Royal HaskoningDHV neemt data science adviesbureau Ynformed over

16 juli 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Data science-adviesbureau Ynformed, een zusterbedrijf van consultantskantoor Hiemstra & De Vries, is overgenomen door een van de grootste advies- en ingenieursbureaus van het land: Royal HaskoningDHV.

“Door onze data science-kennis te combineren met de excellente domeinkennis van Royal HaskoningDHV verwachten we baanbrekende oplossingen te kunnen ontwikkelen. Het Ynformed-team en ik hebben hoge verwachtingen van de kansen die ons dit gaat bieden”, zegt Jaring Hiemstra, oprichter en CEO van Ynformed.

Ynformed bestaat sinds eind 2015 en richt zich op het toepassen van data science op publieke opgaven. Het adviesbureau uit Utrecht helpt organisaties in het (semi-)publieke domein met het creëren van waardevolle inzichten met behulp van data. Het bureau is sinds de oprichting gegroeid tot een team van zo’n 25 data consultants, data scientists, data engineers en programmeurs.

Ynformed heeft in de afgelopen jaren meegewerkt aan verschillende in het oog springende opdrachten. Zo is voor Veiligheidsregio Haaglanden een strandbezettingsmodel ontwikkeld; hiermee kan de regio het aantal strandposten dat nodig is voor de veiligheid optimaliseren. Voor de GGD is een aanpak ontwikkeld waarmee, met behulp van textmining, meer inzicht kan worden gegeven in kindermishandeling. Binnen het onderwijsdomein hielp Ynformed een opdrachtgever met het verminderen van het aantal vroegtijdige schoolverlaters, en voor gemeente Utrecht werd een tool ontworpen waarmee fraude eerder gesignaleerd kan worden.Royal HaskoningDHV neemt data science adviesbureau Ynformed overOmdat data science ook steeds relevanter wordt in de markten waarin Royal HaskoningDHV actief is – onder andere water, luchtvaart, energie en mobiliteit – besloot het advies- en ingenieursbureau om Ynformed aan de gelederen toe te voegen. Erik Oostwegel, CEO van Royal HaskoningDHV, licht toe: “Door data science te combineren met domeinkennis, verbinden we de digitale met de fysieke wereld voor betere en snellere oplossingen voor onze klanten. Het team van Ynformed is een strategische aanvulling op onze eigen expertise in data science.” 

Oostwegel voegt toe dat de bundeling van krachten ook waardevolle kennis toevoegt aan de Royal HaskoningDHV-organisatie op thema’s die bepalend zullen zijn in de komende jaren, waaronder kunstmatige intelligentie en machine learning. “We zien een enorme toename in mogelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie, in het bijzonder in domeinen als watermanagement, gezondheidszorg, assetmanagement, mobiliteit en energie”, zegt Oostwegel. 

Big Data Challenge

De twee partijen waren geen onbekenden van elkaar. Samen deden ze mee aan de Big Data Challenge van Waterschap Rivierenland, de Unie van Waterschappen en STOWA. Het gecombineerde Royal HaskoningDHV-Ynformed team won de challenge met hun concept voor het beperken van de gevolgen van extreme regenval door de toepassing van data. Een zogeheten ‘HydroTwin’, een digitale en ‘levende’ kopie van een watersysteem, kan leren van extreme regenbuien, de gevolgen van toekomstige regenbuien voorspellen en oplossingen presenteren om deze gevolgen in de toekomst te beperken of zelfs te voorkomen. 

“HydroTwin is slechts een voorbeeld van de doorbraken die we samen kunnen realiseren”, zegt Hiemstra.

Ynformed blijft na voltooiing van de integratie vanuit zijn kantoor in Utrecht werken, onder de eigen naam. Het bureau blijft daarnaast nauw samenwerken met Hiemstra & De Vries. “Sinds onze medeoprichter Jaring Hiemstra zo’n vijf jaar geleden als pionier met data science aan de slag ging, waren we nauw bij elkaars ontwikkelingen betrokken. De afgelopen jaren trokken we bovendien in verschillende opdrachten mooi met elkaar op. We zijn erg trots op de stap van Ynformed, de gezamenlijke ambitie is om samen op te blijven trekken”, licht Marian Dobbe, managing director van Hiemstra & De Vries, toe.