Sia Partners versnelt groei in de VS met twee overnames

01 mei 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sia Partners heeft zijn groei in de Verenigde Staten een impuls gegeven met twee overnames in een tijdsbestek van enkele weken. Met de aankoop van Loft9 (ongeveer 70 consultants) en Gartland & Mellina (110 consultants) stijgt het aantal werknemers van het Noord-Amerikaanse team van Sia Partners naar ruim 400. 

De twee overnames maken deel uit van de strategie van Sia Partners. Deze werd vorig jaar onthuld door oprichter en CEO Matthieu Courtecuisse. Destijds sprak hij de ambitie uit om tegen het einde van 2020 in totaal 500 consultants actief te laten zijn vanuit  Sia’s praktijk in de Verenigde Staten (VS). Daarnaast wil het van oorsprong Franse managementbureau tegen 2022 binnen de VS – in de sectoren waarin het actief is – behoren tot de top 15 van beste adviesbureaus. 

Sia Partners betrad Noord-Amerika in 2012 toen het de New Yorkse vestiging van OTC Conseil Group overnam. Een periode van organische groei volgde, met nieuwe kantoren geopend in Montreal (2014), Charlotte (2015) en North Carolina (2015). Deze groei werd toentertijd versneld door de overname van Molten Group (2016), een consultancybedrijf uit het Verenigd Koninkrijk met een praktijk in Houston, en door de overname van het in Canada gevestigde E3.

In het laatste hoofdstuk van zijn buy-and-build-strategie – lees: door de recente overnames van Loft9 en Gartland & Mellina – voegt Sia in totaal ongeveer 180 consultants toe aan zijn organisatie. Loft9 werd opgericht in 2010 en biedt adviesdiensten, variërend van bedrijfsanalyses en verandermanagement tot procesverbetering en projectbeheer, aan opdrachtgevers uit onder meer de techsector en de gezondheidszorg. Het bedrijf heeft kantoren in Seattle en Denver en genereerde in 2018 een omzet van een slordige $13 miljoen. 

Sia Partners versnelt groei in de VS met twee overnames

De aankoop van Gartland & Mellina voegt ongeveer $23 miljoen aan omzet toe aan Sia Partners, waardoor de totale omzet van de VS-praktijk van het adviesbureau neerkomt op circa $60 miljoen, wat overeenstemt met ruim 20% van de totale, mondiale omzet van Sia Partners. De overname verdubbelt daarnaast het team van Sia in New York, waar momenteel 220 consultants actief zijn. Verder wordt de personeelsomvang van de vestigingen in Chicago en Toronto vergroot, terwijl in Baltimore een compleet nieuw kantoor wordt opgezet.

Gartland & Mellina, opgericht in 2009, richt zich op de financiële dienstverlening en in het bijzonder op het bankwezen, qua grootte een van de belangrijkste sectoren voor Sia Partners. “Onze banking-praktijk heeft nu meer dan 450 consultants die wereldwijd de helft van alle relevante systeembanken adviseren. Met de deal heeft Sia Partners zich ontwikkeld tot een zeer toonaangevende consultancyspeler op de Amerikaanse bankenmarkt”, zegt Courtecuisse. 

Terugblikkend op de ambities van Sia, onthulde Courtecuisse onlangs in een gesprek met de Franse krant Les Echos dat het adviesbureau de komende twaalf maanden nog eens één of twee organisaties zal gaan overnemen.

In Nederland is Sia Partners sinds 2009 actief. In het Amsterdamse kantoor werken circa 50 consultants. Met name in de afgelopen drie jaar is de groei van deze praktijk versneld; een prestatie die vorig jaar door de Franse Kamer van Koophandel in Nederland werd bejubeld. De Nederlandse tak van Sia groeide daarnaast ook door de overname van Dicitas Consulting in oktober van vorig jaar.

Wereldwijd heeft het managementadviesbureau meer dan 1.400 consultants in dienst, die werken vanuit kantoren in Europa, Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Noord-Amerika. Jaarlijkse zet deze groep professionals circa $280 miljoen om. 

Lees ook: World Economic Forum voegt Sia Partners toe tot partnernetwerk.