Wat bedrijven moeten doen voor een aantrekkelijke werkomgeving
Werkgevers die zich met hun werkomgeving kunnen onderscheiden, weten hun medewerkers gelukkiger, productiever en betrokkener te maken. Dat blijkt uit het derde Provider Performance Onderzoek van Hospitality Group.
Het is in de markt al langer geen geheim dat talent zich vandaag de dag niet meer laat vangen met ‘grote namen’, een flinke loonstrook en een leaseauto. De beste professionals willen werken voor een organisatie waar zij daadwerkelijk een (maatschappelijke) bijdrage kunnen leveren, waar een positieve cultuur heerst onder de medewerkers, waar ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en benadering en waar de lijnen kort zijn. Volgens een onderzoeksbureau dat recent onderzoek deed naar goed werkgeverschap, staan ook thema’s als een goede werk-privé balans, sterk leiderschap met een heldere visie, en een gevoel van trots over het bedrijf hoog op de wensenlijst van medewerkers anno nu.
In de aanloop naar de publicatie van het Provider Performance Onderzoek* maakten de onderzoekers van Hospitality Group een rondgang in de markt om inzicht te krijgen in de belangrijkste factoren voor een aantrekkelijke werkomgeving. Uit de interviews valt af te leiden dat medewerkers vooral op zoek zijn naar bedrijven die een werkomgeving kunnen bieden met een zekere dynamiek en reuring, een modern werkplekconcept, gezond en lekker eten, een hechte cultuur en uitstekende faciliteiten.
Voorlopers in het veld
Voorafgaande aan de rondgang, nam Hospitality Group al een kijkje in Sillicon Valley, om te zien hoe succesvolle techbedrijven aldaar hun werkomgeving inrichten. Het zijn namelijk toonaangevende techbedrijven als Google, Facebook en Amazon, die al jaren te boek staan als organisaties die hoog scoren als het gaat om goed werkgeverschap, mede ook door hun moderne werkplekconcepten en de vele aandacht voor de behoeften van medewerkers.
Hoewel op het eerste oog de werkplekomgeving bij de bezochte techbedrijven veel verschilde van wat Nederlanders gewend zijn en weinig inspirerend overkomt – “Iedereen heeft daar zijn eigen bureau maar dan wel met tientallen op een rijtje en op ieder bureau twee of drie gebogen schermen” – werd daarentegen juist enorm geïnvesteerd in het bieden van gezamenlijke ruimtes voor ontmoeten, samenwerken en plezier. “Juist op deze en andere aspecten onderscheiden deze bedrijven zich door hun werknemers tal van ‘ongekende services’ te bieden”, concluderen de consultants.
Gratis ontbijt, lunch, diners of de 24/7-toegang tot gezonde (en minder gezonde) voeding zijn daar de normaalste zaak van de wereld. “Maar het is niet alleen food waarin wordt geïnvesteerd, denk ook aan sportvoorzieningen, yoga, on-site tandartsen, kappers, huisartsen en massages”, leggen de consultants uit.
Aangezien medewerkers veel tijd doorbrengen op hun werk, doen deze techorganisaties er alles aan om gemak maar vooral ook plezier te faciliteren. Zo behoren ontmoetingsruimtes, creatieve hubs, coffeebars, dakterrassen, restaurants, beachvolleybalvelden, gym- of yoga faciliteiten en zelfs music rooms bij sommige bedrijven tot de faciliteiten waar werknemers gebruik van kunnen maken. Ook het verzorgen van bussen met Wi-Fi voor werknemers is geen brug te ver, zoals Google, Apple en Facebook bewijzen. “Niets is te gek om de war for talent te winnen… Het kan allemaal niet op en de brand spat er bij deze organisaties vanaf”, aldus de onderzoekers.
Hechte, diverse community
Wat het kijkje in de keuken bij deze voorlopers vooral leert, is het belang van het creëren van een werkomgeving waarbinnen werknemers het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van een hechte, sterke en diverse community. “Met de war for talent wordt het steeds interessanter om onderdeel te zijn van een community. Bovendien hebben de nieuwe generaties een grotere behoefte aan entertainment, beleving en community dan eerdere generaties”, zo kregen de onderzoekers tijdens hun rondgang te horen van een van hun partners.
Steeds vaker kiezen organisaties en individuele gebruikers (bijvoorbeeld zzp’ers) er dan ook voor om zich te vestigen in een gebouw met meerdere huurders (multi tenants). In een dergelijk ‘open ecosysteem’ kunnen ze spontane ontmoetingen, een creatieve vibe en daadwerkelijke innovatie stimuleren. De onderzoekers lichten toe: “Organisaties die ervoor kiezen om een multi tenant-gebouw te betrekken, doen dat met een hele andere mindset dan organisaties die huren in een single tenant-kantoor. Onderdeel van die mindset is dat men op zoek is naar flexibiliteit en verbinding met andere organisaties in een dynamische omgeving. Kruisbestuiving zorgt voor een aantrekkelijke programmering en laat organisaties binnen het ecosysteem samenwerken, van elkaar leren en groeien.”
Kantoorinrichting, duurzaamheid en technologie
Drie andere aspecten komen in de rondgang van Hospitality Group geregeld naar voren als belangrijke factoren die mede bepalend zijn voor de aantrekkelijkheid van de werkomgeving. Zo is om te beginnen de manier waarop het kantoor wordt ingericht essentieel voor de uiteindelijke perceptie van medewerkers ten aanzien van de aantrekkelijkheid van de werkomgeving. Hierbij dient onder andere gekeken te worden naar de verschillende behoeften van de medewerkers. Zo zijn er binnen het kantoor onder meer de functionele behoeften zoals het klimaat, licht of bijvoorbeeld het cateringaanbod, maar wordt ook gekeken naar de sociale behoeften – zoals openheid, kennisdeling en co-creatie – en de emotionele wensen van medewerkers, zoals ontspanning, zingeving en persoonlijke ontwikkeling.
“Al deze zaken grijpen in elkaar”, stellen de consultants.” Belangrijk om in ogenschouw te houden is dat deze behoeften met de tijd kunnen veranderen. In gesprek blijven met de eigen medewerkers is dan ook van belang om de tevredenheid te waarborgen of, liever nog, verder te verbeteren.
Het tweede aspect waar medewerkers vandaag de dag meer waarde aan hechten is de duurzame voetafdruk van de organisatie voor wie zij werkzaam zijn. Bedrijven die werken aan verduurzaming van hun kantoorgebouw en operaties kunnen twee vliegen in een klap slaan. Naast de positieve bijdrage aan het milieu en een verbetering van hun duurzame imago in de markt, kan dit ook werknemers triggeren tot meer betrokkenheid bij de organisatie. En dat kan mogelijk leiden tot een hogere productiviteit of loyaliteit.
Het derde aspect dat nauw verbonden is met de andere factoren is gecentreerd rondom de inzet van technologie en innovatie om een kantoor ‘smarter’, duurzamer en meer flexibel in te richten. Aan de hand van de verschillende wensen die leven binnen het kantoor kan (digitale) technologie bijvoorbeeld helpen om elke werknemer zijn of haar werkplek op maat te laten inrichten, bijvoorbeeld door zelf de temperatuur, lichtsterkte, akoestiek of andere aspecten binnen de werkomgeving of werkplek te regelen, via bijvoorbeeld een smartphone.
Gerelateerd: Stijgende klantverwachtingen leggen lat hoger voor facilitaire dienstverleners.
* Het Provider Performance Onderzoek (PPO) van Hospitality Group is een onafhankelijk onderzoek over de prestaties van facilitaire providers in Nederland. Het onderzoek fungeert als instrument om de markt van hoge knip-uitbesteding verder te professionaliseren – het creëert transparantie in de markt, geeft de providers specifieke handvatten om hun performance te verbeteren en geeft inzicht in de behoeften van opdrachtgevers.