Tijmen Kwakkel: ‘Atos Consulting stimuleert ondernemerschap’

03 juni 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Tijmen Kwakkel geeft leiding aan de Business Performance Improvement-praktijk van Atos Consulting, onderdeel van Atos. In gesprek met Consultancy.nl vertelt hij hoe het is om onderdeel te zijn van de consultingdivisie van een internationale IT-dienstverlener. 

De Business Performance Improvement-unit van het IT-consultancybureau helpt opdrachtgevers bij het verbeteren van hun klantervaring en bedrijfsvoering. Tot de diensten die de unit biedt behoren onder meer procesmodellering, het in kaart brengen van waardestromen, Lean, Six Sigma, data mining, Industry 4.0, implementatie, executie en verandermanagement.

Het team van circa 40 consultants staat onder leiding van Tijmen Kwakkel, die zich ruim drieënhalf jaar geleden aansloot bij Atos Consulting. Hij maakte destijds de overstap vanuit concurrent Capgemini, waar hij in tien jaar tijd uitgroeide van Business Consultant tot Managing Consultant. Met zijn eerste jaren bij Atos achter de rug kan Kwakkel terugkijken op een geslaagde overstap. “Atos Consulting is een grote internationale werkgever waarbij het lokale ondernemerschap gestimuleerd wordt. Dit brengt, voor mij, een hoop voordelen”, aldus de Practice Manager.

“Het ondernemende karakter betekent dat we klant- en marktgericht werken”, vervolgt hij. “Ontwikkelingen vanuit de markt houden we nauwlettend in de gaten. Veranderingen brengen kansen en daar springen we graag op in vanuit onze inhoudelijke expertises. Onze klanten helpen we met de veranderingen in de markt om te gaan en helpen we duurzaam te verbeteren, digitaliseren, globaliseren en beveiligen.” 

Van business naar IT

Kwakkel geeft aan dat Atos Consulting een belangrijke rol speelt bij dergelijke transformaties. Het bureau opereert vaak aan de voorkant van een traject, door de IT-behoefte te analyseren vanuit het businessperspectief, waarna de IT-specialisten van Atos kunnen worden ingeschakeld voor de uitrol van de technologie. “Wij zijn voornamelijk actief aan de businesskant van de vraagstukken waar Atos ons aanvult op IT-gebied. Met de huidige digitalisering zien wij ook dat ons werk steeds meer digitaal wordt. Een goede ontwikkeling die tot snellere resultaten leidt voor onze klanten. Ook zorgt deze ontwikkeling voor een nauwere samenwerking binnen Atos, waardoor we nog betere beantwoording hebben op vragen van klanten.”

Tijmen Kwakkel - Practice Manager bij Atos Consulting

Op deze synergie tussen de consultingpraktijk en de rest van Atos wordt de laatste jaren nadrukkelijk ingezet. Bart van den Broek, die een klein jaar gelden begon als hoofd van de Benelux- en Nordics-divisie van Atos Consulting, legde eerder aan Consultancy.nl uit dat de kracht van het bureau vooral ligt in zijn voortrekkersrol: “We vertegenwoordigen minder dan 10% van de in totaal meer dan 120.000 medewerkers. Kortom: hoe goed we het ook doen, we zorgen maar voor een bescheiden deel van de omzet. Onze toegevoegde waarde is dus niet zozeer een bijdrage aan de omzet en de winst van het bedrijf, het gaat veel meer om de bijdrage die we kunnen leveren aan Atos als geheel.” 

Hard werken, snel leren, lol hebben

Deze filosofie lijkt zijn vruchten af te werpen. Zo werd Atos Consulting onlangs nog door managers verkozen tot een van de beste strategische adviesbureaus van ons land. Dergelijke hoge klanttevredenheid vereist natuurlijk wel de nodige inzet. Kwakkel: “Het werken als een consultant is hard werken. We zijn verantwoordelijk voor onze projecten bij klanten. Bij deze projecten realiseren we daadwerkelijk wat we hebben afgesproken, erg leuk om jouw eigen impact zelf te ervaren. Doordat we allemaal resultaten leveren en meehelpen aan ontwikkeling van Atos Consulting is het belangrijk om lol te hebben in het werk.” 

“Lol in het werk hebben en houden proberen wij te bereiken door het combineren van vak ontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en leuke dingen doen met elkaar”, vervolgt Kwakkel. “We hebben standaard curricula voor de ontwikkeling van kennis, in overleg wordt deze gevolgd en waar nodig aangepast. Naast de inhoudelijke trainingen is er ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Hiervoor hebben we een aantal instrumenten, waaronder ook de mogelijkheid tot het hebben van een persoonlijke externe coach.” Tot slot benadrukt hij dat het belangrijk is om de successen samen te vieren: “Hier hebben we periodieke evenementen voor variërend van borrels met elkaar op vrijdag tot feesten in afgehuurde locaties.”