Overnemende bedrijven hebben moeite met waardecreatie

11 september 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Ondanks de bloeiende fusie- en overnamemarkt worstelen bedrijven die overnames doen met het creëren van waarde in de deals die ze sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson.

De markt voor M&A deals staat anno 2018 op een hoogtepunt. Volgens data van een analistenbureau heeft het aantal vorig jaar gesloten deals in Europa, met bijna 8.000 transacties, het hoogste punt bereikt sinds het uitbreken van de financiële crisis. In Nederland was 2017 ook al een recordjaar ten aanzien van dealvolumes
, hoewel de dealwaarde aanzienlijk lager uitkwam dan de piek die in 2015 werd gehaald. Toen deden verschillende megadeals (inclusief de overname van BG Group door Shell voor €64 miljard) de M&A waarde in ons land tot waanzinnige hoogte stijgen.

Voor kopers vormden de belangrijkste aanjagers voor het sluiten van deals onder andere het realiseren van synergiën, het vergroten van het marktaandeel, toegang tot talent of innovatiecapaciteit, het afhouden van de concurrentie of het betreden van nieuwe markten. In hun fusie- en overname-inspanningen zagen organisaties zich gesteund door een positief economisch tij, waarin organisaties hun vizier weer op groei zetten, de rente laag ligt en bedrijven en investeerders op een enorme geldberg
 (‘dry powder’) zitten, die recordhoogtes aanneemt.

De gunstige marktomstandigheden betekenen echter niet dat organisaties die een fusie of overname doorvoeren hun investering zien renderen. Willis Towers Watson en Cass Business School analyseren al jaren hoe goed overnemende bedrijven presteren. Om dit te peilen, houden ze de ontwikkeling van de aandelenkoersen bij en hoe deze veranderen nadat een deal is aangekondigd, afgesloten en maanden / jaren later.

Data van de onderzoekers tonen aan dat in de eerste helft van dit jaar overnemende partijen slechter hebben gepresteerd dan de index – die de (door alle bestudeerde organisaties gerealiseerde) gemiddelde verandering van aandelenkoersen weerspiegelt. In het eerste kwartaal van dit jaar presteerden dealmakers gemiddeld 0,1 procentpunt slechter dan de index, terwijl ze, met een score van 6,1 procentpunt onder de index, in het tweede kwartaal hun slechtste prestatie noteerden sinds de lancering van het onderzoek in 2008.
Bedrijven die overnemen behalen niet de geplande waarde“Prestaties van wereldwijde overnemende partijen zijn tot een dieptepunt gedaald door confrontatie met volatiliteit van de markt en hoge onzekere wereldwijde economische vooruitzichten, extra gevoed door de oplopende handelsoorlog”, zegt Gabe Langerak, Hoofd M&A bij Willis Towers Watson West-Europa. Wat verder meespeelt is dat de waarderingen van bedrijven nu hoog liggen, waarbij veel gesloten deals door sommigen worden gekenmerkt als deals met een te hoog prijskaartje. Volgens gegevens van Bain & Company zijn de gemiddelde multiples nu hoger dan 11x.

Grote deals renderen minder

Een diepere analyse van de cijfers laat zien dat dealtypen van alle grootten, met een waarde van $100 miljoen tot meer dan $10 miljard, gemiddeld achterblijven op de index. Bedrijven die het minst succesvol bleken in overnames zijn actief binnen de sectoren 'consumentenproducten en -diensten', 'energie & kracht', 'financiële dienstverlening', de 'industrie' en 'hightech'. Opvallend is ook dat sectoroverschrijdende en grensoverschrijdende deals achterblijven op de index met respectievelijk 5,4% en 6,6%, een trendommekeer ten opzichte van vorige kwartalen.

Volgens Langerak tonen de bevindingen aan dat kopers “op dit moment een zeer geringe foutenmarge kunnen hanteren”. Het aantal deals blijft op een hoog niveau – “Op de markt is veel geld beschikbaar, de aandelen worden hoog gewaardeerd en geld lenen is goedkoop. Hierdoor is het klimaat nog steeds gunstig voor het sluiten van deals, waardoor de belangstelling voor fusies en overnames groot blijft.” Daardoor moeten bedrijven “meer dan ooit nadenken over hoe ze hun fusie- en overname-activiteiten organiseren om te voorkomen dat ze teveel betalen of zich blootstellen aan onnodige risico’s”, aldus de M&A-adviseur.
 

Hij wijst vooral op de risico’s die gepaard gaan bij grote en vooral megadeals. “In dit klimaat blijft het zeer risicovol om transformatieve, omvangrijke deals te sluiten. Kleine transacties, die dichter bij huis worden gevonden en eenvoudiger de eindstreep halen, omdat er minder hindernissen overwonnen hoeven te worden, presteren daarentegen sterker.” 

Los van de grootte van deals, benadrukt Langerak dat een uitgebreide due diligence van groot belang is voor het slagen van de transactie. “Daarnaast is ook kennis van integratieprocessen en -strategieën essentieel, om de potentiële waardecreatie ten volle te kunnen benutten.”

Gerelateerd: M&A wereld belooft €5,4 miljard aan synergie, realisatie is topprioriteit.