Negen tips voor zelfstandige adviseurs voor een betere cybersecurity

13 augustus 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ruim 38% van de zelfstandige professionals (zp’ers) is volgens onderzoek van ZP Facts en HeadFirst slecht tot matig beveiligd tegen cybercrime. Experts van cybersecuritybedrijf DutchSec hebben negen tips opgesteld waarmee zp’ers zich beter online kunnen beschermen om zo (nog) veiliger aan het werk te gaan.

Wachtwoordbeheerder

Het is voor de hand liggend, maar het eerste obstakel voor hackers is een wachtwoord bij het inloggen van bijvoorbeeld e-mail, een USB-stick, et cetera. Het is niet eenvoudig om veel verschillende wachtwoorden te onthouden. Ruim 55% van de zp’ers maakt dan ook gebruik van password managers. Deze programma’s maken sterke wachtwoorden en onthouden deze voor de gebruiker. Ze laten zelfs weten wanneer vaak hetzelfde wachtwoord gebruikt wordt of wanneer een oud wachtwoord gewijzigd moet worden. Het is af te raden om een wachtwoord op te slaan in een webbrowser, deze zijn niet ontworpen als wachtwoordbeheerder en zijn doorgaans slecht beveiligd.

Two-factor authentication

Slecht 15% van de zp’ers maakt gebruik van two-factor authentication (2FA), terwijl 71% inhoudelijk bekend is met deze vorm van beveiliging. Bij 2FA wordt gevraagd de identiteit op twee verschillende manieren te bevestigen, bijvoorbeeld door middel van een sms op een telefoon. 2FA zorgt niet alleen voor een extra blokkade voor cybercriminelen, maar attendeert de gebruiker ook op verdachte situaties.

Hotspot op mobiel

Het is begrijpelijk dat veel zp’ers, ruim 51%, gebruikmaken van openbare wifi-netwerken van bijvoorbeeld lunchrooms. Helaas zijn deze vaak slecht beveiligd en kunnen hackers eenvoudig bij gegevens komen. Een hotspot op een mobiele telefoon kan de uitkomst bieden. Hiermee is het risico op ‘indringers’ op een device een stuk kleiner.

Virtual private network

Het gebruik van Virtual Private Network (VPN) zorgt ervoor dat verbinding met een openbaar wifi-netwerk is beveiligd. Ruim 66% van de zp’ers maakt gebruik van VPN en slechts 8% is helemaal niet bekend met VPN. De experts raden wel aan voorzichtig te zijn met gratis VPN-services, omdat deze gegevens vaak aan derden verkopen. Voor regelmatig gebruik van VPN is het beter om een abonnement op een VPN-provider aan te schaffen, zo adviseren ze.

Negen tips voor zelfstandige adviseurs voor een betere cybersecurity

Adblocker

Naast dat adblockers vervelende advertenties op websites blokkeren, wat voor velen de belangrijkste reden is om ze te installeren, zijn ze ook erg handig voor beveiliging. Hierdoor is de kans kleiner dat een advertentie onbedoeld wordt aangeklikt en doorgestuurd naar een onbeveiligde website. Van de zp’ers maakt 69% gebruik van adblockers.

Updates

De meeste mensen stellen systeem-, app- of site-updates vaak uit, maar vanuit veiligheidsoogpunt is dit onverstandig. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 86% zich hiervan bewust is en direct updates installeert wanneer deze beschikbaar zijn.

Back-ups

Het is belangrijk altijd een back-up te maken van belangrijke documenten. Mocht een laptop gestolen worden, dan zorgt het ervoor dat de documenten niet verloren gaan. Uit het onderzoek blijkt dat 53% van de zp’ers minimaal eenmaal per dag een back-up maakt. 

Gebruik privé e-mail

Meer dan 32% van de zelfstandig professionals stuurt weleens zakelijke bestanden of documenten naar zijn privé e-mailbox. Veelgebruikte e-mailprogramma’s zijn doorgaans gevoelig voor hacking. Beheer daarom geen gevoelige e-mail en documenten in een privé e-mailbox. En stuur nooit zakelijke-mail en documenten met bedrijfsgevoelige informatie van opdrachtgevers door. In het geval van een hack kunnen deze bedrijfsdocumenten lekken, waardoor de zp’er aansprakelijk gesteld kan worden voor een datalek. 

Device encryptie

Uiteraard is het nog altijd mogelijk dat ondanks bovengenoemde beveiligingsmaatregelen een device kwijtraakt of gestolen wordt. Door harde schijven te versleutelen met een wachtwoord, is informatie niet rechtstreeks toegankelijk voor iedereen die het apparaat in handen krijgt. Dit wordt encryptie genoemd. Ruim 53% van de zp’ers maakt hier gebruik van.