Mercer werkt samen met workforce analytics-specialist Crunchr

21 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

HR-adviesbureau Mercer is een internationale samenwerking aangegaan met Crunchr, een Nederlands HR-techbedrijf gespecialiseerd in people analytics en workforce planning. De deal stelt de scale-up in staat zijn ambities op te schroeven – Mercer is wereldwijd actief in meer dan 40 landen – terwijl Mercer door de alliantie zijn data science-dienstverlening aan klanten kan versterken. 

Crunchr werd opgericht in 2014 en is sindsdien gegroeid tot een team van zo’n 20 professionals. Het bedrijf levert software dat human capital-data analyseert en vertaalt naar strategische informatie voor bestuurders en HR-directeuren. “Crunchr verzamelt en valideert ‘people data’ om zo te komen tot belangrijke inzichten. De analyses worden gepresenteerd in multidimensionale rapporten, en een ingebouwde functie helpt gebruikers om deze inzichten om te zetten naar acties”, vertelt Dirk Jonker, oprichter van Crunchr. 

Een van de gebieden waar Crunchr kan worden ingezet is het vinden van inconsistenties in bedrijfsdata. Het kan bijvoorbeeld gaan om iemand te veel verdient voor zijn functie, een situatie die vooral kan ontstaan bij grote bedrijven die in alle delen van de wereld werken. “Daar komen soms dingen uit die je met het blote oog niet ziet”, zegt Jonker. “Wij kunnen in zeven seconden 40.000 records doorakkeren. En met de uitschieters die we vinden kunnen we ons systeem weer kalibreren.”Mercer werkt samen met workforce analytics-specialist Crunchr

En andere toepassing is strategic workforce planning. Voor kritische functies binnen een bedrijf, zoals senior management, worden door personeelszaken opvolgingsplanning gemaakt. De analyse laat zien welke personen eventueel de vertrekkende collega kunnen opvolgen als de positie vacant kom. Dit is echter een uitdagend proces – het kost veel tijd en de plannen zijn beperkt houdbaar. Crunchr gebruikt de vele opvolgingsplannen in een corporate – een grote internationale onderneming maakt al snel decentraal een paar duizend plannen – als input voor het algoritme. Door dit algoritme toe te passen wanneer nodig, zijn bedrijven niet meer afhankelijk van verouderde plannen, terwijl ook data geactualiseerd kan worden. 

De benadering kan ook worden gebruikt voor andere doelstellingen die onderdeel kunnen zijn van strategic workforce planning, waaronder het verbeteren van het aandeel vrouwen in de top of een betere diversiteit in alle gelederen. De lijst van manieren waarop de HR-afdeling kan profiteren van data science is lang, stelt David Sanderse, CEO van Mercer Nederland. “Met behulp data-analyses kunnen organisaties beter inzicht krijgen in de behoeften van hun werknemers en welke arbeidsvoorwaarden zij het meest waarderen. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel een onderscheidende waardepropositie bieden.” Tegen de achtergrond van een groeiende schaarste aan talent en de veranderende behoeften van millennials en de Gen Z-workforce is dit voor bedrijven een steeds belangrijkere onderscheidende factor. 

Sanderse voegt toe dat door samen te werken met Crunchr, het HR-advieskantoor beter in staat is zijn klanten een fact-based benadering te bieden om de return on investment van HR-investeringen te meten. “Hiermee kunnen duidelijke prioriteiten worden gesteld op het gebied van HR-beleid.”, aldus de topman. Consultants van Mercer zullen klanten gaan helpen met het adopteren en implementeren van Crunchr. 

“Organisaties geloven in de toegevoegde waarde van workforce analytics, maar zijn traag met de integratie”, vertelt Sanderse. “Door Mercer’s workforce data te combineren met Crunchr’s technologie, kunnen we onze klanten helpen hun HR-doelstellingen om te zetten naar concrete acties”. Jonker voegt toe: “We zien dat het onze klanten tijd kost om workforce analytics effectief te gebruiken, terwijl de zakelijke behoefte er zeker is. De adviseurs van Mercer kunnen onze klanten helpen deze integratie snel en soepel te doen verlopen. We zijn blij dat we een strategische partner hebben gevonden die dit op wereldwijde schaal kan realiseren.” 

Voor Crunchr, biedt het partnership ook toegang tot het wereldwijde netwerk van Mercer, wat kan leiden tot legio interessante commerciële kansen. Mercer heeft meer dan 23.000 mensen in dienst, verspreid over vijf continenten, en werkt daarnaast nauw samen met zusterorgansiatie Oliver Wyman, een van ’s werelds grotere strategische consultancybureaus.

Dankzij zijn vroege start binnen het domein, behoort Crunchr vandaag de dag tot de voorlopers in HR data science. Zo wordt de software van het bedrijf vertrouwd door toonaangevende namen als AkzoNobel, GrandVision, Naspers, Rabobank, Randstad en Volvo. Het bedrijf wordt ondersteund door uitzendbureau Randstad, NN Group en Focus Orange, die recent deelnamen aan een serie A-financieringsronde van de scale-up.