Dieuwertje Woudstra over haar internationale opdracht bij Magnus Red

07 september 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Dieuwertje Woudstra wil graag een internationale carrière in project management. Bij Magnus Red zit ze goed op haar plek: ze werkt namelijk sinds een half jaar in het energieteam van het bureau en is actief in verschillende Europese landen. 

Wat heb je eigenlijk gestudeerd?

“International Business Administration in Enschede; daar kwam 80% van de studenten uit het buitenland. Ik heb zelf ook een tijd in Frankrijk gestudeerd en was lid van een Europese studievereniging. Daardoor heb ik al veel samengewerkt op internationaal niveau en binnen Europa kunnen reizen. Ik vind het erg gaaf dat dit ook terugkomt in mijn baan bij Magnus.” 

Hoe ben je bij Magnus terecht gekomen?

“Ik had al werkervaring als PMO (Project Management Officer, red.) bij een IT consultancybureau. Ik werd benaderd via Magnet.me (een platform voor studenten, red.) en vond zo de vacature Consultant Internationale Energiesector. Je weet natuurlijk pas echt hoe een bedrijf is, als je op gesprek komt. Gelukkig klikte het al meteen in het eerste gesprek, en ook in de gesprekken daarna.”

Mooi! En aan wat voor projecten werk je nu?

“Ik werk aan projecten binnen het energieteam van Magnus Red. Ik ben begonnen op een project dat werkt aan de koppeling van de elektriciteitsmarkten van Ierland, Noord-Ierland en Groot Brittannië. Sinds kort begeleid ik ook werkgroepen binnen het Core project, waarbij meer dan vijftien organisaties in West- en Oost-Europa samenwerken aan de integratie van hun elektriciteitsmarkten.” 

En wat doe jij dan als PMO?

“Als PMO zorg ik ervoor dat mijn werkgroepen voortgang behalen. Ik bereid presentaties en rapportages voor, houd actielijsten bij en maak notulen. Verder stem ik ook bilateraal af met de werkgroepleden, zodat ik rekening kan houden met ieders mening en positie. Daarnaast vind ik het belangrijk om inhoudelijke kennis van de onderwerpen zelf te hebben, zodat je meetings beter kunt ondersteunen. Ik vind het fijn om te opereren op het snijvlak van techniek en business. Dat heb ik ook geleerd tijdens mijn master Information Management.”

Dieuwertje Woudstra over haar internationale opdracht bij Magnus Red

Alleen dan nu geen informatietechnologie, maar elektriciteit?

“Inderdaad. Ik had al ervaring met de gassector door mijn stage op de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, maar de elektriciteitssector was een onbekende wereld voor mij. Het is vrij complexe materie, maar dat maakt het juist uitdagend en interessant. Gelukkig krijg je daar vanuit Magnus ook trainingen in.” 

Wat heb je geleerd in het afgelopen half jaar?

“Heel veel over de elektriciteitssector dus! Toch leer ik het meeste van het werken met mensen met verschillende achtergronden. Het kan soms erg leerzaam zijn om te zien hoe mensen iets op een andere manier aanpakken dan dat jij dat zou doen.” 

Hoe gaat dat nou in praktijk, dat internationaal samenwerken?

“Elke werkgroep ziet elkaar minstens één keer per maand, vaak op wisselende locaties in Europa. Tussendoor hebben we ook conference calls waarin we elkaar spreken, maar je werkt echt toe naar de meetings. Dan heb je wat langer de tijd om op de details in te gaan. Je gaat dan meestal ’s avonds uit eten, dus dan kunnen de dagen lang zijn. Soms plak ik er een weekendje achteraan, laatst bijvoorbeeld toen ik in Bled (Slovenië, red.) was. Echt een aanrader!”

Hoe ziet je week er dan gemiddeld uit?

“Het is heel gevarieerd, want je weet nooit van tevoren hoe je week er precies uitziet. Je hebt natuurlijk wel je vaste conference calls en meetings, maar er komen altijd nieuwe onderwerpen of dringende zaken tussendoor. Dan moet je snel schakelen en goed prioriteiten stellen. Wat moet nu? Wat kan wachten? Daar houd ik wel van; opereren onder druk.”

En hoe is de samenwerking in het energieteam?

“Iedereen is enthousiast en gemotiveerd, dat werkt erg stimulerend. En al werken we niet precies aan dezelfde projecten, we doen wel hetzelfde soort werk en zijn vaak op kantoor. Dat maakt het heel makkelijk om even te sparren. Niet alleen over je projecten, maar ook over je eigen ontwikkeling. Wat ik bovendien erg waardeer, is dat het team zelf heel internationaal is. Mijn Franse collega Laure en ik proberen elke week samen te komen om onze Nederlandse en Franse taalvaardigheden te verbeteren.” 

“De cultuur bij Magnus is heel prettig. Je kunt veel leren en zelf bijdragen – als je een goed idee hebt, wordt je aangemoedigd om dat verder uit te werken.”

Wat goed! En hoe zit het met Young Red?

“Ja, ook dat is leuk, want hierdoor houd je contact met andere Magnus Red collega’s. Afgelopen week hadden we bijvoorbeeld intervisie. Dan behandel je een casus, iets waar iemand tegen aanloopt op een project. Je gaat samen de diepte in en uiteindelijk zoek je naar concrete oplossingen voor dat probleem. Dat is heel nuttig. Daarna hebben we een terrasje gepakt in de haven, vlakbij kantoor. Die sociale kant vind ik ook prettig. Als je wilt kun je je collega’s ook buiten werktijd zien; er worden veel spontane etentjes en borrels georganiseerd. Laatst zijn we met een groepje een rondje gaan doen met de racefiets. Ik vind dat erg belangrijk, want je ziet je collega’s zoveel, dan is het fijn dat het met ze klikt.” 

Wat vind je van Magnus als bedrijf?

“Als je wilt, kunt je hier veel leren en zelf bijdragen. Er zijn heel veel trainingen en als je een goed idee hebt, wordt je aangemoedigd om dat verder uit te werken. Dat vind ik een heel prettige cultuur.” 

Waar moest je het meest aan wennen?

“Dat iedereen zo open is. Ik was meteen van alles op de hoogte. Daardoor voelde ik mij ook al heel snel op mijn plek, alsof ik hier al jaren aan het werk ben.”

Wat is je advies voor anderen die zich aan het oriënteren zijn?

“Wees niet bang om zelf op bedrijven af te stappen, mensen vinden het vaak alleen maar fijn als je proactief bent. En ga voor jezelf na wat jij belangrijk vindt en waar jij energie uit haalt. Als je je gevoel volgt, dan maak je vaak de juiste keuze.”

Wanneer zou je voor Magnus moeten kiezen, vind je?

“Als je houdt van een dynamische omgeving met veel jonge mensen, waar veel mogelijk is en je veel mag oppakken, dan moet je voor Magnus kiezen!”

En dan de uitsmijter: wat zijn je hobby’s?

“Je hebt ’t misschien al gemerkt, maar ik vind heel veel dingen leuk. Ik houd ervan om erop uit te gaan met de racefiets, nieuwe plekken te bezoeken en spreek vaak met vriendinnen af. Ook lees ik graag.”

Alle interviews met professionals werkzaam bij Magnus vind je op de pagina Magnus | Mensen.