Rebranding voor Baker Tilly: nieuw logo en Berk geschrapt uit naam

04 december 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accountancy- en consultingnetwerk Baker Tilly heeft een nieuw logo en visuele identiteit gelanceerd. De nieuwe branding is wereldwijd uitgerold over de meeste netwerkkantoren, waaronder ook in Nederland. Overige kantoren zullen voor februari van komend jaar naar verwachting het voorbeeld volgen.

Volgens Ted Verkade, de Nederlander die aan het roer staat van het internationale netwerk, weerspiegelt de nieuwe merkidentiteit beter de behoefte naar een eenduidige vertegenwoordiging van het wereldwijde netwerk. Dat netwerk is de afgelopen twintig jaar sterk gegroeid, naar inmiddels 33.000 werknemers, gevestigd in 140 landen. Gedurende die groei zijn er echter ook meerdere sub-merken gevoerd. Bedrijven die zich bij het Baker Tilly International netwerk hebben aangesloten, behielden doorgaans hun lokale naam als onderdeel van de branding, zoals Baker Tilly Virchow Krause in de VS, Baker Tilly Roelfs in Duitsland, Baker Tilly TFW in Singapore en Baker Tilly Berk in Nederland.

Uniforme uitstraling

In een poging om meer consistentie te hanteren, is het netwerk inmiddels geharmoniseerd naar één wereldwijd merk. Verkade: “Een gemeenschappelijke naam en uitstraling draagt bij aan onze wens om wereldwijd een meer uniforme uitstraling van ons netwerk te creëren. Het maakt het simpelweg makkelijker voor mensen om dat te begrijpen.”

Anneke van Zanen-Nieberg, bestuursvoorzitter van Baker Tilly Nederland (hiervoor Baker Tilly Berk), beaamt dat werken vanuit één gemeenschappelijke naam en identiteit voordelen met zich meebrengt, vooral als gaat om merkbekendheid en bewustzijn onder klanten. Ze voegt echter toe dat de lokale betrokkenheid een speerpunt blijf van Baker Tilly, ook in ons land. “Onze kracht is én blijft de sterke lokale binding. Vaak kennen onze medewerkers en hun klanten elkaar al jaren. Wij zijn bekend in de regio en kennen de markt. Het internationale netwerk geeft ons echter de mogelijkheid om onze klanten te helpen bij hun internationale ambities. Wij bieden dan ook het beste van twee werelden in één partner.”

Rebranding voor Baker Tilly: nieuw logo en Berk geschrapt

Naast dat het past binnen een meer consistente aanpak, is het nieuwe merk – dat werd ontwikkeld in samenspraak met Baker Tilly netwerkkantoren, klanten, partners en werknemers – ontworpen om gemakkelijker te worden gebruikt en om beter geschikt te zijn voor digital en online gebruik. In een reactie op het nieuwe logo, zegt Van Zanen-Nieberg: “Het symbool in ons nieuwe logo staat voor groei en vormt de kern van onze identiteit: vooruitgang, succes en groei. En dat is onze belofte naar de markt: wij zijn er om organisaties te helpen groeien.”

Verkade benadrukt dat de organisatie er bewust voor heeft gekozen om in de merknaam enkel kleine letters te voeren, om zo Baker Tilly’s “persoonlijke en benaderbare aard” te onderstrepen, terwijl het verwijderen van de spatie tussen Baker en Tilly het coherente karakter van het bedrijf laat zien. De wereldwijde lancering van de nieuwe visuele identiteit vond gisteren plaats, met zeventig kantoren die hun nieuwe identiteit in de markt bekendmaakten. Niet alle netwerkkantoren hebben de transitie reeds direct doorgevoerd – de kantoren krijgen tot 31 januari 2019 de tijd om de transitie te voltooien.

Now, for tomorrow

Onderdeel van de nieuwe strategie is ook het voeren van een nieuwe tagline, die de missie van het bedrijf weergeeft: “De tagline ’Now, for tomorrow’ geeft zowel ons doel als onze tagline weer. Deze onderstreept de toekomstgerichtheid van onze organisatie. Naar de arbeidsmarkt en voor onze klanten. Vanuit onze persoonlijke betrokkenheid voeren wij met onze medewerkers en klanten vandaag de gesprekken die morgen van belang zijn.”

Als gevolg van de rebranding verdwijnt de naam ‘Berk’ uit het merk in Nederland. In 2011 werd Berk omgedoopt tot Baker Tilly Berk om de verbinding met Baker Tilly International duidelijk te maken. Vandaag de dag heeft de Nederlandse organisatie 900 medewerkers verspreid over veertien vestigingen door het land, waarmee het behoort tot de tien grootste accountancykantoren van Nederland.