Line Eriksen van BCG Platinion over werken in digital en vrouwen in tech

02 mei 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Sinds juni vorig jaar werkt Line Eriksen als Manager/Project Leader voor BCG Platinion. “Ik was onder de indruk van het brede spectrum aan technische expertise binnen het bedrijf”, aldus Eriksen over haar komst naar haar nieuwe werkgever. “BCG Platinions merk is misschien nog niet bij iedereen bekend, maar dat zou het wel moeten zijn! De combinatie van strategie en diepgaande technische expertise die BCG Platinion meebrengt werkt heel goed en is extreem waardevol voor onze klanten.”

Na zo’n negen jaar in IT-projectoplevering te hebben gewerkt, vond Eriksen dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging, en sloot zich negen maanden geleden aan bij BCG Platinion. Na haar zwangerschapsverlof realiseerde Eriksen zich dat ze klaar was voor een verandering die haar hernieuwde energie zou geven, zowel op haar werk als thuis. Dus toen een headhunter aanklopte wist ze dat de tijd rijp was voor een nieuw hoofdstuk in haar carrière. “Wat me zo aantrok in BCG Platinion was de kans om te werken met hooggeplaatste stakeholders, waarmee ik invloed kan hebben op strategische IT-keuzes die echt impact hebben.”

BCG Platinion is de afdeling van Boston Consulting Group die klanten helpt bij IT-transformaties. Daarbij wordt veel samengewerkt met collega’s van BCG, Digital Ventures en Gamma om multidisciplinaire vooruitgang te boeken bij klanten, in complexe contexten en korte tijd. Sinds de oprichting in 2000 is de tak van het strategiekantoor snel gegroeid. Vandaag de dag heeft BCG Platinion meer dan 550 medewerkers die werken vanuit 29 kantoren, verspreid over de hele wereld.

Eriksens kernexpertise betreft grote transformatieprogramma’s, met name op het gebied van ERP’s. In haar eerste jaar bij BCG Platinion bouwt ze dan ook voort op deze basis. Momenteel werkt ze aan het creëren van een beste in zijn soort, next-generation supply chain-infrastructuur die – eenmaal operationeel – de klant zal helpen bij het verbeteren van zijn efficiëntie en eindgebruikers-service, terwijl ook de transparantie in de waardeketen wordt vergroot.

Line Eriksen van BCG Platinion over werken in digital en vrouwen in tech

Tot dusver geniet ze van de uitdaging, waarbij ze aangeeft: “Onze klanten kloppen meestal bij ons aan met complexe problemen die in korte tijd moeten worden opgelost. Je moet de te beantwoorden vragen kunnen identificeren, het team aansturen en zorgen dat je uiteindelijk de hoogst mogelijke waarde levert aan de klant. Het kan lastig zijn de juiste balans te vinden.”

Vrouw in de techniek

In lijn met BCG Platinions diversiteitsstrategie – onderzoek van BCG heeft een duidelijke link aangetoond tussen meer vrouwen in leiderschapsposities en betere financiële prestaties – ziet het kantoor Eriksen als een positief voorbeeld voor andere vrouwen die een carrière in de IT overwegen. Maar wat is het dan precies waarin vrouwen zich op de werkvloer onderscheiden van mannen? “Ik kan niet spreken voor alle vrouwen, wel over wat ik ter tafel breng”, stelt Eriksen. “Er zijn drie belangrijkste karakteristieken die ik herken bij mezelf, en die misschien een gemeenschappelijk kenmerk zijn van vrouwen.” 

“Ten eerste geregelde en open communicatie. Ik geloof in zoveel mogelijk openheid binnen het team, en het snel reageren op feedback om op tijd de koers bij te sturen. Ten tweede probeer ik altijd structuur in te brengen en verwachtingen te managen. Zeker wanneer er sprake is van een kort tijdsplan is het belangrijk onze iteratiepunten in te plannen. Dit is voor mij ook van belang omdat ik ’s avonds tijd wil doorbrengen met mijn gezin. Ik hoop dat ik hiermee voor de leden van mijn team ook een voorbeeld ben van hoe ze in de toekomst dit soort werk kunnen balanceren met een gezin.”

Tot slot wijst ze op het bouwen van relaties: “Ik leer de mensen waarmee ik werk graag kennen, zowel intern als onze klanten. In plaats van ‘weer’ een e-mail, geef ik de voorkeur aan een rondje door het kantoor en dan te kletsen met de mensen die ik tegenkom – om over hun dag te horen, maar ook om terug te komen op lopende zaken. Ik merk dat mensen anders reageren op deze benadering, en het is meestal effectiever.”

“We concentreren ons heel erg op diversiteit in de verdere groei van BCG Platinion”, stelt Kaj Burchardi, Managing Director van het Amsterdamse kantoor van BCG Platinion. “Hiermee vormen we ook een integraal onderdeel van de WomenInTech-agenda van de bredere BCG-groep. Met Line hebben we een geweldige eerste stap gezet in het laten groeien van ons Amsterdamse kantoor!” 

“Tot dusver heeft ze een fantastische start gemaakt door haar klant te helpen herstellen van een uitdagend project”, vervolgt Burchardi. “Daarbovenop is ze volledig geïntegreerd in praktijkgebieden om mee te bouwen aan toekomstige inzichten.” Eriksen voegt tot besluit toe: “Het is een prachtig begin van mijn reis geweest.”

Lees ookSenior Consultant Ties Carbo over werken bij BCG Platinion in Amsterdam.