EY investeert €1 miljard in innovatie en digitalisering

24 augustus 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De CEO van EY Global heeft aangekondigd dat het accounts- en adviesbureau de komende tijd maar liefst $1 miljard in nieuwe technologie en innovatie zal steken. Met deze forse investering wil het Big Four-kantoor zijn concurrenten voorblijven in de lucratieve branche voor advies op het gebied van digitale transformaties.

Terwijl het bieden van ondersteuning aan klanten bij hun digitale transformatie nog een relatief nieuw onderdeel is van de adviesbranche, is de integratie van innovatieve technologieën in de bedrijfsactiviteiten vandaag de dag wel essentieel voor het voortbestaan van bedrijven. Daarmee is advisering op het gebied van digitalisering uitgegroeid tot een van de meest besproken aspecten binnen de hedendaagse dienstverlening. Inmiddels is het deel van de adviessector dat zich richt op digitale transformatie goed voor een wereldwijde omzet van ruim $44 miljard. Mede daardoor kunnen de grootste consultancybedrijven zich het niet veroorloven om op dit terrein achterop te lopen.

Zo ook EY: het bedrijf heeft aangekondigd dat het gedurende de komende twee boekjaren $1 miljard zal steken in nieuwe technologische oplossingen en innovatie. Naar verwachting zal worden geïnvesteerd in nieuwe oplossingen voor financiële diensten, digital audit & tax, cyber, risicobeheer en cloud-gebaseerde technologie. De beslissing van EY zal ook de reeds bestaande jaarlijkse technologische investeringen van het adviesbureau versterken en maakt deel uit van een strategie om klanten de nieuwste disruptieve technologieën te kunnen aanbieden. 

EY investeert €1 miljard in innovatie en digitalisering

Mark Weinberger – CEO van EY Global – laat naar aanleiding van het nieuws weten dat de druk die klanten ervaren om disruptie en technologische veranderingen voor te zijn wijst op een essentiële behoefte die het adviesbureau middels de geplande investeringen hoopt te kunnen adresseren: “We zien enorme kansen om klanten te helpen deze uitdagingen aan te gaan en de technologische curve voor te blijven.” Hij voegt daaraan toe dat EY al technologische verbeteringen heeft doorgevoerd voor bestaande diensten, waardoor het kantoor met de investering verder kan bouwen aan zijn “capaciteiten en zelfs nog meer kan investeren in oplossingen voor klanten en de markt”.

EY, dat afgelopen jaar wereldwijd $31,4 miljard omzette, spendeerde de afgelopen tijd op jaarbasis al $1 miljard aan technologie. Met de nieuwe investering herbevestigd het bureau zijn commitment aan deze eerder ingezette strategie. Ook de overige Big Four-kantoren blijven inzetten op het vergroten van hun technologische capaciteiten. Deze ontwikkelingen zijn in lijn met de aanhoudende trend bij de accountants- en advieskantoren om een groeiend aandeel aan inkomsten te generen buiten hun traditionele auditing-activiteiten. 

Deze investeringen van EY’s Big Four-concurrenten in innovatieve nieuwe technologie zorgden er onder meer voor dat PwC in mei 2018 een minderheidsbelang kreeg in de Chinese blockchain-startup VeChain Global Technology Holding. Het bedrijf is gespecialiseerd in Internet of Things, supply chain management en de bestrijding van namaakproducten. Iets eerder – in februari 2018 – kocht Deloitte ATADATA, een in de VS gevestigde leverancier van een cloudplatform die onder andere werklasten in kaart brengt, migreert en beheert. Een maand daarvoor kondigde KPMG de overname van de identiteits- en toegangsbeheertak van Cyberinc aan. De afdeling is onder andere gespecialiseerd in het beheer van digitale consumentengegevens en geprivilegieerd gebruikersbeheer. 

Naast de investeringsaankondiging, maakte EY gelijktijdig ook een aantal aanstellingen in de wereldwijd opererende technologiedivisie van het adviesbureau bekend. Zo is Nicola Morini Bianzino – bij concurrent Accenture voorheen eindverantwoordelijk voor de AI-tak – benoemd tot CTO van EY. Daarnaast zal Steve George – die zich hiervoor als CIO binnen de Noord-Amerikaanse Citigroup richtte op retail banking, hypotheekkwesties en commercial banking – binnen EY de rol van CIO bekleden. Ten slotte wordt Barbara O'Neill de wereldwijde Chief Information & Security Officer van het accounts- en adviesbureau.