SAP en Dimensys ontwikkelen SAP CPM trainingscurriculum

17 april 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Om de uitrol van SAP Commercial Project Management (SAP CPM) te ondersteunden, heeft de ERP-reus samen met het Nederlandse consultancybureau Dimensys een wereldwijd trainingscurriculum ontwikkeld. De nieuwe training maakte het afgelopen kwartaal zijn debuut, en op basis van de eerste positieve ervaringen staan er voor de komende maanden diverse nieuwe sessies gepland.

Met meer dan 260.000 klanten is SAP een van 's werelds grootste leveranciers van IT-systemen. De Commercial Project Management (CPM) -module van het bedrijf vormt de eerste complete oplossing voor projectgestuurde organisaties zoals bouwbedrijven, chemische en olie- en gasbedrijven en zakelijke dienstverleners. 

Integrale benadering productlevenscyclus

“Het managen van projecten en assets wordt voor projectmatig werkende bedrijven steeds complexer, waardoor het risico op faalkosten toeneemt. De enige manier om deze risico's te mitigeren, is het integraal benaderen van de levenscyclus van het project”, legt Martin Effenberger uit, Solution Owner van SAP Commercial Project Management bij SAP.

Met SAP CPM, dat beschikbaar is voor SAP ECC (R / 3) en de SAP S/4HANA versies, kunnen gebruikers grip houden op zowel grote aantallen eenvoudige als unieke en complexe projecten. Alle project gerelateerde zaken worden op één plek inzichtelijk gemaakt: "De oplossing zorgt voor overzicht over en inzicht in projecten. Hiermee hoef je niet meer los naar bijvoorbeeld financiën, verkoop, planning en control te kijken. Alle activiteiten rondom een project worden centraal aangestuurd en uitgevoerd”, aldus Effenberger.

SAP en Dimensys ontwikkelen SAP CPM trainingscurriculum

Voor het eerst uitgebracht in 2013 maakt SAP CPM tegenwoordig deel uit van SAP’s kernfunctionaliteit (wat betekent dat het niet langer een add-on-module is). Toen het product zijn intrede deed, werd het zeer verwelkomd door projectgestuurde organisaties. Tot die tijd moesten ze met verschillende modules werken om inzicht te krijgen in hun projecten of assets. Omdat elke module zijn eigen rapporten en tracking dashboards kende, werd veel tijd en moeite gestoken in het consolideren van standpunten voor portfolio- en programmabeheer. Voortbordurend op de drie hoofdpijlers van de module - Project Workspace, Project Cost and Revenue Planning and Project Issue & Change Management - voorziet SAP CPM managers, projectmanagers en projectcontrollers van één versie van de waarheid, binnen alle operationele niveaus.

Het toenemende gebruik van de oplossing heeft er toe geleid dat er ook meer vraag is ontstaan naar relevant trainingsmateriaal en handleidingen. Dit maakte dat SAP's kernteam in Walldorf, dat verantwoordelijk is voor productontwikkeling en -ondersteuning, besloot om een 6-daags curriculum voor SAP CPM te ontwikkelen - de eerste in zijn soort voor de module. Daarbij heeft de ICT dienstverlener zich gewend tot Dimensys, een digitaal adviesbureau met kantoren in de Benelux en een voorloper op dit gebied. “Dimensys is een strategische CPM-partner die vanaf het eerste begin nauw betrokken was bij de ontwikkeling en professionalisering van CPM. Dimensys was bovendien een van de eerste bedrijven die CPM ging gebruiken”, laat SAP weten.

Uitwisselen van waardevolle kennis

Volgend op de gezamenlijke ontwikkelingen van de training, werd afgelopen februari de eerste sessie trainingsverzorgd voor een groep van 25 experts, die zich na het volgen van het curriculum nu CPM-gecertificeerde experts mogen noemen. Deelnemers van over de hele wereld - van Colombia en Zweden tot Rusland – zijn naar Nederland afgereisd om de sessie te volgen, “wat de enorme belangstelling voor de oplossing en de waarde van opgedane kennis aantoont”, laat Hans van Kessel, een expert bij Dimensys, weten. Hij voegt toe: “De training was heel interactief en er hing een goede sfeer. Ik vond het bovendien heel goed om te zien dat deelnemers ook graag ervaringen met elkaar wilden delen. De training vormt een perfect platform voor het uitwisselen van kennis.” 

De training is ontworpen om alle facetten van SAP Commercial Project Management aan bod te laten komen. Eerst worden de deelnemers langs de belangrijkste bouwstenen van de oplossing meegenomen, waarna ze ingaan op hoe de software kan worden aangepast en geconfigureerd om te voldoen aan de specifieke behoeften van sectoren en organisaties. Op vergelijkbare wijze is het curriculum modulair opgebouwd, waardoor het zich “voor vervolgtrainingen gemakkelijk laat aanpassen aan de wensen van afzonderlijke organisaties."

In de komende maanden zullen SAP en Dimensys gezamenlijk meerdere sessies organiseren. Effenberger kijkt uit naar de verdere samenwerking met de SAP-consulting partner. “De training draagt bij aan het ‘enablement’ van CPM – organisaties leren de tool écht te gebruiken. En hoe meer experts op de hoogte zijn van de oplossing, hoe lager de risico’s en hoe hoger de adoptiegraad.”