Bain, Deloitte en PwC begeleiden overname Amsterdamse rumbottelaar

25 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

E&A Scheer is in handen gekomen van The Riverside Company. Voor ruim €100 miljoen heeft de Amerikaanse investeringsmaatschappij een meerderheidsbelang verkregen in de eeuwenoude Amsterdamse rumhandelaar. Bain, Deloitte en PwC zorgden tijdens het overnametraject voor M&A-advies.

“We zijn zeer verheugd de Scheer-investering aan ons portfolio toe te voegen”, stelt Riverside-partner Karsten Langer. “Rum is de op vier na meest geconsumeerde categorie sterke drank ter wereld en ook een van de snelst groeiende.” Met een voorraad van tien tot vijftien miljoen liter op locaties in Amsterdam en Liverpool wordt Scheer gezien als ’s werelds grootste blender van rum. Het bedrijf is goed voor zo’n €40 miljoen omzet en een ebitda-marge van ruim boven de 10%.

Deze resultaten boek het in 1712 opgerichte Scheer door rum in te kopen bij distilleerders in het Caraïbisch gebied en Zuid-Amerika, en deze in Amsterdam te blenden volgens eigen recept. “Wij werken nog steeds volgens het eeuwenoude principe van de stapelplaats waar producten uit alle windstreken werden opgeslagen en doorverkocht aan het achterland”, vertelt managing director Carsten Vlierboom in het FD. Zo bedient het bedrijf – dat generaties lang in het bezit was van de Nederlandse zakenfamilie Huijsser – diverse grote rummerken uit 54 verschillende landen. 

Stille kracht

Een van de merken die inkopen bij Scheer is Banks, een premium-merk van rumgigant Bacardi. “Wij zijn de stille kracht achter de grote rummerken in de wereld”, zegt Vlierboom tegenover het FD. “We hebben grote klanten in Europa, Japan en Zuid-Afrika”, vervolgt Vlierboom, die nog toevoegt ook diverse Nederlandse distillateurs tot zijn klantenkring te mogen rekenen: “Ze hebben allemaal wel een rummerk in hun assortiment zitten waarvoor wij de blends leveren.”

Bain, Deloitte en PwC begeleiden overname Amsterdamse rumbottelaar

De afgelopen drie jaar wist Scheer in omvang te verdubbelen en The Riverside Company hoopt zijn aankoop in de komende vier tot vijf jaar nog eens twee keer zo groot te laten groeien: “We zien ernaar uit samen te werken met het sterke managementteam van Scheer”, stelt Damien Gaudin, Principal bij Riverside: “Scheer opereert nu al wereldwijd en met toegang tot het wereldwijde netwerk van Riverside verwachten we de internationale groei te versnellen.” Vlierboom voegt toe: “Scheer is voor het grootste deel van zijn driehonderdjarige geschiedenis familiebezit geweest, dus het was belangrijk een partner te vinden die dit erfgoed zou respecteren terwijl het tegelijkertijd het bedrijf helpt de huidige groeikansen aan te grijpen. We kijken uit naar dit nieuwe hoofdstuk met Riverside.”

Nieuwe eigenaar The Riverside Company is een wereldwijde private equity-investeerder die zich richt op het laten groeien van bedrijven met een waarde tot $400 miljoen. In de afgelopen 30 jaar heeft Riverside meer dan 600 meerderheids- en minderheidsinvesteringen gedaan. Momenteel bestaat het internationale portfolio van de investeerder uit meer dan 90 ondernemingen. De familie Huijsser blijft naast Riverdale als minderheidsaandeelhouder betrokken bij Scheer. Ook Vlierboom bezit naar eigen zeggen nog een substantieel aandelenpakket.

Dealmakers

De financiering voor de overname werd verschaft door Blackrock en Rabobank. Daarnaast werden er tijdens het overnametraject diverse M&A-specialisten ingeschakeld. Riverside deed een beroep op DeloitteBain & Company en PwC. Deloitte verzorgde de tax-due diligence en transactieondersteuning, Bain was verantwoordelijk voor de commerciële due diligence en PwC – dat werd vertegenwoordigd door Joris van de Kerkhof, Ard Burgers, Niels Roks, Joost Storms en Koen Galjaard – gaf ondersteuning op het gebied van M&A en schuldadvisering. Daarnaast werd de koper op juridisch gebied ondersteund door Jasper de Jong van Allen & Overy en door Parmentier Advocaten. 

Scheer en de verkopende familie Huijsser werden ondertussen bijgestaan door een team van Rabobank Corporate Finance – bestaande uit Francois Hunaut, Hans Pronk, Arthur van der Goes, Pirkka Järvinen en Marc de Jong – dat M&A-advies leverde. Voor juridische kwesties werd daarnaast een beroep gedaan op een team van CORP.advocaten – bestaande uit Eric de Best, Diederik Baas en Natasja Wagenaar.