Eurofins koopt EAG Laboratories, LGC Forensics en Institut Nehring

17 november 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Pharma- en life sciencesbedrijf Eurofins Scientific heeft de afgelopen weken drie overnames voltooid. In Duitsland kocht het bedrijf voedseltest-laboratorium Institut Nehring, terwijl in de Verenigde Staten R&D-specialist EAG Laboratories aan de gelederen is toegevoegd. In het Verenigd Koninkrijk is de forensische en beveiligingsdivisie van LGC ingelijfd.

Met ruim 30.000 werknemers in 375 laboratoria verspreid over meer dan veertig landen, is Eurofins Scientific een van ’s werelds grootste ondernemingen gespecialiseerd in het uitvoeren van tests op het gebied van voedsel, milieu en farmaceutische producten. Het bedrijf biedt klanten ook een breed aanbod aan laboratoriumdiensten voor agrowetenschap, genomica, ontdekkingsfarmacologie en gespecialiseerde klinisch diagnostiek-testen. De drie overnames die het bedrijf de afgelopen twee maanden wist af te ronden, maken deel uit van de groeistrategie van het bedrijf, waarin men zowel mikt op meer geografisch bereik als op uitbreiding van het dienstenportfolio.

EAG Laboratories

Met de acquisitie van EAG Laboratories, dat wordt gewaardeerd op $780 miljoen, breidt Eurofins zijn aanwezigheid uit met 21 laboratoria verspreid over achttien landen, waarmee zo’n 4.000 klanten worden bediend. In zijn veertigjarige geschiedenis is EAG, dat zijn hoofdkwartier heeft in San Diego, flink gegroeid, zowel op organische wijze als via overnames. Vandaag de dag heeft het bedrijf meer dan 1.000 professionals in dienst, die ruim €220 miljoen omzet weten te genereren.

“De kwaliteiten, uitstekende wetenschappelijke reputatie en footprint versterken Eurofins’ wereldwijde aanbod in de hoogst aantrekkelijke biofarmaceutische en agrowetenschappelijke testmarkt met perfecte geografische complementariteit. Daarnaast voorziet EAG Eurofins van een geheel nieuwe businessline en groeimarkt in de materiële wetenschappen. We kijken ernaar uit hun portfolio en aanwezigheid te versterken door toegang te verschaffen aan het volle aanbod van diensten en vaardigheden van de groep”, aldus Gilles Martin, CEO bij Eurofins.

Eurofins koopt EAG Laboratories, LGC Forensics en Institut Nehring

LGC Forensics

De overname van de forensische- en beveiligingsdivisie van LGC (‘LGC Forensics’), de grootste speler in de Britse forensische markt, zorgt ervoor dat er 650 werknemers worden toegevoegd aan de Eurofins groep. Deze medewerkers zijn verspreid over acht locaties, waarvan er zich zeven in de UK bevinden en één in Duitsland. De omzet van LGC Forensics kwam het afgelopen jaar uit op ruim €45 miljoen. Het bedrijf heeft een breed aanbod aan forensische wetenschapsdiensten waaronder praktijktests, DNA-onderzoek en digitaal forensisch onderzoek, en tests op het gebied van drugs, toxicologie en vuurwapens. Het bureau voltooit per jaar meer dan 34.000 praktijktests, waarbij het meer dan 120 geaccrediteerde methodes inzet, aanzienlijk meer dan welke concurrent dan ook.

“Deze transactie is wederom een demonstratie van Eurofins’ toewijding aan het verkrijgen van vooruitstrevende technologieën om zijn state-of-the-art portfolio van analytische diensten verder uit te breiden”, laat Martin weten. De digitale forensische diensten van LGC Forensics zullen Eurofins voorzien van nieuwe vaardigheden en technologieën, waaronder forensische diensten op het gebied van computers en smartphones en op het gebied van de analyse van cel-locaties en van beeld en geluid. De acquisitie versterkt ook het digitale forensische aanbod van Eurofins. Tegen de achtergrond van steeds vaker voorkomende cybercriminaliteit is dit momenteel een zeer snelgroeiende markt.

Martin vervolgt: “Naast de grote hoeveelheid DNA-tests die het uitvoert, voegt LGC Forensics een ander spectrum toe van nieuwe en geavanceerde diensten die Eurofins nu kan aanbieden aan zijn klanten. Omgekeerd zal LGC Forensics zijn aanbod kunnen uitbreiden met het gehele portfolio van competenties, logistiek en klanten van de Eurofins groep, wat moet bijdragen aan het versterken van de leidende rol die LGC heeft in de Britse en Duitse forensische markt en van het aanbod aan andere Europese landen.”

Institut Nehring

De meest recente aankoop van Eurofins is die van Institut Nehring, een laboratorium gericht op het testen van voedingsmiddelen voor de Duitse markt. Het in 1905 opgerichte instituut voert analytische tests uit op voedselproducten. Het betreft hierbij onder meer chemisch, fysisch, biochemisch, microbiologisch en zintuiglijk onderzoek. Het Duitse bedrijf biedt daarnaast voedingsadviesdiensten op het gebied van voedingswetten, voedingstechnologie, voedselveiligheid en -hygiëne, voedselkwaliteitscontrole, inspecties ter plaatse, audits en schaderapporten.

Het inlijven van Institut Nehring, dat zijn hoofdkwartier in Braunschweig heeft, voegt 76 man personeel en bijna €5 miljoen jaaromzet toe aan Eurofins. Martin: “We zijn bij Eurofins’ familie van bedrijven verheugd Institut Nehring te verwelkomen, een zeer gerenommeerd laboratorium voor voedselonderzoek met een lange geschiedenis. De overname zorgt voor een uitbreiding van de diensten van Eurofins op het gebied van het testen van voedselverpakkingsmaterialen.” Op zijn beurt zal Institut Nehring, net als LGC Forensics en EAG Laboratories, de beschikking krijgen over het gehele aanbod aan competenties, logistiek en klanten, evenals de IT-systemen van de groep. “Dit zou moeten leiden tot een verdere procesoptimalisatie die de klanten van Institut Nehring ten goede komt”, besluit Martin.