Adviseurs van Enigma halen geld op voor vluchtelingenkinderen

15 mei 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Op 23 mei aanstaande fietsen de adviseurs van Enigma Consulting vanuit Zeist naar Parijs. Niet zozeer voor de lol, maar in de eerste plaats om geld in te zamelen voor minderjarige vluchtelingen die zonder ouders en familie in Nederland wonen. De donaties komen volledig ten goede van Stichting YOIN. 

YOIN, een initiatief van Jeugdzorg, helpt en begeleidt deze kinderen bij opvang, woning en opgroeien in ons land. Naast het wonen richt YOIN zich op opleiding, maar ook op vrijetijdsbesteding en het opbouwen van vriendschappen en een sociaal netwerk, vertelt Paul Jans, Managing Director bij Enigma Consulting: “Deze jongeren hebben veel meegemaakt en zijn door het missen van eigen familie en hun eigen sociaal netwerk kwetsbaar. Voor activiteiten waarbij de kinderen even hun zorgen kunnen vergeten is geen geld. Hier willen wij bij helpen.”

Met donaties wil Enigma Consulting, dat zich al meerdere jaren inzet voor goede doelen, drie projecten ondersteunen. Hiervoor moet minimaal €15.000 worden opgehaald. Het eerste project heeft als doel een budget per kind te realiseren dat kan worden ingezet voor culturele of sportactiviteiten.Adviseurs van Enigma halen geld op voor vluchtelingenkinderen“Vaak is voor ontspannende activiteiten geen geld”, legt Jans uit. “We willen deze kinderen de mogelijkheid bieden om hun culturele passies en wensen te volgen. Op dat vlak bestaan taalachterstand en culturele verschillen veel minder en kunnen ze tegelijkertijd zichzelf zijn en gelijk zijn aan andere jongeren in Nederland. Daarbij kan muziek, dans of beeldende kunst helpen bij de verwerking van mogelijke trauma’s die zijn opgelopen tijdens de vlucht.” 

Een tweede project waarvoor de adviseurs van Enigma de 565 kilometer fietsen heeft als doel om de 120 vluchtelingkinderen te voorzien van modern lesmateriaal. Op die manier kunnen ze de Nederlandse taal nog sneller leren, aldus Jans: “De jongeren doen hun best om onze taal zo snel mogelijk te leren en vinden het leuk om naar school te gaan. Om ze hierbij te ondersteunen, willen we voor de huizen van YOIN waar 24/7-begeleiding is lesmaterialen aanschaffen, zodat zij ook buiten school de Nederlandse taal kunnen oefenen op een manier dat ze ook moderne vaardigheden leren.”

Het derde project waarvoor geld wordt ingezameld richt zich op kinderen die bijna meerderjarig zijn en zelfstandig gaan wonen. Het plan is deze groep een startpakket aan te bieden: “YOIN begeleidt ook jongeren vanaf achttien jaar, omdat ze nog niet altijd zelfstandig genoeg zijn om alles zelf te kunnen regelen”, vertelt Jans. “Sommige jongeren zijn dan ook nog maar net in Nederland. Zodra de jongeren achttien worden moeten ze zelfstandig wonen. Om ze een handje op weg te helpen, willen we een startpakket samenstellen, dat onder andere bestaat uit pannen en linnengoed, dat we mee kunnen geven zodra deze jongeren de woning onder toezicht van YOIN verlaten.”

Een (gulle) bijdrage kan op deze pagina gegeven worden.