Marktlink begeleidt overname van Intech en participatie in Yenlo

26 november 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel

Dealmakers van Marktlink hebben de afgelopen weken twee deals tot een succesvol einde gebracht. De M&A-specialisten hielpen investeerder Franc van den Berg bij het overnemen van Intech Installatiebureau en begeleidden IT-bureau Yenlo bij het vinden van de juiste groeipartner. 

Intech Installatiebureau

Tijdens de aankoop van Intech werd ondernemer Franc van den Berg bijgestaan door Marktlink-consultant Willem Mulder: “Met behulp van Marktlink ben ik op zoek gegaan naar een productiebedrijf in een nichemarkt met eigen producten, die verder uitgebouwd en vermarkt kan worden”, vertelt Van den Berg. Samen kwamen ze uit op Intech, een 25 jaar geleden opgerichte producent van producthandling machines voor de keramische industrie, zoals voor steen en dakpannen. De onderneming begeleidt projecten op het gebied van machinebouw, industriële automatisering en veiligheidshekwerken en -poorten van ontwerp tot installatie. Doordat Intech eigen specialisten op het gebied van elektrotechniek, besturingssoftware en machinebouw in huis heeft, functioneert het als een one-stop-shop voor klanten. 

“De aanwezige groeipotentie en de ruimte binnen de onderneming om te innoveren, zijn voor mij belangrijke voorwaarden geweest”, geeft Van de Berg aan over zijn keuze voor het in Bergharen (Gelderland) gevestigde Intech. “Daarnaast wekt het hoogopgeleide en loyale medewerkersbestand meteen vertrouwen.” Harry van Heumen – die tot aan de overname grootaandeelhouder was van Intech – blijft de komende jaren betrokken bij de onderneming, terwijl Van de Berg voortaan samen met de technische projectleiders het managementteam vormt, om zo de aanwezige technische en commerciële kennis te borgen.

Voormalig EY-partner Franc van den Berg neemt Intech Installatiebureau over

Transactiebegeleider Willem Mulder legt uit dat Van de Berg en Van Heumen elkaar goed aanvullen: “In een jaar tijd heeft Marktlink samen met Franc proposities bekeken, geanalyseerd en met meer dan vijftien potentiële targets gesprekken gevoerd. Dat de keus uiteindelijk op Intech is gevallen komt voornamelijk door de klik tussen de beide ondernemers, het potentieel van Intech en het feit dat Harry nog drie jaar wenst aan te blijven. Doordat Harry zich de aankomende jaren volledig op de techniek richt en Franc zich focust op commercie, innovatie en algemeen management, versterkt de samenwerking tussen beide heren de organisatie en gaat hij een solide en veelbelovende toekomst tegemoet.”

Intech is niet het eerste bedrijf voor Van de Berg. Na het voltooien van zijn studie, richtte hij in 1990 Beco op, een adviesbureau gericht op duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, product- en procesoptimalisatie en managementinformatie en -tooling. In 22 jaar tijd groeide Beco uit tot een bureau met meer dan 40 fte’s en meerdere vestigingen, waarna EY – toen nog Ernst & Young – het bureau inlijfde. Als onderdeel van de deal sloot Van de Berg zich als partner aan bij EY en integreerde zijn voormalige bureau in een periode van vijf jaar tot een succesvolle praktijk binnen het Big Four-kantoor. In 2017 – weer zo’n vijf jaar later – nam Van den Berg afscheid omdat hij de ondernemersvrijheid miste.

Yenlo

Het in 2007 opgerichte Yenlo bouwt complete ‘middleware’-oplossingen voor toonaangevende klanten wereldwijd. Middleware is de software tussen de front-end applicaties en back-end systemen, en is nodig wanneer een bedrijf al zijn systemen, databases en applicaties goed met elkaar wil laten communiceren. Oprichters Maarten de Waal en Ruben van der Zwan willen Yenlo binnen vijf jaar laten groeien naar een omzet van €40 miljoen: “Wij waren op zoek naar een partner die ons kan helpen om verdere groei te realiseren door de juiste strategische keuzes te maken’, vertelt Van der Zwan. “Marktlink Fusies & Overnames heeft ons in dit traject geweldig begeleid.”

Holland Venture ondersteunt groeiambities middleware-bouwer Yenlo“Uit een selectie van een aantal bedrijven die Marktlink voor ons heeft benaderd is de keuze op Holland Venture gevallen”, vervolgt hij. “Hierdoor hebben wij de partner gevonden die, door haar expertise in snelgroeiende techbedrijven en ervaring met groeiende bedrijven, ons kan ondersteunen om Yenlo’s groei te versnellen.” Ook investeerder Holland Venture reageert verheugd op de deal: “Yenlo is de wereldwijde marktleider op het gebied van WSO2-integraties”, aldus Managing Partner Hubert Verbeek. “Wij zien enorme groeikansen door het dienstenaanbod uit te breiden. Zo kan Yenlo haar klanten bijvoorbeeld 24/7 professionele services gaan bieden, zoals support, waardoor een groter deel van de omzet recurring zal worden. We hebben zeer veel vertrouwen in Maarten en Ruben en hun team en kijken ernaar uit Yenlo naar een volgende fase te brengen.”

Holland Venture zal – middels strategische keuzes, het efficiënt inrichten van de organisatie en het uitrollen van een actieve buy-and-build strategie – het management ondersteunen, adviseren en begeleiden bij zijn internationale groeiplannen. Bij zijn groeiambities kan Yenlo leunen op zijn vorige maand verworven status van wereldwijde Value-Added Reseller van WSO2, de enige ‘pure play’ open source middleware vendor. Daarnaast is Yenlo al jaren een van de drie gecertificeerde Premier Partners van WSO2. Tot op heden implementeerde de op bedrijventerrein Schiphol-Rijk gevestigde onderneming WSO2-technologie in meer dan 200 bedrijven. 

Marktlink

Eerder dit jaar was Marktlink Fusies & Overnames onder meer betrokken bij de participatie van Vortex Capital Partners in Solvari en de verkoop van het Nederlandse bh-accessoire-specialist Bye Bra. In beide deals trad het M&A-bureau – dat beschikt over vestigingen in Amsterdam, Deventer, Gouda, ’s-Hertogenbosch en Drachten – op als financieel adviseur voor de verkopende partij. Onlangs voegde de overnamespecialist ook nog vier nieuwe adviseurs toe aan zijn team: Hesse van der Werk, Lars de Bruin, Okkie den Boon en Merel Smink.