KPMG neemt belang in Nederlands top 50 FinTech-bedrijf

18 september 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accountancy- en advieskantoor KPMG heeft een minderheidsbelang genomen in AdviceRobo, een FinTech-startup die vorig jaar werd geprezen als een van de 50 meest veelbelovende FinTechs ter wereld. AdviceRobo, gevestigd in Nederland, levert een technologie die banken en retailfinanciers helpt om de financiële risico’s van mensen en bedrijven die leningen aangaan beter te voorspellen.

Rob Fijneman – Head van de adviespraktijk van KPMG in Nederland – beschrijft AdviceRobo als een “koploper in de sector”. Hij benadrukt dat de startup de reeds aanwezige AI-gebaseerde voorspellende gedragsdiensten voor geldverstrekkers zal versterken. De software van AdviceRobo past AI al toe op niet-financiële data, inclusief het gedrag van potentiële leners. In de nabije toekomst kunnen kredietverstrekkers op basis van de door AdviceRobo gegenereerde informatie hun kredietrisicomodellen optimaliseren en zo hun kosten verlagen. Daarnaast kunnen de algoritmen van AdviceRobo helpen bij de identificatie van kwetsbare consumenten, waardoor kredietverstrekkers meer inzicht krijgen in de verhouding tussen risico en rendement.

Het Big Four-kantoor heeft een minderheidsbelang genomen in de technologische startup. Deze ontwikkeling volgt nadat KPMG drie kwartalen geleden AdviceRobo prees als een van ‘s werelds meest veelbelovende FinTech's. De ranking is ontwikkeld door KPMG in samenwerking met een investeerder. Feitelijk bestaat de rangschikking uit twee lijsten: een lijst waarin de vijftig meest gerenommeerde FinTech-bedrijven van de wereld zijn opgenomen en een andere lijst die inzoomt op de vijftig – naar verwachting – meest disruptieve FinTech’s van de toekomst. In de laatst genoemde lijst is een plek gereserveerd voor AdviceRobo. 

KPMG neemt belang in een Nederlands top 50 FinTech bedrijf

Diederick van Thiel, CEO van AdviceRobo, laat weten dat de samenwerking met “zo’n prominente speler als KPMG” het wereldwijde groeitraject van de startup zal versnellen. Naast de financiële injectie, krijgt AdviceRobo toegang tot de expertise van KPMG op het gebied van risicobeheer, regelgeving en data en analytics evenals toegang tot het wereldwijde netwerk van KPMG, waarmee de uitbreidingsplannen van de FinTech kunnen worden gerealiseerd. AdviceRobo bedient op dit moment klanten in tien landen in Europa en Latijns-Amerika en doet dat onder andere vanuit kantoren in Amsterdam, Londen en Parijs. Onder de klanten van AdviceRobo bevinden zich de bank- en verzekeringsgroep Argenta en de hypotheekverstrekker Visii uit Nederland, maar ook bancaire instellingen zoals OTP Group uit Hongarije en Banco Macro uit Argentinië hebben de FinTech als opdrachtgever. 

Van Thiel richtte het bedrijf in 2013 op. Dat deed hij destijds samen met Rosali Steenkamer, die momenteel actief is als CCO binnen AdviceRobo. Van Thiel geeft te kennen dat het zijn ambitie is om door middel van de aanwezige technologie binnen zijn bedrijf ook het aanbod van financiële pakketten te vergroten voor klanten die wel willen lenen, maar dit om tal van redenen niet kunnen: “Er zijn wereldwijd zo'n 4,5 miljard mensen die onvoldoende of geen toegang hebben tot leningen, omdat ze weinig of geen kredietgeschiedenis hebben. Onze software stelt geldschieters in staat deze klanten te bereiken. Die ontwikkeling stimuleert welvaart, ondernemerschap en de economie.”

De samenwerking tussen KPMG en AdviceRobo wordt geleid door Erik Rood, een KPMG-partner die werkzaam is binnen de Nederlandse Financial Services-praktijk van het kantoor. Oprichters Van Thiel en Steenkamer zullen AdviceRobo blijven leiden.

Eerder dit jaar sloot KPMG zich aan bij een groep adviesbureaus die gezamenlijk B-Hive beheert, een internationaal FinTech-ecosysteem dat zijn oorsprong kent in België. Ondertussen sloot Deloitte een alliantie met het Nederlandse FinTech-kantoor Five Degrees, terwijl Capgemini en de Europese bankgemeenschap Efma deze zomer een nieuw content- en matchmakingplatform lanceerden voor FinTechs.