Nieuwe werkomgeving helpt Waterschap Zuiderzeeland bij realiseren ambities

08 juli 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviesbureau YNNO heeft Waterschap Zuiderzeeland ondersteund bij de renovatie van het pand. Een terugblik op het project. 

Het in 2001 opgerichte YNNO is een Utrechtse consultancy die klanten adviseert op het gebied van nieuwe manieren van werken: “Wij helpen organisaties om hun werkprestaties naar een hoger niveau te brengen. Samen met de klant werken wij aan een vernieuwende strategie, een geslaagde implementatie en aan de borging van duurzame resultaten. Met onze passie voor de organisatie van een klant, in combinatie met onze deskundigheid, brengen wij frisse ideeën en inspiratie mee om medewerkers te enthousiasmeren, onderling te verbinden en ze mee te nemen in het veranderingstraject.” 

YNNO – dat je uitspreekt als ‘you know’ – kan leunen op de kennis, expertise en jarenlange ervaring van zijn circa dertig medewerkers, die onder meer zijn gespecialiseerd in procesinnovatie, ICT, huisvesting en organisatiebegeleiding. “Doordat we deze kennis en expertise zelf in huis hebben, kunnen wij klanten beslist van dienst zijn bij multidisciplinaire projecten”, legt Igno Overklift, Principal Consultant bij YNNO uit.

Waken voor de eenheidsworst van het nieuwe werken

Het adviesbureau uit de Domstad helpt tal van opdrachtgevers uit diverse sectoren, zoals bijvoorbeeld Waterschap Zuiderzeeland, het waterschap voor Flevoland en een klein gebied in Overijssel en Friesland. De overheidsinstelling kwam in contact met YNNO omdat het tegen de grenzen van zijn behuizing aanliep. Zo was het pand verouderd en bood het niet de juiste mix aan werkplekken, zegt YNNO-partner Frederik van Steenbergen: “Bovendien wilde de organisatie een gebouw dat qua identiteit en uitstraling past bij wie het waterschap is en het werk dat het doet. Toegankelijk, pragmatisch, met oog voor omgeving en milieu en altijd in samenwerking met anderen.” 

“Het DNA van de klant vormt voor ons het uitgangspunt in de conceptontwikkeling”, vertelt Overklift. “Daardoor is geen enkel project van ons vergelijkbaar. We houden niet van de copy-paste-aanpak. Waar we voor moeten waken met zijn allen is de eenheidsworst van het nieuwe werken. Alle verdiepingen hetzelfde: open werkplekken met de stilte- en overlegplekken ertussen en een unit voor printers en kasten. Of een huiskamer op iedere verdieping die het doel van ontmoeting voorbijstreeft. Als je toch digitaal gaat werken, ban dan alle kasten. En één hippe koffiebar is veel efficiënter: deze nodigt uit tot ontmoetingen op een centrale plek.” 

Nieuwe werkomgeving helpt Waterschap Zuiderzeeland bij ambitiesBij het waterschapshuis-project maakten de professionals van YNNO bij aanvang een uitgebreide scan van de werkomgeving, laat Van Steenbergen weten: “We hebben hen in film en fotografie laten kijken door onze ogen. Een vol bureau? Een teken dat het digitale werken nog niet geland is. Lange, gesloten gangen? Geen oriëntatie en openheid. Dan volgt een visie, altijd vanuit een totaalconcept, met de cruciale vraag: hoe dient het gebouw zijn functie en de gebruiker? Waarbij ongeveer alles draait om beleving en ontmoeting. Binnenkomen bij een hospitality desk, duidelijk herkenbare ‘touchpoints’ zoals de koffiecorner en ook de werkplekken.” 

Overklift legt uit dat alle medewerkers van het waterschap voorzien van een laptop (en overal Wi-Fi) niet voldoende was om de metamorfose van het waterschapshuis tot een succes te maken: “Ook de digitale huishouding is flink op de schop gegaan, waarna bovendien de onvermijdelijke mindshift volgde: info delen in de cloud moest overal binnen de organisatie gemeengoed worden.” Erik van der Linden, projectmanager bij het Waterschap, leidde het gehele traject in goede banen. “De kracht van YNNO zit ‘m echt in de conceptontwikkeling”, geeft hij aan, “in het ophalen van alle mogelijke informatie uit de organisatie en dit vertalen naar een compleet nieuwe manier van werken. Dat is bij het waterschapshuis goed gelukt, al zeg ik het zelf.” 

Tastbare en zichtbare identiteit

Liesbeth Borsboom, destijds Directeur van Waterschap Zuiderzeeland, is zeer te spreken over het eindresultaat: “Voor de renovatie konden we net zo goed een bank zijn. Onze identiteit is nu tastbaar en zichtbaar geworden. Want als je nu door het pand loopt, zie je licht, openheid, zichtlijnen, groen. Materialen uit de polder zijn hergebruikt. Een oud bewegingswerk uit een gemaal dient nu als koffiebar, de aanlandtafels hebben de contouren van de polder, grondlagen zijn geprint op plantenbakken, de vloerbedekking is van visnetten. Een goed doordacht concept dat in wisselwerking met YNNO tot stand is gekomen en vooral de medewerkers trots maakt op het werk dat ze doen. Iedere dag opnieuw. In zo’n pand kan dat nooit saai worden.” 

Van Steenbergen onderschrijft de woorden van Borsboom: “Het pand zelf is het ultieme uithangbord geworden, terwijl de medewerkers het perfecte visitekaartje zijn. Waterschap Zuiderzeeland heeft nu een onmiskenbaar profiel dat naadloos aansluit bij zijn werkzaamheden, ambities en bij de omgeving waarin het opereert.” 

Het eindresultaat is niet onopgemerkt gebleven, want voor de renovatie van het pand won Waterschap Zuiderzeeland de Gouden Kikker Award. Deze prijs, die bestaat sinds 2012, wordt toegekend aan bouwprojecten die vooroplopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Zo is het waterschapshuis energieneutraal: er liggen zonnepanelen op het dak en warmte en kou wordt opgeslagen in de grond. En om minder drinkwater te gebruiken worden de toiletten met regenwater gespoeld, terwijl de vloerbedekking is gemaakt van gerecyclede visnetten.