Capgemini Invent voegt Backelite en Idean samen

10 januari 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Backelite, een digital agency met studio’s in zes landen, waaronder Nederland, sluit zich aan bij Idean, dat net als Backelite onderdeel is van Capgemini Invent. Door de krachtenbundeling ontstaat een bureau van ruim 700 professionals, werkzaam vanuit 22 studio's in elf landen.

“We zijn verheugd om de ruim 250 medewerkers van Backelite te verwelkomen in ons Idean studionetwerk”, zegt Risto Lähdesmäki, CEO en oprichter van Idean. “Capgemini Invent heeft nu één enkele design service van wereldklasse onder één merk: Idean. Gezamenlijk zijn we in staat zijn om op een even effectieve als mooie manier tegemoet te komen aan de creatieve vraag van alle klanten naar design-geleide transformatie, design thinking en signature moments.” 

Idean werd in februari 2017 onderdeel van Capgemini. Hierdoor mocht de Franse advies- en technologiegigant zo’n 160 digitale strategen, experience designers en front-end ontwikkelaars verwelkomen. Voortbouwend op het fundament van Capgemini, wist Lähdesmäki in de afgelopen twee jaar razendsnelle groei te realiseren voor zijn belangrijkste studio’s in de VS (Austin, Los Angeles, New York en San Francisco) en Europa (Helsinki en Berlijn).

Met de toevoeging van de 250 professionals van Backelite – werkzaam in Nederland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Singapore en China – komt het aantal medewerkers van het ontwerpbureau nu uit rond de 700. De integratie van Backelite’s elf studio’s in Europa en de Aziatisch-Pacifische regio zorgt verder dat het Idean nu beschikt over meer dan 20 locaties. “We hebben een footprint in Noord-Amerika, Azië en Europa – we zijn een powerhouse in de VS, Frankrijk, Scandinavië en de UK.”

Capgemini Invent voegt Backelite en Idean samen

Idean Nederland

In Nederland telt het team van Idean 40 designers en technologen en is het bureau gevestigd in hetzelfde Utrechtse kantoor als Cagemini en Capgemini Invent. Idean werd onderdeel van Capgemini Invent toen Capgemini in september van vorig jaar zijn activiteiten op het gebied van consultancy (Capgemini Consulting), digital (LiquidHub, Fahrenheit 212) en design (Idean, Adaptive Lab and Backelite) verenigde binnen één enkel merk – Capgemini Invent.

Het voormalige Backelite Nederland – en huidige Idean Nederland – heeft een uitgebreid trackrecord opgebouwd in customer experience, design thinking, strategie, het institutionaliseren van design binnen bedrijven en digitale transformatie. Tot de klantenkring behoren grote klanten als Rabobank, Air France/KLM het ministerie van Defensie, ING, Hema en de Politie. Mondiaal werkt het ontwerpbureau voor opdrachtgevers als LG, Cisco, SNCF, Mercedes-Benz, Crédit Agricole, Indigo, Sony, Volkswagen, Airbus, Ericsson, IBM en Intel. 

“De consolidatie van deze creatieve ontwerpbureaus onder één merk – Idean – brengt een breed scala aan ontwerpcapaciteiten samen die perfect inspelen op de designvraagstukken met de daarbij behorende transformatie”, stelt Arno van der Hulst, die samen met Martijn Harmsen en Sander Appel leidinggeeft aan Idean Nederland en persoonlijk verantwoordelijk is voor business development.

Design: een industrie van €35 miljard

De samenvoeging van de bureaus vindt plaats in een tijd waarin de vraag naar design mondiaal explodeert. De wereldwijde uitgaven aan designdiensten kwamen vorig jaar uit op zo’n €35 miljard. Hierbij wordt voorspeld dat de markt voor diensten als product-, model- en gebruikersinterface-design tussen 2017 en 2023 elk jaar zal groeien met gemiddeld 6,4%. De branche profiteert van een groeiend besef dat uitgaven aan design een solide fundament vormen voor het behalen van bedrijfstargets. Volgens schattingen van McKinsey genieten design-gedreven bedrijven een boevengemiddelde toename in omzet en aandeelhouderswaarde.  

De groeiende designmarkt bewoog het leidende strategiekantoor recentelijk om – met de oprichting van McKinsey Design – zelf een flinke oprukkende beweging te maken binnen de branche. Ook andere grote advieskantoren worden aangetrokken tot de sector, evenals spelers met een technologische achtergrond. Naast de organische groei die er plaatsvindt, is er ook een flinke toename van de M&A-activiteiten binnen de branche. Vorig jaar kocht PA Consulting Group bijvoorbeeld het in de VS gevestigde Essential Design, terwijl in Australië Wipro's Designit de lokale speler Syfte inlijfde. Ondertussen versterkt ook de gehele Big Four zijn digitale praktijken met designvaardigheden. Traditionele spelers binnen het landschap zijn bedrijven als IDEO, Designworks, RKS, Designaffairs en GK Design Group.