Eurofins neemt Nederlandse diagnostische labs NMDL en LCPL over

13 maart 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Eurofins Scientific, een Europese specialist op het gebied van klinische diagnostiek, heeft het Nederlands Moleculair Diagnostisch Laboratorium (NMDL) en het Leids Cytologisch Pathologisch Laboratorium (LCPL) overgenomen van Amsterdamse investeerder Plain Vanilla. Door de acquisitie versterkt Eurofins zijn positie op de Nederlandse markt voor klinische diagnostiek.

De overname van het NMDL-LCPL, de naam waaronder de twee laboratoria al langer samenwerken, volgt op de eerdere overname van het Belgische laboratorium Van Poucke, waarmee Eurofins zo’n 34 professionals en een omzet van ongeveer €5 miljoen toevoegde aan zijn Europese footprint*. Met de toevoeging van NMDL-LCPL, zet Eurofins volgens CEO Gilles Martin nu een grote stap richting het betreden van de klinische diagnostiekmarkt van de Benelux.

Diagnostische labs

Het Nederlands Moleculair Diagnostisch Laboratorium (NMDL) is een dienstverlenend laboratorium voor de eerste- en tweedelijns gezondheidszorg, met een specialisatie in moleculaire virologie, moleculaire bacteriologie, en moleculaire pathologie en oncologie. Het personeel bestaat uit analisten en (medisch) moleculair biologen. In 2016, na een aanbestedingstraject, werd NMDL geselecteerd als één van de vijf screeningslaboratoria voor het landelijke bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Een van de partners waarmee het laboratorium daarbij samenwerkt is het Leids Cytologisch Pathologisch Laboratorium (LCPL). Gezamenlijk bedienen de twee laboratoria ruim 900.000 vrouwen in het zuidelijke deel van de Randstad.

Het LPCL is een laboratorium actief in de eerstelijns gezondheidszorg dat huisartsen bedient op het gebied van (cervix) cytologie, histologie en moleculaire diagnostiek. Meer specifiek gaat dit om onderzoek naar baarmoederhalskanker, huidpathologie en opsporing van seksueel overdraagbare aandoeningen en infecties. Een belangrijk deel van de werkzaamheden van LCPL wordt uitgevoerd in het kader van het door de RIVM gecoördineerde bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Er wordt gewerkt met een klein team medewerkers bestaande uit ondersteunend personeel, secretarieel medewerkers, (laboratorium) analisten en pathologen/microbiologen.
Eurofins neemt Nederlandse diagnostische labs NMDL en LCPL overNMDL-LCPL voert onderzoek uit voor circa 2.000 huisartsen. Ook zijn ze actief voor ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en andere laboratoria. Tot voor kort waren de twee laboratoria onderdeel van Plain Vanilla. De investeringsmaatschappij in Amsterdam participeert in middelgrote Nederlandse organisaties met een omzet tussen de €10 miljoen en €100 miljoen en neemt uitsluitend meerderheidsbelangen in deze bedrijven, waarbij per transactie tussen de €5 miljoen en €10 miljoen wordt geïnvesteerd.

Door de deal zijn de twee laboratoria nu in handen gekomen van Eurofins Scientific, met ruim 30.000 werknemers in 400 laboratoria verspreid over 42 landen een van ’s werelds grootste ondernemingen gespecialiseerd in het uitvoeren van tests op het gebied van voedsel, milieu en farmaceutische producten**. “NMDL-LCPL’s uitgebreide dienstenportfolio helpt klanten om effectieve en snelle diagnoses voor hun patiënten te realiseren. Daarmee spelen ze een cruciale rol bij de vroege opsporing van pathologische en microbiologische aandoeningen”, aldus Martin.

Toegang tot Nederlandse markt

"We zijn zeer verheugd om NMDL-LCPL, een belangrijke speler in gespecialiseerde medische testen, te verwelkomen in de Eurofins familie”, vervolgt de Eurofins CEO, die stelt dat NMDL-LCPL door de deal toegang zal krijgen tot het volledige scala aan diensten en capaciteiten van de Eurofins-groep.” Hij voegt toe: “We kijken er naar uit om middels onze nieuw verkregen klinische diagnostische platforms in de Benelux artsen en hun patiënten te kunnen bedienen.”

De overname van de twee Nederlandse laboratoria ligt in lijn met Eurofins’ groeistrategie van de afgelopen periode, waarin het bedrijf zijn footprint wereldwijd flink heeft uitgebreid
. Alleen al in de afgelopen twaalf maanden deed het bedrijf zo’n zestig acquisities, voor een bedrag van ongeveer €1,5 miljard. Zo kocht Eurofins in de eerste twee maanden van dit jaar al City Analysts in Ierland en Craft Technologies in de Verenigde Staten. Verder nam het bedrijf eind vorig jaar in Duitsland het voedseltest-laboratorium Institut Nehring over, voegde het in de VS R&D specialist EAG Laboratories toe aan zijn portfolio en werd in de UK de forensische en beveiligingsdivisie van LGC ingelijfd. Ook in de Benelux, waar het in 2016 al Bureau de Wit toevoegde aan hun portfolio, staat de komende jaren het vizier van Eurofins op verdere groei***.  

De transactie tussen Eurofins en NMDL-LCPL, waarover geen financiële details naar buiten zijn gebracht, werd begeleid door verschillende partijen. M&A advisory werd geleverd door Saola Healthcare Partners (dealteam: Machiel van Oostveen en Maurice Laudy), terwijl juridisch advies afkomstig was van Houthoff (Maurits de Haan) en HVG Law (Bart Wolters, Dirk Engelen, Nikita Gommeren, Nick van Dijk, Pieter van Muijen en Michelle Signer).

* Het Belgische Van Poucke is een klinisch laboratorium dat alle takken van de klinische biologie omvat, vooral op het gebied van hematologie, serologie, biochemie, klinische scheikunde, immunologie, microbiologie en moleculaire biologie.

** Eurofins biedt verder een breed pallet aan laboratoriumdiensten voor agrowetenschap, genomica, ontdekkingsfarmacologie en gespecialiseerde klinisch diagnostiek-testen.

*** Bureau de Wit is een landelijk opererende organisatie voor controle en advies over voedselveiligheid, waterveiligheid en luchtveiligheid. Het bureau is onder meer actief voor horeca, recreatiebedrijven en –instellingen, catering, detailhandel, zorginstellingen, productiebedrijven, vastgoedontwikkelaars en –beheerders.