David Sanderse volgt Martin Meerkerk op als CEO van Mercer

31 maart 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Mercer heeft een nieuwe topman. David Sanderse, een voormalig bestuurder bij Achmea en consultant bij McKinsey, treedt maandag aanstaande in dienst als CEO van Mercer Nederland. Hij volgt Martin Meerkerk op, die na vier jaar aan het roer te hebben gestaan met pensioen is gegaan. 

Met meer dan 20.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 43 landen, is Mercer een van ’s werelds grootste aanbieders van advies op het gebied van human resources, zorg en pensioen. De Nederlandse organisatie van Mercer wordt sinds eind 2012 geleid door Martin Meerkerk, die daarvoor twee internationale leidinggevende rollen bekleedde bij het bureau – hoofd van de EMEA Human Capital praktijk en Country Managing Director van Mercer Italië. 

In het kader van de pensionering van Meerkerk ging Mercer op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter, waarbij er zowel intern als extern werd gekeken naar de meest geschikte opvolger. De zoektocht heeft het bureau geleid tot David Sanderse (1965), een professional met meer dan 25 jaar ervaring in de consultancy en het bedrijfsleven. De afgelopen 1,5 jaar was hij CFO en Managing Director bij Abellio Group, onderdeel van NS. Daarvoor was hij dertien jaar werkzaam bij Achmea, waarvan negen jaar als Voorzitter van de Internationale Divisie. Eerder werkte Sanderse ook voor consultancybureau McKinsey & Company en Shell.

In zijn loopbaan heeft Sanderse, die Econometrie studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en tevens een MBA behaalde aan INSEAD in Fontainebleau, uitgebreide bedrijfservaring opgedaan op het gebied van algemeen, financieel en verzekeringsmanagement, maar ook van fusies en overnames en management consulting. 

David Sanderse - Mercer

Naar een volgend niveau tillen

In een reactie op zijn aanstelling, die per 3 april 2017 ingaat, zegt Sanderse dat hij de doelstelling heeft om Mercer naar een volgend niveau op de Nederlandse markt te tillen. “Mercer is kennisleider in haar vakgebied en daar worden we ook voor gewaardeerd. Met alles wat Mercer zowel in Nederland als internationaal in huis heeft is er ruimte voor verdere ontwikkeling van ons bedrijf in een markt die sterk in beweging is. Werkgevers en medewerkers moeten steeds meer zelf de verantwoordelijkheid nemen op het gebied van gezondheid, pensioenen en het creëren van een optimale werkomgeving. Ik maak het mijn missie om met de specialisten binnen Mercer onze klanten hierin optimaal van dienst te zijn de komende jaren.”

Mercer concurreert binnen de adviesbranche met verschillende soorten spelers. Op het gebied van actuarieel- en pensioenadvies neemt Mercer het op tegen grote partijen als Aon en Willis Towers Watson, en tientallen boutiques, terwijl het in het human resources consultancy domein (arbeidsvoorwaarden, talent management, menselijk kapitaal, enz) spelers tegenkomt als Korn Ferry Hay Group, Berenschot HRM, Leeuwendaal, de Human Capital praktijken van de Big Four, en ook Aon Hewitt en Willis Towers Watson. Andere belangrijke dienstengebieden van Mercer zijn onder meer zorgadvies (ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen, enz), investeringen (beleggingsadvies) en fusie- en overnameadvies – de tak richt zich op zowel de voorkant (due diligence) als de achterkant (post-fusieintegratie) van dealtrajeten.

Sanderse, die zelf zegt dat zijn carrière en opleiding in deze nieuwe rol bij Mercer samenkomen, gaat zich de komende 100 dagen richten op het opstellen van zijn strategie. “Ik ga mijn nieuwe collega’s uitgebreid leren kennen om zo met elkaar Mercer’s visie en richting voor de toekomst te bepalen.” Naast zijn werkzaamheden voor Mercer Nederland is Sanderse lid van de Raad van Commissarissen van Staalbankiers.

Nicolai Berg, CEO van Mercer Noord Europa, zegt dat Sanderse een echte aanwinst is voor Mercer Nederland. “Zijn kennis op het gebied van verzekeringsmanagement en ruime bestuurservaring zullen goed van pas komen. Zijn trackrecord in het bepalen van de juiste strategische prioriteiten is bewonderenswaardig. Wij zijn trots op deze nieuwe aanwinst!”

Afgelopen maand kreeg ook Willis Towers Watson een nieuwe bestuursvoorzitter: voormalig Tweede Kamerlid Bibi de Vries.