Eurofins koopt ACMAA, specialistische speler op de asbestmarkt

09 augustus 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Eurofins heeft de Nederlandse ACMAA groep gekocht. Met de overname van de asbestspecialist versterkt Eurofins zijn bestaande expertise en portfolio en wordt een geografisch netwerk gecreëerd, met asbestlaboratoria in Amsterdam, Barendrecht, Sittard en Deurningen. 

Het uit Deurningen afkomstige ACMAA houdt zich bezig met diverse diensten op het gebied van asbestonderzoek. Naast dat er in het Deurningense pand van het bedrijf asbestanalyses worden uitgevoerd, houden de buitendienstmedewerkers van het bedrijf zich bezig met verschillende types asbestinventarisaties, -inspecties en -luchtmetingen. Hiervoor beschikt Eurofins nu over laboratoria in Amsterdam, Barendrecht, Deurningen en Sittard. Eurofins geeft aan door de overname van ACMAA ook in de asbestmarkt een leidende positie in te nemen, “om haar klanten nog beter en completer van dienst te kunnen zijn”.  

ACMAA biedt onder meer diensten zoals de analyse van asbest in bodem, waterbodem, puin, materialen, bouwstoffen, luchtfilters en bouw- en sloopafval, eindcontroles na asbestverwijdering, risicobeoordeling, verschillende types asbestinventarisaties, begeleiding van sanering en projectbegeleiding en het verzorgen van asbestcursussen. “Onze goed opgeleide mensen zijn in staat asbest te herkennen en kennen de wettelijke normen op het gebied van asbest. Wij beschikken over diverse accreditaties en erkenningen en voldoen daarmee aan alle kwaliteitsnormen”, aldus een woordvoerder van ACMAA. 

Met het inlijven van ACMAA versterkt Eurofins voor de tweede keer in korte tijd zijn aanwezigheid in de asbestmarkt. In oktober vorig jaar werd al de Sanitas groep overgenomen, waarmee Eurofins de markt op het gebied van eindcontroles betrad. Ook Sanitas houdt zich bezig met verschillende vormen van asbestonderzoek, waaronder inventarisaties, laboratoriumanalyses, metingen en inspecties. Hiervoor beschikt het over een volledig uitgerust asbestlaboratorium en mobiele laboratoria voor de dagelijkse uitvoer van luchtmetingen op locatie. 

Eurofins koopt ACMAA, specialistische speler op de asbestmarkt

Snelle groeier

De Eurofins Group is een internationaal opererend life sciences-bedrijf, dat met meer dan 35.000 werknemers actief is vanuit meer dan 400 laboratoria in 44 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en de Aziatisch-Pacifische regio. Vanuit deze laboratoria biedt het bedrijf uiteenlopende opdrachtgevers een breed spectrum aan analytische testdiensten. Naar eigen zeggen is Eurofins een wereldwijde marktleider op het gebied van het uitvoeren van tests op het gebied van voedsel, milieu en farmacie: “De Eurofins laboratoriumgroep heeft een leidende positie als betrouwbare partner voor milieuanalyses, onder andere voor bodem-, water-, asbest-, bouwstoffen-, asfalt-, ecologisch, hydrobiologisch- en specialistisch onderzoek”, aldus een woordvoerder.

Het bedrijf geeft aan dat de nieuwe overnames op het gebied van asbestonderzoek goed passen binnen de al bestaande activiteiten van Eurofins en ervoor zorgen dat het bedrijf zijn klanten nog beter van dienst kan zijn: “Door de combinatie van de nieuwe en bestaande activiteiten blijft Eurofins klanten overtuigen met een zeer ruim assortiment aan diensten en als leidende one-stop shop voor alle milieu-analyses en -vraagstukken.” 

Bovendien dragen de aankoop van ACMAA en Sanitas verder bij aan de indrukwekkende groei die Eurofins de afgelopen jaren wist te realiseren. Toen het bedrijf in 1987 het levenslicht zag, bestond het nog uit slechts vier medewerkers. Nadat het bedrijf tien jaar later naar de beurs ging, werd jaarlijks een gemiddelde groei van maar liefst 36% gerealiseerd. Bovendien werd de waarde van een Eurofins-aandeel maar liefst 277 keer hoger. Onlangs bleek uit onderzoek dat Eurofins daarmee met afstand Europa’s meest lucratieve investering vormt voor beleggers. 

Overnameadvies

Bij de totstandkoming van de deal tussen Eurofins en ACMAA waren diverse overnamespecialisten betrokken. Grant Thornton – dat onlangs ook al voor advies zorgde toen Eurofins cybersecuritysopecialist Insite Groep inlijfde – zorgde voor belastingadvies en transactieondersteuning. Voor het belastingadvies werd een team afgevaardigd bestaande uit Jurgen van Hattum, Henk Brinks en Magnus Alferink. De transactieondersteuning werd namens Grant Thornton verzorgd door Wilfred van der Lee, Adam Azulai, Killian ten Kroode en Ryno Swanepoel. Daarnaast werd ook een beroep gedaan op de diensten van advocatenbureau AKD, dat juridisch advies gaf. Dit werd verzorgd door een team bestaande uit François Koppenol, Monique Verkuilen, Natalja van Hofwegen, Mirte van Veen en Arjen de Pril.