Auto-industrie investeert miljarden in mobiliteitsbedrijven

20 juni 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De wereldwijde auto-industrie heeft de afgelopen 24 maanden maar liefst $120 miljard geïnvesteerd in start- en scale-ups op het gebied van automotive technologie en mobiliteit. 

De auto-industrie bevindt zich momenteel in een transitieperiode. Verschillende grote trends, zoals autonoom rijden, connected cars, elektrische auto’s en smart mobility, leiden de sector naar vernieuwing. Als gevolg hiervan is technologische innovatie een belangrijk onderdeel geworden van bedrijfsstrategieën om concurrerend te blijven, wat volgens een nieuwe studie van McKinsey & Company duidelijk te zien is aan de M&A- en corporate venturing-strategieën van bedrijven binnen de automotivebranche. 

Sinds 2010 is er meer dan $220 miljard in tech startups en scale-ups geïnvesteerd, waarbij het tempo van de investeringen de afgelopen jaren bovendien is versneld. In de periode 2014 tot en met 2018 lagen de gemiddelde investeringen zeven keer zo hoog in vergelijking met de periode 2010 tot en met 2013. Verder zijn er steeds meer grote dealwaarden waargenomen – vorig jaar werd meer dan de helft van het dealvolume gerealiseerd door investeringen met transactiewaarden van meer dan $1 miljard, ontwikkelingen die door de onderzoekers worden beschreven als “industry-shaping”.

Analysis on the mobility start-up and investment landscape

Op het gebied van e-hailing – denk hierbij aan taxidiensten zoals Uber of Lyft – is met $56,2 miljard het meest geïnvesteerd. Deze omvang werd voornamelijk gerealiseerd door grote investeringen van de meest bepalende spelers uit desbetreffende subsector. Belangrijke deals betroffen de overname van Careem uit het Midden-Oosten door Uber en de $2 miljard aan nieuw kapitaal die werd ontvangen door Grab, een Zuidoost-Aziatische ride-hailing service. Met $38,1 miljard – en een jaarlijkse investering van $7,4 miljard sinds 2014 – bezet de subsector halfgeleiders de tweede plaats. De subsector sensoren voor autonome voertuigen neemt met een totale investering van bijna $30 miljard de derde plaats in.

Vijf andere segmenten in de automobielindustrie – connectiviteit, elektrische voertuigen & opladen, batterij technologie, software & kaarten voor autonome voertuigen en telematica & intelligent verkeer – zagen de totale waarde van M&A- en corporate venturing-deals voor het eerst sinds 2010 boven de grens van $10 miljard komen.

De experts van McKinsey benadrukken verder dat er veranderingen gaande zijn met betrekking tot de dominante spelers in de automotive-sector. Spelers in de automobielindustrie worden niet alleen geconfronteerd met interne concurrentie, maar ook met grote, zeer vermogende technologiebedrijven. Zo werd 90% van de investeringen in het mobiliteitslandschap gedaan door niet-OEM-spelers; grotendeels gaat het hier om technologiebedrijven en venture capitalists. 

Investment activities accelerated, with a few industry-shaping moves

Dit komt vooral omdat de cross-segment aanpak – lees: de mix van traditionele automotive skills in combinatie met technologische innovaties – wordt aangeprezen als de beste mix voor succesvolle disruptie. Zo zullen de huidige e-hailing-modellen waarschijnlijk worden vervangen door autonome robo-taxi’s en soortgelijke ontwikkelingen.

Terwijl er flink wordt geïnvesteerd in startups en scale-ups, blijven gevestigde namen echter sterke waardeproposities behouden op het gebied van innovatie. Het grote aantal octrooien dat in de hierboven besproken segmenten een toepassing kent, komt bijvoorbeeld op het conto van gevestigde spelers, wat erop duidt dat ze flink in de weer zijn met mogelijke toekomstige ontwikkelingen in hun werkveld. McKinsey & Company analyse toonde aan dat hoewel ongeveer 10% van alle investeringen werd gedaan door gevestigde partijen, zij ongeveer 85% van de relevante patenten hebben uitgegeven. De meeste octrooien hebben betrekking op het gebied van autonome voertuigen, elektrische voertuigen, batterijen en telematica.

Volgens een recente benchmark van KPMG is Europa wereldwijd de best voorbereide regio om autonoom te rijden en dit uit te rollen. Nederland leidt de ranglijst volgens het onderzoek van het accountants- en advieskantoor, gevolgd door drie Scandinavische landen.