Hans Broekhuisen: gepensioneerd na een leven in de advieswereld

11 juli 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Na bijna twintig jaar werkzaam te zijn geweest bij ITDS ging Hans Broekhuisen vorig jaar met pensioen. Hoe bevalt het leven hem als pensionado? “Nu het mij echt niet meer lukt om voldoende excuses te verzinnen, begin ik met de klussenlijst die mijn vrouw voor mij heeft opgesteld. Op deze lijst staat onder andere schilderen, waar ik een ongelooflijke bloedhekel aan heb. Wat ik wel heerlijk vind is dat ik nu tijd heb om bijvoorbeeld piano te spelen en boeken te lezen”, aldus Broekhuisen.

De gemiddelde leeftijd van een medewerker van ITDS Business Consultants is 32 jaar, zegt een persvoorlichter van het adviesbureau: “Dat maakt het extra bijzonder dat onlangs onze allereerste collega met pensioen ging: Hans Broekhuisen, onze eerste pensionado.” Na achttien jaar in dienst te zijn geweest bij de organisatie verliet Broekhuisen, voormalig Expert Consultant op het gebied van databeheer, -kwaliteit en -warehouses, zijn collega’s om te genieten van zijn welverdiende rust. Hoewel hij officieel niet meer werkt voor ITDS, verschijnt hij nog wel meerdere keren per jaar op kantoor, waar hij trainingen geeft aan trainees en young professionals. 

Inmiddels is Broekhuisen bijna een jaar pensionado. Hij kijkt met een goed gevoel terug op zijn vertrek: “Afgelopen augustus heb ik een waanzinnig afscheid gehad bij ITDS. Veel collega’s waren aanwezig en daarnaast ook mijn vrouw en twee dochters. De avond bestond uit ontroerende speeches van de directie, een optreden van een zangeres en prachtige cadeaus. Ik had dit werkelijk niet verwacht, één groot feest! Een mooier afscheid te midden van zoveel collega’s had ik echt nooit kunnen wensen. Als ik nu terug denk aan de tijd bij ITDS zijn de mensen en de atmosfeer hetgeen dat ik het meest mis nu ik met pensioen ben.” 

Hans Broekhuisen

Naast dat Broekhuisen zijn collega’s mist, vindt hij het ook jammer dat hij zich niet meer fulltime op professionele wijze op zijn vakgebied kan richten: “Al vanaf 1994 houd ik mij bezig met onderwerpen als databases en datawarehousing. Juist nu er zoveel gebeurt op het gebied van data analytics, big data en Internet of Things, ben ik eruit gestapt. Realisatie van analytics en forecasting op basis van de grote voorraden gegevens is altijd mijn droom geweest. Ik had die ervaring graag nog tot resultaat binnen ITDS willen brengen. Wat ik totaal niet mis? De tijdsdruk. Ik overweeg om te gaan zzp’en wanneer daar realistische mogelijkheden en concrete vraag voor zijn. Dit wordt dan ook absoluut niet fulltime, maar op mijn gemak, onderwerpen die mij aanspreken en zonder enorme tijdsdruk.”

Een ander leven

Hoewel Broekhuisen nog met enige regelmaat op het kantoor van ITDS is te vinden, zien de dagen van de pensionado er ten opzichte van een jaar geleden wel anders uit: “In de regel doe ik vóór een uurtje of elf eigenlijk helemaal niks, behalve een krantje lezen en het journaal volgen. Nu het mij echt niet meer lukt om voldoende excuses te verzinnen, begin ik met de klussenlijst die mijn vrouw voor mij heeft opgesteld. Op deze lijst staat onder andere schilderen, waar ik een ongelooflijke bloedhekel aan heb. Wat ik wel heerlijk vind is dat ik nu tijd heb om bijvoorbeeld piano te spelen en boeken te lezen. Ook ben ik vrijwilliger geworden bij de Parkinson-vereniging.” 

Aan die uren van vrije tijd hoeft Broekhuisen beslist niet te wennen. Waaraan hij wel moet wennen is het idee dat er in feite niks meer van hem verwacht wordt: “De welbekende en veel gevreesde leegte waarin je valt heeft ook mij een beetje geraakt. Maar ik verveel me niet hoor, dat is één ding wat zeker is! Dat komt deels doordat ik nog steeds trainingen kan geven aan de trainees en young professionals. Hopelijk zal ik daardoor mijn oud-collega’s regelmatig blijven zien en spreken”, besluit Broekhuisen.