Nederland is mondiale koploper met autonoom rijden

06 mei 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Europa is over de hele linie genomen het best voorbereid op de snelle opkomst van autonome voertuigen. Dat blijkt uit een jaarlijkse analyse van KPMG. Nederland behoudt zijn plek als wereldwijde koploper op het gebied van zelfrijdende auto’s en vrachtwagens, gevolgd door Singapore en Noorwegen. 

In het rapport ‘Autonomous Vehicle Readiness Index’ bespreekt accountants- en adviesbureau KPMG hoe vergevorderd landen zijn om het enorme potentieel van autonome voertuigen te kunnen benutten. Volgens een schatting van Strategy& zou in 2030 bijna de helft van alle gereden kilometers in de Europese Unie (EU) op het conto komen van zelfrijdende auto’s. 

De opkomst van autonome voertuigen komt voort uit verschillende voordelen die de technologie kan opleveren, waaronder minder verkeersongevallen. Zo overlijden wereldwijd per jaar meer dan 1,3 miljoen mensen aan verkeersongelukken, die in 90% van de gevallen worden veroorzaakt door een menselijke fout. Daarnaast zijn zelfrijdende auto’s milieuvriendelijker, waardoor ze de ecologische voetafdruk verkleinen. Een lichtvoetiger voordeel: een studie van Cordence Worldwide stelde vast dat slapen en ontspannen in de auto de belangrijkste redenen zijn waarom consumenten bereid zijn hun taken over te laten aan een geautomatiseerde bestuurder.

Terwijl het concept van een auto zonder bestuurder veel weg heeft van science fiction, gaat de technologie met grote sprongen vooruit. In Californië (VS) testen ongeveer vijftig bedrijven zelfrijdende auto’s, terwijl Tesla, een van de koplopers in het veld, deze maand heeft aangekondigd dat het bedrijf ernaar streeft volgend jaar robotaxis naar Amerikaanse wegen te brengen. In China heeft de Duitse autofabrikant Daimler een vergunning gekregen om zelfrijdende auto’s op de openbare weg in Beijing te testen, terwijl rivaal Volkswagen op dit moment autonome auto’s heeft die in delen van Hamburg rondrijden. Ook vele andere autobedrijven – zoals Ford, General Motors en Nissan – investeren flink in autonoom rijden.

Deze landen zijn het beste voorbereid op autonoom rijden“Om het rijden in de toekomst nog veiliger en comfortabeler te maken, moeten voertuigen niet alleen autonoom en intelligenter worden, maar moeten steden ook een hoogstaand digitaal ecosysteem hebben”, zegt Axel Heinrich, hoofd van Volkswagens onderzoeksgroep naar autonoom rijden in een discussie met het Amerikaanse nieuwsplatform CNN. 

Landen die het best zijn voorbereid op autonoom rijden

In het rapport van KPMG worden landen beoordeeld op hun digitaal ecosysteem. Dat gebeurt aan de hand van vier pijlers: beleid & wetgeving, technologie & innovatie, infrastructuur en acceptatie (door consumenten). Bouwend op zijn eerdere hogere scores, heeft Nederland opnieuw de eerste plek ingenomen. “Het Nederlandse ecosysteem voor autonome voertuigen is een outperformer”, vertelt Stijn de Groen, manager bij KPMG Nederland.

Ons land beschikt over een sterk gedigitaliseerde infrastructuur die de IoT-technologieën, de ruggengraat van de autonome rijtechnologie, zeer goed kan ondersteunen. Als het gaat om acceptatie door consumenten, staat Nederland op de tweede plaats, vlak achter Singapore. “Nederland scoort ook hoog op veel individuele maatregelen, zoals op ondersteunende wet- en regelgeving en op de mogelijkheden om autonome voertuigen te testen”, zegt Loek Kramer, hoofd van de automotive-praktijk van KPMG in Nederland. Kramer voegt toe dat ons land ook nauwlettend kansen in de gaten houdt, door te investeren in verwante projecten zoals autonoom openbaar vervoer in en rondom luchthavens en havens. 

Singapore behoudt zijn tweede plek van vorig jaar. De stadstaat heeft zich sterk gefocust op het testen van de technologie op zijn straten. Dit is mogelijk gemaakt door een wetswijziging, terwijl ook de infrastructuur is verbeterd die nodig is voor de toekomstige uitrol van de technologie. Niet voor niets blijkt uit het onderzoek van KPMG dat Singapore het hoogst scoort van alle onderzochte landen op de pijlers beleid & wetgeving en technologie & innovatie.

Noorwegen staat overall in deze ranking op de derde plaats, terwijl het in termen van innovatie & technologie een tweede plek inneemt, maar wel een zevende wat betreft de pijler beleid & wetgeving. Verder scoort het land op het gebied van de uitrol van de technologie. Zo worden er in Noorwegen op verschillende locaties al tests gedaan met autonome bussen en veerponten. Op de vierde en de vijfde plaats zijn respectievelijk de VS en Zweden te vinden. De VS focust zich met name op de pijler technologie & innovatie, terwijl Zweden zich richt op de pijlers infrastructuur en acceptatie (door consumenten). Finland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de Verenigde Arabische Emiraten en Japan vervolledigen in het onderzoek van KPMG de top tien.