Simon-Kucher & Partners op schema voor wederom een recordjaar

02 augustus 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Simon-Kucher & Partners ligt opnieuw op schema voor een recordjaar. Grote markten zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de drijvende kracht achter de flinke groeicijfers van het bedrijf. Hoewel de Nederlandse tak van het strategie adviesbureau een kleinere omvang kent, worden de prestaties van het Amsterdamse kantoor wereldwijd als uitmuntend beschouwd.

In een recent persbericht liet Georg Tacke – CEO van Simon-Kucher & Partners – weten dat het strategy consultancybureau in de eerste helft van 2018, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, een omzetgroei van 19% heeft geboekt. “De afgelopen zes maanden waren het meest succesvol sinds Simon-Kucher in 1985 werd opgericht”, zegt Tacke. Ter vergelijking: de wereldwijde consultancymarkt is in de eerste helft van 2018 naar schatting tussen de 6% en 10% gegroeid (afhankelijk van welk analistenbureau wordt geraadpleegd). 

Sterke groei Simon-Kucher

De behaalde omzet vanuit de zevenendertig kantoren van Simon-Kucher, verspreid over meer dan twintig landen, bedroeg in de periode van januari tot eind juni 2018 €147 miljoen. Daarbovenop zit er voor circa €166 miljoen aan verkopen in de pijplijn, waarmee voor de tweede helft van dit jaar naar verwachting ook een indrukwekkend resultaat neergezet zal kunnen worden, aldus Tacke. De sectoren software, media, industrie en toerisme waren de belangrijkste aanjagers van de sterke groei van het advieskantoor: allen zagen zij hun fee-inkomsten met meer dan 50% stijgen. “Deze sectoren zijn onderhevig aan extreme veranderingen als gevolg van nieuwe digitale kansen. Veel bedrijven zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op deze veranderingen en als gevolg daarvan zien we een verhoogde vraag naar advies om op deze kansen in te springen”, legt Tacke uit.

Anders dan de meeste van zijn concurrenten, richt Simon-Kucher & Partners zich vooral op groeiadvies. Het aanbod van het bedrijf is erop gericht om (middelgrote) bedrijven, multinationals en corporates te helpen hun aandeel te vergroten door nieuwe markten te betreden of bedrijfsmodellen te verbeteren. Ook richt Simon-Kucher & Partners zich op het optimaliseren van topprestaties, onder andere door aan te sturen op verbeterde, sales, marketing en prijseffectiviteit. 

Simon-Kucher & Partners op schema voor wederom recordjaar

De grootste bijdrage aan de groei van Simon-Kucher was afkomstig van de grotere markten Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. “In deze drie markten hebben we een groeipercentage van ongeveer 25% behaald. Dit toont aan dat de zogenaamde verzadigde markten nog steeds een groot verkooppotentieel kennen.” 

Nederlandse kantoor uitblinker

Ook kleinere kantoren presteren sterk. Zo zag het Nederlandse kantoor van Simon-Kucher zijn personeelsbestand in zes maanden tijd met 26% groeien – voortbouwend op een in 2017 gerealiseerde omzetgroei van 28%. Daarmee geldt het in Amsterdam gevestigde kantoor wereldwijd als uitblinker, en  loopt de Nederlandse tak ver vooruit op de targets van 2018. Volgens Onno Oldeman – Managing Partner van Simon-Kucher & Partners en verantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten van het strategy consultancykantoor – kunnen deze positieve ontwikkelingen worden voortgezet. Hij legt uit: “Zolang onze opdrachtenportefeuille groeit, blijven we op zoek naar talent om deze groei mogelijk te maken. Zowel starters als meer ervaren profielen.” 

Verder heeft het adviesbureau zijn internationale ambities voortgezet om een echte wereldwijde speler te worden en om de strijd, in termen van omvang, aan te gaan met grotere concurrenten binnen het strategische adviessegment, zoals A.T. Kearney, Oliver Wyman, Roland Berger en Strategy&. Zeker nu Simon-Kucher zijn strategische opdrachtenportfolio sterk ziet toenemen.

In 2016 breidde Simon-Kucher & Partners zijn activiteiten uit naar Zwitserland (Genève) en Zweden (Stockholm). Daarnaast opende het bedrijf in Duitsland en de VS nieuwe kantoren, respectievelijk in Hamburg en Silicon Valley. In 2017 werd een kantoor geopend in Hong Kong en in de eerste helft van dit jaar betrad het adviesbureau eveneens een nieuw continent door een vestiging te openen in Caïro.
 

Vorige maand opende het consultancykantoor ook een vestiging in Shanghai: “China is een van onze belangrijkste markten”, aldus Oldeman: “Shanghai is een mondiaal vooraanstaand financieel centrum en een belangrijke economische hotspot. De opening van een nieuw kantoor in deze stad is dan ook een logische stap. Met een eigen kantoor kunnen we onze klanten beter ter plekke bedienen en onze activiteiten in China verder uitbreiden.” Binnen een paar weken zal ook een nieuw kantoor in Mexico volgen, waarmee Simon-Kucher & Partners drie vestigingen heeft in de Latijns-Amerikaanse regio.

Op naar de €300 miljoen

Tacke, die zich drie jaar na de oprichting van het kantoor bij Simon-Kucher aansloot en het bedrijf sinds mei 2009 leidt (van 2009 tot 2016 samen met Klaus Hilleke), blikt met een positief gevoel vooruit op het einde van 2018: “We verwachten een totale omzet van ongeveer €290 tot €300 miljoen.” Nog niet zo lang geleden – in januari van dit jaar – vierde Simon-Kucher al dat het door de grens van €250 miljoen omzet was gebroken.