Organisatieadviesbureau Common Eye trekt Freek van Berkel aan

06 februari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Freek van Berkel heeft zich aangesloten bij organisatieadviesbureau Common Eye uit Bilthoven. Van Berkel maakte de overstap vanuit branchegenoot SeinstraVandeLaar. 

“Freek krijgt in zijn werk als adviseur energie van snel en zorgvuldig de vinger leggen op complexe vraagstukken. Het liefst doet hij dit voor publieke en maatschappelijke organisaties die staan voor een uitdaging bij het realiseren van samenwerking of het slimmer en strategischer inspelen op maatschappelijke opgaven”, aldus een woordvoerder van Common Eye over zijn nieuwe organisatieadviseur, Freek van Berkel, die daarvoor ruim twee jaar actief was voor SeinstraVandeLaar, een Utrechts organisatieadviesbureau dat zich richt op opdrachtgevers in de publieke sector.

Van Berkel kan inmiddels leunen op een professionele carrière van zo'n negen jaar. In die periode is hij werkzaam geweest in verschillende sectoren. Nadat hij aan de VU Amsterdam een bacheloropleiding Organisatiewetenschappen en een masteropleiding Organisatiepsychologie afrondde, werkte hij zo’n jaar voor Ront Management Consultants als organisatieadviseur: “Mijn werk was daar voornamelijk gericht op het ondersteunen van organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van strategische doelen”, aldus Van Berkel. 

Organisatieadviesbureau Common Eye trekt Freek van Berkel aan

“Hierna begon ik aan mijn promotieonderzoek aan de VU Amsterdam naar de invloed van politieke besluitvorming op samenwerking in publieke netwerken. Dit deed ik in het infrastructurele domein van Amsterdam ten tijde van kostenoverschrijdingen en vertragingen bij projecten als de Noord-Zuid lijn. Hier zag ik hoe complex samenwerken kan zijn voor organisaties die werken onder grote druk vanuit de samenleving, media en politiek”, aldus Van Berkel, die in 2016 zijn proefschrift succesvol verdedigde.   

In zijn werk als adviseur focust Van Berkel zich vooral op strategie, innovatie en samenwerking van publieke en maatschappelijke organisaties, vertelt de woordvoerder van Common Eye: “Zo helpt hij bijvoorbeeld waterschappen bij samenwerking rondom innovatie en de digitale transformatie. Ook heeft hij talloze regionale samenwerkingsverbanden helpen opzetten en doorontwikkelen. Dit doet hij in de rol van onafhankelijk adviseur, procesbegeleider, aanjager en soms als onderzoeker om vanuit een scherpe analyse de precaire punten aan te wijzen.”

Het adviesbureau uit Bilthoven, dat beschikt over meer dan 75 jaar aan ervaring rondom organisatievraagstukken, roemt de aanpak van zijn nieuwe medewerker: “In zijn werk is Freek zorgvuldig, energiek en enthousiasmerend met de focus op daar waar het over moet gaan. In relatie tot opdrachtgevers is Freek fijn om mee samen te werken met zijn grote betrokkenheid bij opdrachten, heldere manier van communiceren en gevoel voor humor. Ook vindt Freek het belangrijk om kritisch na te denken over de gangbare ideeën over organisaties. Mede om die reden is hij na zijn promotie blijven doceren aan de universiteit en werkt hij momenteel aan een boek over trends en hypes in de organisatie van de 21e eeuw.” 

Lees ook: Zorgbestuurder Astrid van Dijk verbindt zich aan Common Eye.