Marktlink begeleidt deals van investeerders NIBC, MKB Fonds en Green Park

09 april 2018 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Participatiemaatschappijen NIBC, MKB Fonds en Green Park hebben de afgelopen weken alle drie transacties afgerond. NIBC nam een belang in Roadshow Group, MKB Fonds investeerde in handelsonderneming Remalux en Green Park Investment Partners deed de eerste Nederlandse investering in Kimman Process Solutions. Bij de deals trad Marktlink Fusies & Overnames op als overnameadviseur. 

NIBC stapt in Coca-Cola kersttrucks

Ten eerste heeft het M&A-bureau Roadshow Group geholpen bij het vinden van een investeerder. De groep, gericht op live event marketing en de verhuur van promotionele voertuigen, telt vier internationale bedrijven: Rainbow Promotion, EventRent, ShowTruck Marketing en InfoWheels. Samen zijn ze Europees marktleider, met bijna 200 mobiele faciliteiten een jaarlijkse omzet van €12 miljoen. Bekende voorbeelden uit de stal van Roadshow Group zijn de kersttrucks van Coca-Cola en truck van de Nationale Postcode Loterij. Andere klanten zijn onder meer BMW, KPN, Porsche en Samsung. Daarnaast worden de voertuigen ingezet tijdens diverse sportevenementen, waaronder de Tour de France. 

Roadshow Group weet in te spelen op de behoefte van merken om digitaal contact te combineren met fysieke klantervaring op locatie. Terwijl beurzen in dit digitale tijdperk steeds minder bezoekers en exposanten trekken, winnen roadshows en mobiele showrooms aan populariteit vanwege hun flexibiliteit. Roadshow Group faciliteert het versterken van merkbeleving door de doelgroep op te zoeken en ter plekke het fysieke contactmoment te intensiveren. 

Grootaandeelhouder en oprichter Martijn van Riet schakelde Marktlink Fusies & Overnames in om te helpen zoeken naar een actieve investeerder om een buy-and-build strategie uit te rollen. Overnamespecialist Vincent Pastoor van Marktlink geeft aan dat tientallen investeerders interesse hebben getoond om te participeren het bedrijf: “Een moderne vloot, de buy-and-build strategie en de uitstekende financiële prestaties hebben geleid tot bovengemiddelde interesse. De laatste jaren heeft private equity bewezen een toegevoegde waarde te hebben in dergelijke groeibedrijven.” 

Roadshow Group is het bedrijf achter de bekende kersttruck van Coca-Cola

Van alle geïnteresseerde partijen is het bedrijf uiteindelijk in zee gegaan met NIBC Mezzanine & Equity Partners, onderdeel van NIBC Bank: “Wij verstrekken risicokapitaal aan succesvolle bedrijven op voor hen beslissende momenten en creëren op die wijze flexibele oplossingen voor management buy-outs, acquisities en andere groeisituaties om de onderneming naar de volgende stap in haar ontwikkeling te brengen. De Roadshow Group is een onderneming met veel groeipotentie en een mooie aanvulling op onze portefeuille”, aldus Peter van den Anker, Investment Director bij NIBC Mezzanine & Equity Partners.

Van Riet, die samen met het management van Roadshow Group de meerderheid van de aandelen behoudt, reageert verheugd op het instappen van de investeerder: “Met NIBC verbreedt Roadshow Group haar aandeelhoudersbasis met een sterke financiële partij, die heeft laten zien ons businessmodel te begrijpen en onze groeiambities te willen ondersteunen. De aandeelhouders investeren de komende jaren in verdere uitbreiding van de huurvloot en de strategische ontwikkeling van de groep bedrijven op met name internationaal vlak.” 

Green Park investeert in olie- en gasspecialist

Ook droeg Marktlink bij aan de totstandkoming van een deal tussen de onafhankelijke investeringsmaatschappij Green Park Investment Partners en het Rotterdamse Kimman Process Solutions (KPS). Dit in 1996 opgerichte bedrijf – dat zijn hoofdkantoor heeft in het Europoort-gebied – is naar eigen zeggen marktleider in het ontwerpen, fabriceren, leveren en onderhouden van automatische monsternamesystemen en andere specialistische meetapparatuur aan de wereldwijde olie- en gasindustrie, waaronder aan grote internationale klanten als Total, ExxonMobil en Shell. Van alle ruwe olie op de Europese markt, komt naar schatting zo’n 50% langs KPS-apparatuur.

Toen eigenaren Erik en Pieter Verloop een partner zochten om KPS ook buiten Europa te laten groeien en verder te investeren in productontwikkeling, deden ze een beroep op Marktlink. Het bureau kwam terecht bij Green Park, dat werd gezien als de juiste partner voor het management. Nadat de twee partijen met elkaar in contact werden gebracht, bleken ze inderdaad op één lijn te zitten ten aanzien van de groeiplannen voor KPS: “Er is een goede persoonlijke fit tussen de ondernemers en de investeerders en zij hebben een gedeelde visie over de toekomst van de onderneming”, legt Vincent Pastoor van Marktlink uit. 

Green park is de eerste Nederlandse investeerder die instapt bij KPS. Het is de bedoeling dat samen met Green Park de komende jaren nog de nodige investeringen worden gedaan om de groeiambities van de olie- en gasspecialist verder te ondersteunen. Daarnaast wordt met de investering de organisatie verder uitgebouwd, om ervoor te zorgen dat deze als sterke onafhankelijke nichespeler de wereldwijde markt kan bedienen.

KPS levert specialistische meetapparatuur aan grote internationale klanten als Total, ExxonMobil en Shell

MKB Fonds ondersteunt groei groothandel

Tot slot was Marktlink nog betrokken bij de overname van Remalux door participatiemaatschappij MKB Fonds. Het in 1984 opgerichte Remalux is een internationale handelsonderneming gericht op non-food consumentenartikelen. Het bedrijf – dat begon als marktkraam en al snel uit groeide tot groothandel – importeert goederen vanuit onder andere China, Hong Kong en Taiwan en levert deze aan nationale en internationale klanten, waaronder supermarktketens, bouwmarkten, textielketens, groothandels en internetondernemingen. Het gaat hierbij om producten als tassen en koffers, elektronische artikelen, pannen en diverse andere keukenartikelen. 

Bij de deal – waarmee MKB Fonds een meerderheidsbelang heeft verworven in het bedrijf – trad Marktlink voor de verkopende partij op als corporate finance-adviseur. Daarnaast verzorgde het bureau de juridische kant van de overname. Anna Jochems van Marktlink legt uit dat het jonge management van het bedrijf dankzij de deal de mogelijkheid krijgt de ambitieuze plannen uit te rollen en het bedrijf naar een hoger niveau te tillen: “De oprichter en eigenaar zocht na ruim dertig jaar een strategische en financiële partner, die de gedeeltelijke overdracht van het bedrijf mogelijk kon maken én die een duidelijke visie had voor Remalux op de lange termijn.” 

Net als bij Roadshow Group, bestond er volgens Jochems veel interesse vanuit verschillende potentiële kopers: “MKB Fonds trok uiteindelijk aan het langste eind.” Collega Koen Rutten legt uit waarom werd gekozen voor de participatiemaatschappij: “Door hun investeringsprofiel hebben ze veel kennis van handelsbedrijven. Er was sprake van een echte cultuurmatch. MKB Fonds biedt daarnaast ondersteuning in het verder professionaliseren van de onderneming.” 

Sinds de oprichting in 2011 focust MKB Fonds zich op het deelnemen in volwassen mkb-bedrijven. “Remalux is een schoolvoorbeeld van een geschikte mkb-onderneming voor MKB Fonds om in te participeren. Remalux heeft in de afgelopen dertig jaar een enorme groei doorgemaakt en MKB Fonds kan nu, naast het realiseren van bedrijfsopvolging, bijdragen aan de volgende groeifase van Remalux. De oprichter, met specialistische kennis en ervaring binnen zijn markt, is nu voor een groot gedeelte vrijgespeeld van operationele taken en kan meehelpen om de verdere groeiplannen in samenwerking met MKB Fonds te realiseren”, aldus Thomas Wals, managing director van MKB Fonds. Het is de bedoeling dat deze groei tot stand komt op basis van een ‘buy and build’-strategie, waarbij dus nog aanvullende overnames zullen volgen. 

De drie opdrachten voor Marktlink volgen kort op drie andere deals waarbij het bureau betrokken was. Na een sterk 2017 – waarin de overnamespecialist werd erkend als een van de beste spelers binnen het mkb-segment en het kantoor de dealwaarde van de begeleidde transacties met 40% zag stijgen tot zo’n €700 miljoen – werd de verwachting uitgesproken dat in 2018 de grens van €1 miljard zal worden doorbroken. Ter ondersteuning van deze ambitie werden recentelijk ook vijf nieuwe professionals aan het team toegevoegd.