Mazars door omzetgrens van €100 miljoen en nu nummer 7 in de markt

27 augustus 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voor de eerste keer sinds de oprichting is Mazars in Nederland door de omzetgrens van €100 miljoen gebroken. Gedurende het afgelopen boekjaar realiseerde het kantoor 6% organische groei, waarmee de omzet uitkomt op ruim €87 miljoen. Daarnaast voegde de overname van Ten Kate Huizinga nog eens zo’n €15 miljoen toe aan de omzetbasis, waarmee Mazars – dat ook advies-, belasting- en corporate finance-diensten biedt – de zevende grootste speler wordt in de accountancymarkt.

Vandaag de dag telt Mazars in Nederland 12 vestigingen, 55+ partners en ruim 900 medewerkers. Het Nederlandse hoofdkantoor bevindt zich nog altijd in Rotterdam. De volledige Mazars Group is met zo’n 20.000 werknemers actief in 86 landen.

“Voor middelgrote organisaties zijn wij de compacte accountantsorganisatie met korte lijnen en een Nederlandse vestiging in de buurt. Grote organisaties vinden bij Mazars de internationale expertise en het netwerk dat in veel landen voor ondersteuning kan zorgen. Mazars is zo groot of zo klein als onze klanten het nodig vinden”, aldus het accountants- en advieskantoor. 

Omzetontwikkeling van accountants- en advieskantoor Mazars

De afgelopen jaren wist Mazars Nederland gestaag te groeien. Over het afgelopen boekjaar werd een omzet gerealiseerd van ruim €87 miljoen. Hiermee werd 6,2% groei gerealiseerd ten opzichte van het boekjaar daarvoor, toen de omzet rond de €82 miljoen uitkwam. Destijds was er ook sprake van zo’n 6% groei, in 2015 werd er €77 miljoen omgezet. Het jaar daarvoor groeide de omzet met circa 4%. 

Met bijna elk onderdeel van het dienstenaanbod werd het afgelopen boekjaar meer geld verdiend dat het jaar ervoor. Absoluut gezien is de grootste omzetstijging afkomstig van de audit- en assurance-afdeling, waar de inkomsten met 12,6% stegen van €29,3 naar ruim €33 miljoen. Procentueel gezien werd de grootste stijging gerealiseerd binnen de consulting-afdeling, waar een groei van bijna 17% resulteerde in een omzet van ruim €1,5 miljoen.

De enige tak waar iets minder geld binnenkwam is die van de financiële adviesdiensten, waar de omzet daalde van €1,8 miljoen naar €1,7 miljoen.

Terwijl de omzet van €87 uit 2017 nog altijd ruim lager is dan voor de crisis – in 2009 kwam de omzet uit op €97 miljoen – is bij deze omzet nog niet die van het vorig jaar ingelijfde Ten Kate Huizinga opgenomen. Aangezien deze branchegenoot in 2017 ruim €15 miljoen binnenhaalde, komt de totale huidige omzet van Mazars Nederland uit op ruim €102 miljoen. Met dit doorbreken van de €100 miljoen-grens realiseert het kantoor de hoogste omzet uit zijn bestaansgeschiedenis. 

De 10 grootste accountantskantoren van Nederland

Dankzij de omzetsprong mag Mazars zich nu bovendien het zevende grootste accountantskantoor van ons land noemen. Het passeert Accon avm, dat al jaren met omzetdalingen te maken heeft. Daarnaast wordt ook Baker Tilly Berk voorbijgestreefd. Deze concurrent wist wel te groeien – de omzet van Baker Tilly Berk kwam in 2017 uit op €99,4 miljoen – maar dankzij de Ten Kate Huizinga-deal nam de omzet van Mazars sneller toe.

Ook internationaal wist Mazars gezonde groeicijfers te realiseren. De omzet van de gehele groep kwam in 2017 uit op zo’n €1,5 miljard, 12,8% meer dan in het jaar daarvoor. Zo’n 5% van de groei werd op organische wijze bereikt, terwijl 7% tot stand kwam via overnames.

De geschiedenis van Mazars in Nederland

Mazars Nederland vindt zijn oorsprong in Rotterdam, waar Jan Paardekooper in 1927 een accountantskantoor opricht dat werkt voor veel klanten in de directe omgeving van de haven, zoals rederijen, scheepsbouwers, banken en verzekeringsmaatschappijen. In 1941 treedt de heer Hoffman toe en gaat het bedrijf verder onder de naam Paardekooper & Hoffman.

Vanaf de jaren vijftig ontstaat geleidelijk een landelijk netwerk, met kantoren in onder meer Amsterdam, Breda, Haarlem en Roosendaal. Vanaf eind jaren zeventig wordt de dienstverlening uitgebreid met belasting- en juridisch advies.

Onder invloed van de snelle ontwikkelingen rond de eeuwwisseling – de ICT-revolutie, open grenzen, de euro, meer concurrentiedruk – fuseert Paardekooper & Hoffman in 2000 met Mazars, een Europese organisatie van accountants en belastingadviseurs.