PNO zet referrals in voor werving van consultants met IT-kennis

04 december 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PNO Consultants heeft een nieuwe referral recruitment campagne gelanceerd, met als doel het aantrekken van ambitieuze jonge consultants die een loopbaan ambiëren op het snijvlak van consultancy, ICT en subsidies.

Met alleen al in Nederland zo’n 200 werknemers verspreid over negen vestigingen, is PNO Consultants een van de grootste aanbieders van diensten op het vlak van innovatie, subsidies en project management. “Het gaat uitstekend met PNO”, zegt Bernard van Leeuwen, marketing manager bij het adviesbedrijf: “We zijn marktleider in Nederland en zijn het afgelopen jaar hard gegroeid.”

Groeiende vraag naar diensten

Om te kunnen blijven voldoen aan de toenemende vraag naar hun diensten, is PNO Consultants momenteel op zoek naar nieuwe professionals ter versterking van het team. Er wordt gezocht binnen de gehele breedte van de dienstverlening en op verschillende ervaringsniveaus. Zo is het zowel op junior- als seniorniveau op zoek naar onder meer consultants, juristen, project managers en business developers. Het gaat daarbij om onder meer de volgende focusgebieden: energie & milieu, subsidies, corporate finance, duurzame mobiliteit, onderwijs & arbeid, ICT en technische innovaties.

Opvallend aan de wervingsinspanningen van PNO Consultants is hun groeiende focus op professionals met ICT-expertise. Of zoals Angela Morpurgo, HR adviseur en Recruiter bij PNO, deze beschrijft: professionals “die affiniteit hebben met ICT”. “Het belang van IT en techniek neemt anno 2018 in alle sectoren toe en maakt vandaag de dag bijna altijd onderdeel uit van innovatieprojecten”, legt Morpurgo uit: “In onze projecten staat innovatie centraal, en dus is het onze strategie om ook in de vaardigheden van onze mensen aan te sluiten bij de veranderende markt.”

Naast de standaard eigenschappen waar het bureau naar op zoek is – consultancy en project management vaardigheden – zoekt PNO Consultants nu dus in het bijzonder naar mensen die verstand hebben van zaken als cybersecurity, big data, cloud computing, block chain technologie, artificial intelligence, robots of chatbots. Pakweg tien jaar geleden was deze rol ondenkbaar geweest binnen PNO Consultants. Morpurgo voegt toe dat IT slechts een onderdeel uitmaakt van de kennismix waarover een adviseur dient te beschikken – “de kern blijf advisering en ondersteuning.”

PNO zet referrals in voor werving van consultants met IT-kennis

“Onze consultants helpen klanten bij het realiseren van hoogwaardige -innovaties waar ICT vaak onderdeel van uitmaakt. Ze maken innovatieprojecten en investeringsprojecten mogelijk door de verbinding te leggen met de vele financieringsmogelijkheden die er zijn. Met hun advies kunnen klanten financiële ruimte creëren zodat ze hun innovatie-ambities kunnen verwezenlijken”, legt Morpurgo uit. De IT-kennis helpt volgens haar in het beter inrichten van deze rol: “PNO consultants zijn zelf geen hard-core programmeurs. Maar ze beschikken wel over de kennis om de innovator beter te begrijpen en te kunnen adviseren, en hiermee een betere technisch correcte aanvraag te kunnen schrijven voor een subsidie of financiering.” 

Investeringen in IT-domeinen zitten vandaag de dag flink in de lift. Neem kunstmatige intelligentie als voorbeeld. Volgens McKinsey & Company zou de technologie ervoor kunnen zorgen dat de wereldeconomie jaarlijks met 1,2% extra kan groeien. En voor diverse andere opkomende technologieën zijn er vergelijkbare hype-achtige voorspellingen te vinden, gedaan door grote analisten- en onderzoeksbureaus als Gartner en Forrester. Tegen deze achtergrond werken bedrijven hard aan het omarmen van technologie, en tegelijkertijd houden zij in dit proces hun ogen open voor financiering- en subsidiemogelijkheden vanuit de overheid of andere instanties. “PNO opereert in het hart van dat speelveld”, zegt Van Leeuwen.

Nieuwe professionals

PNO Consultants is momenteel opzoek naar zowel young professionals (tot vijf jaar werkervaring) en starters, die vers uit de schoolbanken komen. Starters stromen binnen in het talent development programma van PNO Consultants, dat hen klaarstoomt voor het “echte consultancy werk”. Van de meer ervaren professionals wordt verwacht dat ze enige domeinkennis met zich meebrengen.

Gevraagd waarom starters, young professionals en ervaren krachten juist bij PNO Consultants aan de slag zouden moeten gaan, wijst Morpurgo op verschillende elementen. Zo krijgen professionals binnen PNO de kans om bij te dragen aan vooraanstaande ICT-innovaties van uiteenlopende bedrijven, “van micro-MKB tot grootbedrijven”. PNO is daarbij ook internationaal actief voor uiteenlopende Europese opdrachtgevers*. Ook wijst ze op het inspirerende team van PNO – “Een grote groep van ambitieuze, capabele en inspirerende collega’s met uiteenlopende talenten en specialismen waar je veel van kunt leren.” 

Verder krijgen starters en young professionals binnen PNO Consultants de gelegenheid om toe te groeien naar een rol als consultant, “waarbinnen zij binnen de context van hun (project) team verantwoordelijk zijn voor hun eigen werk en eigen agenda”. Daarbij mogen de adviseurs van PNO al vrij snel op hoog niveau meedraaien. Morpurgo: “PNO’ers zitten in veel gevallen aan tafel met eigenaren, directeuren en het hogere management van bedrijven. Hun inzichten en ideeën versnellen de innovatie, subsidie en financiering en hebben een wezenlijke impact op de (innovatie)projecten van klanten.” Tot slot doen professionals veel kennis op rond de nieuwste ontwikkelingen op ICT gebied en bouwen ze een netwerk op.

Referralprogramma

Om de wervingsbehoefte een boost te geven wordt door PNO niet alleen ingezet op traditionele wervingskanalen zoals de eigen site, externe sites en LinkedIn. Voor de campagne voor IT-talent is er een referral campagne ontwikkeld, een programma dat de eigen werknemers of wie dan ook stimuleert om het bedrijf te tippen over goede kandidaten. “PNO werkt al langer met referral recruitment; wij stimuleren collega’s actief en passief mee te werven. Hier plukken alle drie de partijen goed de vruchten van. Ons netwerk is groot en dat benutten we graag”, legt Morpurgo uit. 

* PNO Consultants telt circa 300 medewerkers, verspreid over 19 vestigingen in Europa, waarvan 9 in Nederland en de rest in Italië, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.