Public Matters opent kantoor in Brussel voor Europees lobbywerk

21 juni 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Public Matters heeft zijn vleugels uitgeslagen naar Brussel, voor de opening van zijn eerste internationale kantoor. In de politieke hoofdstad van Europa zal het public affairs en lobbyadviesbureau Nederlandse klanten gaan ondersteunen bij hun PA- en lobbyvraagstukken.

Het Haagse bureau is sinds de oprichting in 2001 reeds actief buiten de Nederlandse grenzen, zo is Public Matters vanuit zijn lobbywerk veelal te vinden in Brussel. Om aan de groeiende vraag naar hun diensten te kunnen blijven voldoen – Public Matters is uitgegroeid tot een speler met 25 consultants – heeft het bureau nu een kantoor in de politieke hoofdstad van Europa geopend. “Hiermee zitten we in het hart van de Europese Unie en het centrum van de Europese besluitvorming”, geeft Bas Batelaan, managing partner bij het consultancykantoor, aan.

Public Matters helpt klanten met onderwerpen als public affairs en lobbying, stakeholder en verenigingsmanagement, het monitoren van intelligence en strategische communicatie. “Wij adviseren onze klanten over hoe zij zichzelf kunnen positioneren binnen de politieke en publieke arena”, legt Batelaan uit.

Invloed op Europees beleid

In Brussel, zal het bureau zich focussen op het helpen van Nederlandse overheidsorganisaties en private sector instellingen bij het invloed uitoefenen op Europese beleidsvorming. Met de Europese verkiezingen nog maar net achter de rug, is het politieke, Europese speelveld behoorlijk opgeschud. Voor veel organisaties is het belangrijk om in dit nieuwe normaal zo veel mogelijk invloed uit te oefenen op de Europese besluitvorming van de komende jaren. Die besluitvorming wordt belichaamd door tal van Europese instellingen, waaronder de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad, maar ook Europese koepelorganisaties en ngo’s.

Public Matters opent kantoor in Brussel voor Europees lobbywerk

Hierdoor verwacht Batelaan dat er de komende tijd toenemende vraag zal zijn naar zogeheten EU affairs advies – public affairs en lobbyadvies gericht op de Europese besluitvorming. Om klanten op dit gebied te ondersteunden, zijn een aantal ervaren Public Matters consultants vrijgemaakt om de nieuwe Belgische hub te ondersteunen. Ook is Gijs de Haan aangetrokken. De jonge consultant is nog relatief vers in de advieswereld – hij werkte hiervoor als junior adviseur bij Jonge Honden – maar brengt wel relevante ervaring mee naar Brussel. Zo was De Haan als Finance stagiair actief voor de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Europese Unie en liep hij eerder al stage bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), waar hij zich bezighield met beleidsvraagstukken waarbij de interactie tussen politiek, overheden en het bedrijfsleven een grote rol speelt.

Proposities

Vanuit het kantoor in hartje Brussel zal het Nederlandse advieskantoor opdrachtgevers ondersteunen met de vormgeving van de juiste strategieën en de uitvoering daarvan. Proposities die zijn opgelijnd omhelzen onder meer: het kaart brengen en duiden van relevante Europese beleidsontwikkelingen; het ontwikkelen van strategieën gericht op het beïnvloeden van (nieuw) Europees beleid; het positioneren van organisaties richting beleidsmakers en andere spelers op Europees niveau; het formuleren van kernboodschappen ten behoeve van het Europese beleid- en wetgevingsproces; het realiseren van coalities tussen stakeholders met dezelfde belangen; en het arrangeren van dialogen met de relevante Europese stakeholders.

De Haan’s benoeming volgt kort op de versterking van het team van Public Matters met Tim Leenstra. Hij komt rechtstreeks uit de schoolbanken – zo heeft hij een Master in Political Science / International Relations afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde hij een Master in International Relations, met een specialisatie op Afrika, aan University of Capetown in Kaapstad, Zuid-Afrika.

De twee junior consultants nemen binnen het functie huis van Public Matters de plekken in van Evelien van Riel en Bram Joanknecht, die beiden promotie hebben gemaakt naar de rol van medior adviseur.

Gerelateerd: Drie partners treden toe tot lobbyadviesbureau Public Matters.