Adaptif versterkt team met adviseurs Arjan Pas en Maarten Verboven
Arjan Pas en Maarten Verboven hebben zich aangesloten bij Adaptif, specialist in nieuwe organisatievormen. De twee nieuwe consultants vertellen over hun achtergrond, hun drijfveren om voor het bureau te kiezen en hun ontwikkelingsdoelstellingen.
Adaptif is een van de drie dochterondernemingen binnen de L&vS Group. Waar adviesonderdeel BluPoint (in juni van dit jaar werd L&vS Management Consulting gerebrand) met zo’n 20 medewerkers opdrachtgevers helpt bij uiteenlopende veranderkundige vraagstukken en Quantics gespecialiseerd is in data science, richt Adaptif zich op het omarmen en implementeren van nieuwe manieren van werken, met daarbij een focus op alle lagen van een organisatie.
Arjan Pas
Arjan Pas, sinds oktober een van de twee nieuwe consultants bij Adaptif is een projectmanager en ervaren Scrum Master met jarenlange ervaring in de IT-dienstensector en sterke analytische vaardigheden. Na het afronden van zijn hbo-opleiding aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen in 2011, startte hij zijn loopbaan als Informatie Analist bij Topicus Finance in Deventer. Na een paar jaar kwam hij in aanraking met het fenomeen Agile werken, dat hem direct enthousiast maakte. Gedurende zijn tijd bij Topicus heeft Pas opdrachten uitgevoerd bij verschillende Nederlandse banken en verzekeraars.
Pas ging in 2012 dan ook aan de slag als parttime Scrum Master en specialiseerde zich in de jaren daarop verder op dit vakgebied: “De duo-rol belemmerde mij in ontwikkeling en voortgang, daarom heb ik in 2016 besloten om mij volledig op het Agile werken te storten”, vertelt Pas. Daarbij besloot hij de stap te wagen naar detachering, omdat hij graag bekend wilde raken met verschillende sectoren. “Ik heb veel nieuwe ervaringen opgedaan en heb mijzelf kunnen ontwikkelen, een goede stap voor mijn persoonlijke groei”, licht hij toe.
Gevraagd hoe hij bij Adaptif is terechtgekomen, vertelt Pas hoe hij in zijn tijd bij Topicus een hoge betrokkenheid en een gevoel van invloed binnen de organisatie ervoer, mede door de kleine cellenstructuur. Bij zijn volgende, grotere, werkgever miste hij dat gevoel en kon hij niet de dingen doen waarnaar hij op zoek was. “Via LinkedIn kwam ik Adaptif tegen en kwam ik in contact met Roel van Stiphout (oprichter L&vS, samen met Christiaan Lomme, red.). De kleine organisatie – Adaptif bestond toen nog uit vier mensen – sprak mij enorm aan en ik kreeg gelijk een gevoel van kwaliteit boven kwantiteit.”
Het was die kleinschaligheid in combinatie met kwaliteit en de mensen, die Pas deed besluiten om voor Adaptif te kiezen: “Voor mij is het heel belangrijk dat ik het gevoel heb dat ik onderdeel ben van de organisatie en dat ik hier invloed op heb”, aldus Pas. “Daarnaast had ik een goede klik met de verschillende collega’s en heerst er een lekkere sfeer van ‘work hard, play hard’. Daarbij wijst Pas op de “onderscheidende manier van werken” bij Adaptif, “omdat wij insteken op kwaliteit en een relatie opbouwen met de klant, in plaats van op uren declareren en zoveel mogelijk de mensen wegzetten.”
Pas hoopt de komende jaren nog veel te leren bij het bureau: “Ik ben nu ruim zes jaar actief als Scrum Master en wil mij verder ontwikkelen in het verander- en transitiemanagement. Mijn persoonlijke stijl ligt nu vooral op het coachen van teams en individuen. Hier wil ik in doorgroeien en de doorstap maken naar Agile coach. Ik ben ook geïnteresseerd in het helpen veranderen van organisaties op managementniveau en ik verwacht op dit gebied veel van mijn ervaren collega’s te kunnen leren.” Hij besluit: “Ik heb geen moment spijt gehad dat ik onderdeel ben geworden van deze fantastische club mensen.”
De kleine organisatie sprak mij enorm aan en ik kreeg gelijk een gevoel van kwaliteit boven kwantiteit.”
– Arjan Pas
Maarten Verboven
In november is Maarten Verboven als Consultant gestart bij Adaptif. Na het behalen van zijn bachelor in Bedrijfskunde heeft Verboven jarenlang ervaring opgedaan in het coachen van mensen, in groepsverband, individueel, maar ook in teams. “Ik heb ervaren wat de kracht is van intrinsiek gemotiveerd te zijn om te veranderen”, aldus Verboven. “Als iemand (weer) zelf kan sturen, bereikt hij meer dan wanneer het voor hem wordt gedaan.” Ook lag zijn focus op het beter worden in proces- en kwaliteitsverbeteringen: “Ik heb een natuurlijke drang om steeds te kijken naar wat beter kan. Verschillende processen heb ik in kaart gebracht en daar waar kon, meteen ook verbeteringen doorgevoerd”, vertelt hij.
Deze twee ervaringen kwamen samen in de rol van Scrum Master, een rol die hij tot voor kort vervulde binnen gemeente Eindhoven. Verboven blikt terug: “Ik kwam met deze rol in aanraking doordat ik gevraagd werd deel te nemen in een net opgezet Scrum team. Eerst als teamlid, later in de rol van Scrum Master. Ik heb geparticipeerd in zowel een IT-gefocust team als in een non-IT-team. Ik heb zelf ervaren hoe het is om als Scrum Master niet de kennis te hebben van een onderwerp en toch mijn rol goed kunnen vervullen. Het is soms zelfs prettig, want ik kan mij concentreren op het proces en laat mij niet afleiden van wat ik inhoudelijk vind van het product.”
Verboven vertelt over hoe hij in aanraking kwam met het bureau uit ’s-Hertogenbosch: “Via een bekende Scrum Master. Ik maak deel uit van een Scrum-gilde waar we eenmaal per maand bij elkaar komen om steeds beter te worden. Een van de leden was begonnen bij Adaptif en hij was erg enthousiast over het bedrijf. Hij liet weten dat Adaptif goede mensen zocht. In eerste instantie was het een oriënterend gesprek voor mij, ik had nog niet de intentie om direct bij mijn vorige werkgever weg te gaan. Maar ik werd erg enthousiast van het verhaal over Adaptif dat Roel van Stiphout vertelde en hoefde dan ook niet na te denken over een tweede gesprek met de andere partner, Christiaan Lomme. Daar werd bevestigd wat ik eerder had ervaren.”
“Op alle lagen in de organisatie kunnen wij acteren om zo het meest te halen uit de nieuwe manier van werken.”
– Maarten Verboven
Over zijn motivatie om juist voor Adaptif te kiezen, zegt Verboven: “Adaptif bestaat uit een club gedreven mensen die echt het verschil willen maken voor de klant. Gespecialiseerd in het wendbaar maken van organisaties. Want met alleen Scrum-teams kom je er niet. Om het potentieel van wendbare teams zo optimaal mogelijk te benutten, moet het management meegenomen en gecoacht worden in het Agile werken. En dat is waar Adaptif hét verschil maakt: op alle lagen in de organisatie kunnen wij acteren om zo het meest te halen uit de nieuwe manier van werken.” Om dat te bereiken investeert Adaptif volgens de consultant in zijn medewerkers: “Ik krijg de ruimte om mijzelf te ontwikkelen, ofwel door zelfstudie ofwel door het behalen van certificaten. We zorgen ervoor dat we een diversiteit van kennis in huis hebben, zodat we voor elke situatie een oplossing kunnen bieden. “
Ten aanzien van zijn persoonlijke groeidoelstellingen voor de komende periode, geeft Verboven aan zich vooral verder te willen ontwikkelen in Agile: “Ik geloof er namelijk in dat deze manier van werken erg goed aansluit bij de snelle en complexe wereld waarin we leven. Waar de consument steeds betere producten verwacht die aansluiten bij de wensen van vandaag. En waar de techniek van vandaag wordt ingehaald door die van morgen.” Daarbij hebben professionals binnen het bureau hun professionele ontwikkeling “grotendeels zelf in de hand”, geeft Verboven aan: “Ik ga mij verdiepen in de verschillende Agile raamwerken en methoden, zowel door middel van het opdoen van theoretische kennis, als in de praktijk onder begeleiding van ervaren Agile coaches.”
Ook ontwikkelt Verboven momenteel mee aan een Way of Working-assessment: “Dat willen we gebruiken om te kijken hoe de manier van werken van een organisatie aansluit bij haar doelstellingen en ambities. Super interessant, want het geeft een blik in een gehele organisatie, waardoor we snel in staat zijn om gericht advies te geven in waar een organisatie kan veranderen om te anticiperen op de markt, of zelfs voorop kan lopen.”