Baker Tilly helpt Utrecht met transformatie grondbedrijf
Baker Tilly heeft de gemeente Utrecht geholpen met de transformatie van zijn grondbedrijf. In reactie op de uitdagingen die gepaard gaan met de snelle groei van de Domstad is het grondbedrijf omgevormd tot het gilde Investeren & Exploiteren. Arnold Joost, director bij Advisory Public Sector van Baker Tilly, droeg bij aan de ontwikkelingsrichting van het nieuwe team.
Utrecht is al jarenlang de snelst groeiende grote stad van Nederland. Afgelopen september verwelkomde de gemeente met de geboorte van Sebastiaan haar 350.000e inwoner. Hij was een van de van de circa 5.000 inwoners die de stad er vorig jaar bijkreeg. Dit betekent dat er in 2018 voor elke 1.000 burgers 14,4 bijkwamen. Ruim meer dan de 11,6 nieuwe inwoners op elke 1.000 burgers in Amsterdam, dat met bijna 10.000 nieuwe burgers absoluut gezien wel het snelst groeide. Als Utrecht met het huidige tempo blijft groeien, zal de stad in 2025 alweer haar 400 duizendste inwoner mogen verwelkomen.
De snelle groei van de stad zorgt voor de nodige uitdagingen op gebieden als ruimtelijke ontwikkeling, bereikbaarheid en duurzaamheid. Om beter op dergelijke uitdagingen te kunnen inspelen besloot de gemeente haar grondbedrijf te transformeren tot het gilde Investeren & Exploiteren, waarmee het onderdeel werd van de Ontwikkelorganisatie Ruimte. Hiermee ontstond er op papier een nieuwe organisatie, maar om ook tot een nieuwe manier van werken te komen is natuurlijk meer nodig.
Arnold Joost van accountants- en adviesbureau Baker Tilly – dat vorig jaar de omzetgrens van €100 miljoen doorbrak – werd ingeschakeld om te helpen bij het komen tot een ontwikkelingsrichting voor het nieuwe team. “Het gilde gaat van een productiebedrijf naar een intern adviesbureau voor stedelijke transformatie”, legt de director uit. “Ze zijn dus niet meer een organisatie voor het maken en verkopen van bouwgrond, maar een proactief team van samenwerkende experts, die zich inzetten voor de ontwikkeling van de stad Utrecht. Dat is nogal een ommezwaai.”
Joost begon aan de doorontwikkeling door de huidige situatie bij het gilde te analyseren. Vervolgens werd hij tijdelijk onderdeel van het team. Hij sprak met medewerkers en initieerde inspiratiesessies. Het doel was om zo een nieuwe, duidelijke positionering te formuleren en hier de rollen, verantwoordelijkheden en taken van de organisatie op te laten aansluiten. Dit vroeg ook om een nieuwe samenstelling van het team. “Het team telde relatief veel seniors en weinig juniors. De seniors deden bovendien ook veel juniorwerk”, legt Joost uit. “Nu zijn er meer juniors die zich kunnen ontwikkelen en die de seniors ondersteunen, die op hun beurt weer meer in hun kracht komen te staan.”
Inmiddels werkt het gilde Investeren & Exploiteren met een concreet jaarplan. In samenwerking met Joost wordt nog gewerkt aan nieuwe plannen. “We evalueren periodiek om de resultaten van alle doorgevoerde acties te beoordelen en te bepalen waar we nog meer gas moeten geven. Het is nu een kwestie van de lijn vasthouden en doorgaan”, vertelt Matthijs Schreurs, manager gilde Investeren & Exploiteren van de Gemeente Utrecht.
Schreurs is vol lof over de bijdrage van Joost: “Deze klus kun je alleen klaren als je goed weet hoe een gemeente werkt en als je brede kennis hebt van stedelijke transformatie. Arnold heeft die expertise. Hij bezit overtuigingskracht op inhoud en brengt zijn ideeën op een inspirerende en respectvolle manier.” Joost geeft aan dat hij veel aandacht besteedde aan het creëren van draagvlak voor de transformatie. “Het was niet een plan van het management, maar werd met én door het hele team goed doordacht en uitgewerkt. Het is echt een gezamenlijke toekomstvisie”, aldus de Baker Tilly-adviseur. “De koers voor de toekomst is nu duidelijk”, voegt Schreurs tot besluit toe.
Lees ook: Rebel betrokken bij herontwikkeling van Utrechtse Cartesiusdriehoek.