Deze tien dealmakers kunnen voorlopig niet stuk in M&A land

23 april 2018 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Meer nieuws over

Begin april werden twee megadeals openbaar gemaakt. 3i en DWS, twee Europese beleggers in infrastructuurbedrijven, kochten Attero voor ruim €750 miljoen, terwijl Macquarie en Goldman Sachs maar liefst €2 miljard neertelden voor terminalbedrijf HES International. Voor de dealmakers die bijdroegen aan de overnames zijn het mooie tijden – zij stegen hiermee flink in de ‘dealtable rankings’, die o zo belangrijk zijn in de M&A-wereld.

De dealmakers die de transacties tot een goed einde hebben gebracht, werken voor de tien externe M&A bureaus – en intern kunnen ze daar voorlopig niet kapot. Terwijl ze hun blik alweer hebben gericht op de volgende overnames, kunnen ze ieder voor hun bijdrage een enorme transactiewaarde achter hun naam bijschrijven. En dat bedrag telt: jaarlijks worden overnameadviseurs in de schijnwerpers gezet op basis van ofwel hun behaalde dealvolume, of de daaraan gerelateerde waarde. Wereldwijd zijn het de league tables van Thomson Reuteurs, Experian en Mergermarket die de toon zetten, terwijl er in ons land twee concurrerende dealdatabases zijn, die van MenA.nl en van OverFusies. 

HES International 

De dealmakers rond de HES International-overname maakten de grootste klapper. Het Rotterdamse HES beschikt over achttien overslagbedrijven in acht landen. Naar eigen zeggen is HES daarmee één van de grootste onafhankelijke aanbieders van op- en overslag diensten in de Europese bulksector. De terminals – waarvan drie zich in Rotterdam bevinden en één in Amsterdam – richten zich op de overslag van bulkproducten als ruwe olie, benzine, biobrandstoffen, ertsen, steenkool en mineralen. Tegen de achtergrond van de huidige energietransitie vindt ook diversificatie plaats, zo gaat de Amsterdamse terminal gedeeltelijk over op agrarische bulkproducten. 

Nadat het bedrijf drieënhalf jaar geleden door de beurs werd gehaald door twee Amerikaanse investeringsmaatschappijen, Riverstone (70% van de aandelen) en Carlyle (30% van de aandelen), verkopen zij HES nu door aan investeringsfondsen van het Australische Macquarie en het Amerikaanse Goldman Sachs. Het betreft het Macquarie European Infrastructure Fund 5, dat wordt gemanaged door Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), en West Street Infrastructure Partners III (WSIP), dat wordt gemanaged door de Merchant Banking Division van Goldman Sachs. Terwijl er geen financiële details naar buiten werden gebracht rond de deal, wist persbureau Reuters te melden dat het zou gaan om een verkoopbedrag van €2 miljard.

HES International komt voor €2 miljard  in handen van Macquarie en Goldman Sachs

Jan Vogel, CEO van HES, geeft aan dat het bedrijf voorafgaand aan de overname een krachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt: “Met de steun van Riverstone en Carlyle zijn we uitgegroeid tot een van Europa’s meest succesvolle onafhankelijke bulkoverslagbedrijven. […] De afgelopen drieënhalf jaar hebben we een gerichte strategie geïmplementeerd die optimaal gebruikmaakt van onze eersteklas vastgoed in Europa’s belangrijkste havens, en ons in staat stelt flexibel in te spelen op toekomstige veranderingen en kansen die de energietransitie onze sector zal brengen.” Hij laat weten ervan uit te gaan dat deze koers onder de nieuwe eigenaren wordt doorgezet: “We hebben er vertrouwen in dat MIRA en WSIP sterke langetermijnpartners zullen zijn voor onze verdere toekomstige groei en internationale expansie.” 

De megadeal van €2 miljard kwam mede tot stand dankzij Paul de Hek, Rob van Veldhuizen, Joost Moelker, Volkan Kucuk, Derk Menheere, Verner Uiterwijk en Luuk Graafland, die allen namens ING verantwoordelijk waren voor M&A-advies. Daarnaast zorgden Bruno Jelgerhuis Swildens, Edwin Dekker en Olga Zhovtukha van EY voor transactieondersteuning, terwijl Anne Mieke Holland, Jan Hein Wagemans en Martijn Mulder namens hetzelfde Big Four-kantoor belastingadvies leverden. PR-advies was afkomstig van Frank Jansen, Stefan Simons en Harmen van der Molen, die alle drie werken voor CFF Communications.

Verder verzorgden Katinka Middelkoop, Conrad Andersen, Richard Evans, James Norris, Arnold Keizer, Aafke Landsmeer, Katerina Engelbrecht, Rozemin Wissels, Joris Steenkamp en IJsbrand de Jong van advocatenkantoor Allen & Overy de juridische ondersteuning rondom de transactie. Tot slot werden er vanuit de kopende partijen en het overgenomen HES ook interne overnamespecialisten ingezet. Dit waren Philippe Camu van Goldman Sachs, Leigh Harrison van Macquarie en Jan Vogel van HES International.

Attero

Ook de overname van Attero leverde een gewilde klus op voor M&A-specialisten. De afvalverwerker wordt door Waterland Private Equity Investments verkocht aan een consortium bestaande uit 3i Infrastructure en DWS, die ieder 50% van de aandelen in handen krijgen. Het afvalbedrijf is naar eigen zeggen marktleider op diverse gebieden, waaronder de verwerking van restafval in afvalenergiecentrales, de duurzame verwerking van organisch afval in compost en de productie van groengas, en het beheer en de exploitatie van stortplaatsen. Waterland nam Attero, dat werk biedt aan zo’n 800 mensen, in 2014 over van een groep publieke aandeelhouders, bestaande uit provincies en gemeenten.

Beleggers 3i en DWS nemen voor €750 miljoen Attero over

Na de aankoop werd de strategie van Attero geherdefinieerd, waarmee het bedrijf zegt zijn positie te hebben verstevigd, “onder meer door de realisatie van een gebalanceerde langetermijn-contractportfolio, door omvangrijke en innovatieve investeringen in de productie van duurzame energie en de recycling van kunststoffen, en door focus op kostenefficiency en operational excellence”. In navolging hierop ging Waterland vorig jaar gesprekken aan met 3i en DWS over de mogelijke verkoop van Attero, wat nu heeft geresulteerd in de transactie.

Attero-CEO Paul Ganzeboom, reageert verheugd: “Ik zie 3i/DWS als een uitstekende nieuwe aandeelhouder met een focus op de lange termijn waarbinnen Attero zijn strategie op het gebied van de productie van energie en grondstoffen uit afval, groei en operational excellence krachtig kan voortzetten.” Na het bereiken van de overeenstemming over de deal, is de transactie gemeld aan de vakbonden en de SER, en zal daarnaast hij nog worden voorgelegd aan de Europese Commissie voor goedkeuring. Ook over deze deal zijn door de bedrijven geen financiële details bekendgemaakt, maar FD meldt op basis van ingewijden dat het gaat om meer dan €750 miljoen. 

Onder de overnamespecialisten die dit bedrag op hun conto kunnen bijschrijven, bevinden zich Laurens van Asselt, Micha Tiekink, Jim Dekker en Harm Heutink van Houlihan Lokey, die M&A-advies verleenden. Een ander team van Houlihan Lokey zorgde voor het kredietadvies, maar het is niet bekend om wie het hierbij gaat. Hetzelfde geldt voor verschillende adviseurs van Morgan Stanley, die verantwoordelijk waren voor M&A-advies, en voor de adviseurs van PwC die transactieondersteuning gaven. Wel bekend is dat voor de transaction support ook Ewald van Hamersveld, Michiel van der Kleij, Dennis Sanders, Marit van de Kerkhof, Freek lagas, Valeska Rosa Ferreira en Eric Tijssen van KPMG werden ingeschakeld.

Arnold Keizer, die tevens bijdroeg aan de HES-deal, was ook betrokken bij deze overname. Samen met Karine Kodde, Henry van Geen, Zeeger de Jongh, Marinus Winters, Marieke van der Holst, Loes van Dijk, Ludo Luijks, Soumya El Yahiaoui, Seppe Stax, Heleen van de Weijer, Max van Boxel, Merle van den Berg, Dewi Hamwijk, Lianne van Aagten, Soufjan El Baroudi, Leon Zebeda en Laurens Timmer verzorgde hij namens Allen & Overy juridisch advies. Ook een team van De Brauw Blackstone Westbroek gaf juridische ondersteuning, bestaande uit lead partner Anja Mutsaers en collega's Bart van Heeswijk, Claire van der Hoeven, Annelieke Anbeek en Yi Duan.

Daarnaast werd Arthur D. Little ingeschakeld voor commercial due diligence (tijdens een eerdere deal van Attero leverde BCG de commercial due diligence). Tot slot waren er ook interne specialisten van Waterland bij de deal betrokken, die zorgden voor private equity management.

Van sommige bureaus is niet naar buiten gebracht wie er precies deel uitmaakten van het dealteam, maar een ding is wel duidelijk: terwijl hun identiteit voor de buitenwereld onbekend blijft, gooien ze intern hoge ogen met hun rol in de totstandkoming van de waardevolle transactie.

GerelateerdAantal fusies en overnames in Nederland op hoogste punt in tien jaar.