UiPath-topman Maurits Houck over de kansen van RPA in Nederland

06 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Volgens een recent rapport van Capgemini, loopt Nederland achter met de implementatie van automatisering, artificial intelligence (AI) en robotic process automation (RPA). Waar in Amerika 26% van de organisaties op grote schaal automatisering uitvoert, dreigt ons land mogelijk de boot te missen met een score van slechts 9%. Reden voor Consultancy.nl om de uitkomst te toetsen bij koplopers uit het veld – vandaag Maurits Houck, Country Manager bij UiPath Nederland.

Zie jij dat Nederland achterblijft en zo ja, waarom denk je dat dit is?

“Laat ik beginnen met te benoemen dat ik inderdaad zie dat Nederland – in vergelijking met bijvoorbeeld de VS – ‘achterloopt’ met de invoering van robotisering en RPA. Nederland is iets langzamer, maar dat betekent niet dat er op dit moment niks op dit gebied gebeurt. Vorig jaar hebben wij alleen al meer dan 60 nieuwe nationale klanten geholpen bij hun start met RPA.”

“Als ik kijk naar het proces van automatisering, zie ik dat in Nederland de meeste organisaties nog in de succeed fase zitten. Hiermee bedoel ik de fase na de opstartfase, waarin de eerste tien processen worden geautomatiseerd. Zoals het onderzoek van Capgemini al aanduidt, is maar 9% van de Nederlandse organisaties op grote schaal bezig met RPA, maar een veel groter deel is wel degelijk bezig met dit proces. Opschalen is de logische vervolgstap en die komt er zeker – ook in Nederland.”

Kun je voorbeelden geven van organisaties waar RPA goed toepasbaar is?

“RPA is in principe geschikt voor iedere verticale markt. Of je nou een utilitiesbedrijf bent, een industriebedrijf, een overheidsinstelling of een bank: de meeste organisaties hebben wel een afdeling of een bepaald bedrijfsproces dat geautomatiseerd kan worden. Onze missie is dan ook om ervoor te zorgen dat iedere werknemer zijn eigen softwarerobot krijgt. Iedereen die met een computer werkt, voert dagelijks bepaalde repetitieve taken uit die enorm veel tijd in beslag nemen. Juist deze taken zijn geschikt om te automatiseren. Denk hierbij aan taken in de back- en frontoffice, zoals tijdens een telefoongesprek met de klant automatisch systemen openen en gegevens invullen maar ook processen automatisch laten draaien in incassosystemen.”

UiPath topman Maurits Houck over de kansen van RPA in Nederland

“In de praktijk zien we dat financebedrijven de software als een van de eerste hebben opgepakt, maar ook in de consultancy zien wij nu erg veel interesse in dit soort oplossingen (UiPath werkt wereldwijd bijvoorbeeld met Accenture, Capgemini, Deloitte, KPMG en PwC).”

Wat wil je organisaties meegeven die nog twijfelen om aan de slag te gaan met RPA?

“Leg de focus op het uitwerken van de aanpak, dan komt het vanzelf goed. Begin kleinschalig met de implementatie in een eenvoudig proces. Probeer inspiratie te halen uit een aantal grote klanten van ons die al honderden robots gebruiken, waar de invoering van RPA echt zijn vruchten afwerpt in onder andere het ondersteunen van medewerkers tijdens het contact met klanten. Ook is het belangrijk om de business en IT samen te laten werken om de implementatie tot een succes te maken. 

Ondanks dat de digitale workforce op een productiesysteem wordt ingezet en er dus geen specifieke IT-kennis nodig is, werkt het wel op echte data. De IT-afdeling aan boord hebben is dus erg waardevol, denk hierbij ook aan het monitoren van security en het regelen van een disaster recovery. Ook wil ik benadrukken dat we merken dat de inzet van RPA niet leidt tot fte-reductie, zoals vaak wordt gedacht, maar juist op het creatiever en efficiënter maken van de werktaken voor de werknemer. Als er al 30 minuten per persoon gewonnen kunnen worden, kan die tijd worden ingezet voor andere dingen, zoals strategische en innovatieve taken. Het is een voordeel ten opzichte van de concurrentie als je op tijd met RPA begint.”

Heb je nog een afsluitende boodschap?

“Heb vertrouwen, het is een marathon en geen sprint.”

UiPath is een softwarebedrijf gespecialiseerd in robotic process automation. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 1.500 klanten, samen goed voor meer dan 200.000 UiPath-gebruikers. Het IT-bedrijf is sinds begin 2018 actief in Nederland met een kantoor in Amsterdam.

GerelateerdHeineken wint Internal Audit Innovation Award met RPA-toepassing.