Jamiel Arens (ITDS) over zijn passies: consultancy & politiek

18 juni 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Jamiel Arens is sinds september 2018 werkzaam bij ITDS Business Consultants als Managing Consultant en is gelijktijdig voorzitter van de CDA-fractie in de gemeente Nieuwkoop. En dat terwijl hij pas 24 jaar oud is.

In 2016 behaalde Jamiel Arens zijn master in Crisis & Security Management aan de Universiteit Leiden, waarna hij aan de slag ging bij Big Four-kantoor PwC. Hier groeide hij in ruim twee jaar tijd door tot Senior Consultant Risk & Resilience: “In die rol was ik betrokken bij uiteenlopende projecten ter advisering van klant over risicomanagement, resilience en crisismanagement. Binnen het team was ik verantwoordelijk voor de inhoudelijke voorbereiding van opdrachten en oplevering richting de klant, directe afstemming van dagelijkse projectcoördinatie en coaching van minder ervaren teamleden.”

Politieke ambities

Daarnaast zette Arens zich, tussen 2013 en 2014, ook in voor het CDA in de Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop, als ondersteunend fractielid: “Tijdens deze periode ben ik onderdeel geweest van het campagneteam voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014 en vervolgens van het kernteam voor de coalitieonderhandelingen.” Van 2014 tot en met 2017 vervulde hij de rol van fractielid: “In deze drie jaar ondersteunde ik de CDA-fractie van Nieuwkoop met het voorbereiden van technische vragen, moties, amendementen en schriftelijke vragen. Verder nam ik namens het CDA plaats in de gemeenteraad bij meningsvormende raadsvergaderingen.”

In april 2018 werd Arens benoemd tot voorzitter van de CDA-fractie in de gemeente Nieuwkoop. Hij legt uit met welke taken hij in die rol in de weer is: “Als voorzitter van de lokale CDA-afdeling houd ik mij vooral bezig met het netwerk tussen de verschillende afdelingen, de ledenbinding en externe relaties. Daarnaast zorg ik voor de continue ontwikkeling en opleidingen voor de raadsleden en ben ik betrokken bij overige algemene bestuurszaken. Verder heb ik tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ook onze campagne geleid.”

Jamiel Arens (ITDS) over zijn passies: consultancy & politiek

Consultancypassie

Naast zijn politieke activiteiten houdt Arens zich ook al bijna drie jaar bezig met zijn andere passie: consultancy. Sinds september 2018 jaagt hij deze niet meer na vanuit PwC maar vanuit ITDS Business Consultants. “Ik was een aantal keer langs het kantoor van ITDS gelopen, beide kantorenpanden zijn slechts een paar honderd meter van elkaar verwijderd. Ik vroeg mij af wat voor bedrijf het was. Heel eerlijk, ik heb dit nooit opgezocht. Eén van de recruiters van ITDS heeft mij destijds benaderd en zo ben ik ongeveer een jaar geleden in het overstapproces gerold”, aldus Arens.

De jonge Managing Consultant vertelt waarom hij voor ITDS en niet voor een ander consultancybureau heeft gekozen om naar over te stappen: “De onderliggende basis voor de overstap was dat ik direct een goede klik had met mijn leidinggevende Pim, de opdrachten die ITDS biedt en het vertrouwen dat mij werd gegeven.Bij ITDS wordt gekeken naar wat je kunt. Als ze vertrouwen in je hebben, kan je je plannen uitvoeren. Zo heb ik binnen een half jaar de stap naar manager gemaakt."

Arens voegt toe: "Bij een grotere consultancy zijn dingen vaak meer afgekaderd en krijg je een kans als deze toch minder snel. Een bedrijf als ITDS met veel vrijheid past beter mij als jong en creatief persoon. In de Risk Management Unit krijg ik deze vrijheid en is veel denkruimte voor bijvoorbeeld productontwikkeling en nieuwe opdrachten. Hierdoor kreeg ik het gevoel dat ik binnen de organisatie en unit écht iets kan toevoegen.”

Teamontwikkeling

Als Managing Consultant binnen ITDS kan Arens nu ook bijdragen aan de ontwikkeling van startende consultants. Die taak vindt hij erg leuk: “Op dit moment geef ik leiding aan drie beginnende consultants en een senior. Dit vind ik super interessant om te doen, wat met name komt omdat ik een heel leuk team naast mij heb staan. Waarom ik dat goed kan en dus een goede manager ben? Ik hoop door een persoonlijke aanpak en doordat ik onderzoekend te werk ga. Ik zoek graag uit waar iets door komt en hoe we dat op een persoonlijk niveau aan kunnen pakken.”

Arens licht zijn werkwijze verder toe: “Ik daag mijn teamleden graag uit, maar ik geef ze daarnaast ook veel vertrouwen. Dat waren namelijk ook de twee elementen die voor mij bepalend waren om voor ITDS te kiezen. Door deze combinatie kom je tot nieuwe creatieve oplossingen. Iemand komt het best tot zijn recht als hij of zij iets op een eigen manier doet met de juiste ondersteuning. Het is de kunst om de kernkwaliteiten uit te bouwen en deze te combineren met waar een bedrijf naar op zoek is. Je moet niet proberen om aan een ideaalbeeld van een consultant te voldoen. Er is niet één soort briljante consultant, iedereen doet het op zijn eigen manier.”

Lees ook: Trainee bij ITDS: 'Na 5 maanden werkte ik zelfstandig als consultant'.