Tacstone verhuist kantoor van Hilversum naar Amsterdam

10 augustus 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In oktober verhuist Tacstone van zijn kantoor in Hilversum naar een nieuw onderkomen aan het IJ in Amsterdam-Noord. Het nieuwe kantoor bevindt zich in een opvallend glazen gebouw, dat rust op een industriële constructie van gewapend beton die dateert uit 1952 en oorspronkelijk ruimte bood aan twee gigantische hijskranen.  

Tacstone werd in 2006 opgericht door voormalige Senior Partners van KPMG, “met de ambitie om het betere alternatief te zijn naast de grote consultingbedrijven”, stelt het bureau op zijn site. Het adviesbureau biedt grote en middelgrote bedrijven en instellingen onder meer ondersteuning bij de verbetering van bedrijfsprocessen, digitalisering en besturing. Inmiddels werken ruim dertig (senior) professionals voor Tacstone, dat al meer dan tien jaar actief is vanuit Hilversum. Over enige tijd komt daar echter verandering in. 

Verhuisbericht

Het adviesbureau heeft namelijk besloten per oktober zijn activiteiten voort te zetten vanuit een pand aan het IJ in Amsterdam-Noord, genaamd ‘Kraanspoor’. Deze naam refereert naar het bouwwerk waar het kantoor op rust. De 270 meter lange constructie van gewapend beton – onderworpen door Jan Diederik Postma – diende oorspronkelijk als onderstel voor twee hijskranen waarmee mammoettankers van de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) werden afgebouwd. In de loop der jaren raakten de kranen in ongebruik, waardoor de gemeente wilde overgaan tot sloop van dit industriële erfgoed. Eind jaren negentig van de vorige eeuw stak architecte Trude Hooykaas daar echter een stokje voor. Ze ontwierp een herbestemming voor de kolossale constructie, waarna de gemeente de sloop afblies. Zo’n tien jaar later – in 2007 – werd het hernieuwde bouwwerk opgeleverd.  

Tacstone verhuist kantoor van Hilversum naar Amsterdam

Het eindresultaat is een transparant gebouw van drie verdiepingen met een vloeroppervlak van meer dan 10.000 vierkante meter, dat als het ware ‘zweeft’ boven de originele constructie. Daardoor kan men van binnenuit het voormalige kraanspoor zien. Eveneens biedt het nadrukkelijke gebruik van glasmateriaal een maximaal uitzicht op de wijde omgeving. Het gebouw scoort ook goed op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt water uit het IJ in de zomer gebruikt om te koelen en in de winter om het pand te verwarmen. Verder vindt de ventilatie plaats via openingen in de vloer en zijn er broedplaatsen voor wilde vogels. Het gebouw werd meermaals bekroond, waaronder met de Nationale Staalprijs 2008, de Glas Award 2008 en de Urban Landscape Institute Global Award of Excellence.

Als Tacstone het pand in oktober betrekt, is het niet de enige gebruiker. Momenteel huizen er al veel verschillende bedrijven in Kraanspoor, waaronder BDM Advocaten, betaaldienstaanbieder MultiSafepay, communicatieadviesbureaus De Bruijn PR en NR6, techbedrijf Connecterra, softwareleverancier Fieldbubby, elektronicabedrijf Salto Systems, branding- en designbureau MoreCreative en adviesbureaus LeanCargo Consultancy en Hyarchis. Ebert Knol – werkzaam als Business Consultant & New Business Developer bij Tacstone – reageert verheugd op de aanstaande verhuizing en vat de voordelen daarvan treffend samen: “Not a bad view.” 

Tacstone is niet het enige adviesbureau dat zich vestigt in, op of rondom industrieel erfgoed. Zo zal Twynstra Gudde begin 2019 een nieuw kantoor betrekken bovenop een loods van de voormalige Prodentfabriek te Amersfoort. Daarnaast is Creatieve Koppen, een innovatiespecialist, al enige tijd gevestigd op het terrein van de vroegere Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Vanwege sterke en aanhoudende groei, verhuisde het begin dit jaar naar een grotere ruimte op die locatie.