HEYDAY Facility Management neemt branchegenoot TROTS over

23 juli 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

HEYDAY Facility Management heeft branchegenoot TROTS overgenomen. De Eindhovense facilitair dienstverlener zegt dankzij de krachtenbundeling beter te kunnen inspelen op klantwensen en marktdynamiek.

“Beide bedrijven zijn ervan overtuigd samen sterker te staan in de missie om organisaties te helpen met het realiseren van hun strategische doelen via het facilitair bedrijf. Dankzij de krachtenbundeling vergroot HEYDAY haar slagkracht”, aldus Bob Mols, algemeen directeur bij HEYDAY.

“De overname is een logische stap in de groeistrategie. De naam HEYDAY betekent ‘bloei- en groeitijd’. Dat geldt uiteraard voor onze klanten, maar ook voor onszelf. TROTS is een bloeiende organisatie die de positie van HEYDAY in de facilitaire wereld versterkt.”

HEYDAY Facility Management neemt branchegenoot TROTS over

Door de fusie van de twee dienstverleners stijgt de omzet van HEYDAY naar zo’n €130 miljoen en volgens het bedrijf ontstaat hiermee een top drie speler binnen de sector. Bovendien vullen de klantportfolio’s van de twee bedrijven elkaar goed aan: terwijl TROTS veel klanten bedient uit de publieke sector en het mkb-segment, richt HEYDAY zich voornamelijk op top 500-organisaties.

Mols stelt dat de samenwerking de twee bedrijven gereedmaakt voor de toekomst: “Nu we onze kennis en expertise delen, niet in de laatste plaats op het gebied van technologische innovatie, gaan we in de volgende versnelling. Wij zien dat de marktvraag is veranderd. Met elkaar kunnen we hier beter op inspelen en verder groeien. Dat is onze topprioriteit in de dynamische facilitaire wereld die steeds verder consolideert.”

Ook het Zwolse TROTS reageert verheugd op de fusie: “Onder de vlag van HEYDAY gaan we vol vertrouwen de toekomst tegemoet”, aldus algemeen directeur Anton Verbeek, die na de overname plaatsneemt in het managementteam van HEYDAY. 

Gedeelde cultuur

Verbeek geeft aan in HEYDAY het ideale bedrijf te zien om mee samen te werken om TROTS verder te laten groeien: “TROTS is jaren geleden als pionier in Nederland gestart en is inmiddels een gevestigde partij van 300 medewerkers sterk. We zijn toe aan de volgende stap en in HEYDAY zien we de aangewezen partner om deze te zetten. De overname is een hefboom tot groei. We vonden elkaar al snel door gelijkenissen in onze ondernemende bedrijfscultuur waarin iedere medewerker op zijn eigen manier een bijdrage levert om de eindgebruiker centraal te stellen.” 

Ook HEYDAY geeft aan dat er veel overeenkomsten zijn in de cultuur binnen de twee bedrijven: “Ondernemerschap en focus op gelukkige en vitale medewerkers zitten diep in het DNA van beide organisaties. Mensgerichte ontwikkeling, technologische innovatie en duurzaamheid bepalen bij beide partijen de bedrijfskoers. Vanuit deze synergie hebben de bedrijven elk afzonderlijk ingezet op gebouwen beter en mensen gelukkiger maken. Door de overname komen deze kennis, expertise en ervaring nu bij elkaar.” 

Brancheontwikkelingen

De deal vindt plaats in een tijd waarin de prestaties van de facilitaire dienstverleningssector nog enigszins achterblijven op veel omzetramingen. Ook HEYDAY heeft te maken gehad met enkele moeilijke jaren, waarin tegenvallende omzetten in 2016 en 2017 zorgden voor rode cijfers. In een reorganisatie werd Mols aangesteld als algemeen directeur. Hij gaf onlangs aan te verwachten dat er in het huidige boekjaar weer winst zal worden gerealiseerd. 

HEYDAY – dat een zelfstandig opererend dochterbedrijf is van ADG dienstengroep – opereerde tot eind 2017 onder de naam AAFM Facility Management en richt zich nu zo’n vijftien jaar op het organiseren, beheren en regisseren van facilitaire dienstverlening. Onlangs werd het bedrijf – waar zo’n 200 mensen werken – nog aangemerkt als een van Nederlands facilitaire dienstverleners. Het overgenomen TROTS ontstond eind 2016 uit meerdere dienstverlenende organisaties – TFM, iNFacilities, NewFacts, en Facility Match – en richt zich op FM outsourcing, facilitaire diensten, interim & recruitment, IT-solutions en advies & projectmanagement.

Dealmakers

Tijdens de overnameonderhandelingen zorgden dealspecialisten van YGroup en Aeternus voor M&A-advies. Namens YGroup – een in 2013 opgericht strategiekantoor – werd dit advies geleverd door Daan Hendriks en Tim Konrad. Verder waren vanuit HEYDAY en TROTS directeuren Bob Mols en Anton Verbeek verantwoordelijk voor de inhouse M&A.

Voor het juridisch advies werd een beroep gedaan op het Amsterdamse advocatenkantoor Vriman M&A Lawyers, dat een team afvaardigde bestaande uit Marius Ankum, Menno Verboom, Bas Mees, Jan Vriesendorp en Meelf van Oosten. Rond de deal zijn geen verdere financiële details naar buiten gebracht.