Marktlink begeleidt overnames ISO Beauty, Orsatel Telecom en Famostar

22 februari 2018 Consultancy.nl

Fusie- en overnamespecialist Marktlink heeft drie succesvolle overnames toegevoegd aan zijn palmares. Het kantoor ondersteunde ondernemer en arts Roelof Fokkema bij het verkrijgen van een meerderheidsbelang in ISO Beauty, hielp de eigenaar van Orsatel Telecom om in beeld te komen bij koper Quamba People en adviseerde Famostar bij de verkoop van het bedrijf aan het Britse Thorpe. 

M&A-specialist Marktlink begeleidt alweer ruim twintig jaar diverse ondernemers bij het aan- of verkopen van hun bedrijf, management buy-ins of buy-outs, fusies, waarderingen en financieringen. De afgelopen weken was Marktlink betrokken bij drie gesloten overnametrajecten.

ISO Beauty

Zo werd het bureau benaderd door ondernemer en arts Roelof Fokkema, eigenaar van Frisilux Holding. Fokkema was op zoek naar een bedrijf waar hij zijn “brede kennis” in haar-, huid- en anti-aging producten in kwijt kon en schakelde Marklink in om hem te ontzorgen gedurende het volledige overnameproces. In de zoektocht naar een geschikte onderneming kwam de overnamespecialist uit op ISO Beauty, een distributeur van een breed assortiment elektrische haarstylings- en cosmeticaproducten, zoals stijl- en krultangen, föhns, haaraccessoires en haarverzorgingsproducten.

Fokkema heeft met behulp van Marktlink een meerderheidsbelang weten te verkrijgen en wil zijn internationale achtergrond en expertise binnen het segment inzetten om de onderneming nu verder uit te bouwen. Hierbij is het plan om het productportfolio uit te breiden met diverse andere merken om zo in te spelen op de toenemende marktvraag. Daarnaast wil het bedrijf voor deze marktverbreding ook gebruikmaken van Fokkema’s expertise om bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe skincare-, haircare- en anti-agingproducten. 

Roelof Fokkema en Gal Peled

Fokkema: “De voornaamste drijfveer van succes binnen dit segment van de haarstyling- en cosmeticamarkt is het leveren van unieke producten met een hoogwaardige kwaliteit en uitstraling om voldoende onderscheidend vermogen te creëren.” Hierbij geeft hij aan dat het binnen het segment niet enkel om de inhoud gaat: “De totaalbeleving van een merk is van belang om een sterk en succesvol concept in de markt te zetten. Een concept moet betekenisvol en onderscheidend gepresenteerd worden om de gewenste totaalbeleving te realiseren. Met name in het marktsegment waarin ISO actief is, speelt niet alleen de kwaliteit van de producten maar ook de uitstraling, het imago en de beleving van het merk een belangrijke rol.” 

ISO Beauty werd in 2007 opgericht door Gal Peled en bedient zowel de professionele als de consumentenmarkt. Het bedrijf distribueert zijn producten exclusief in de Benelux, Scandinavië en de DACH-landen. Peled blijft vooralsnog betrokken bij het bedrijf en zal samen met Fokkema het bestuur op zich nemen. Hierbij zal Fokkema zich bezighouden met commercie, de interne organisatie en productontwikkeling, terwijl Peled zich blijft richten op commercie en klantcontacten.

Jeffrey Scholtens van Marktlink geeft toelichting op het traject en de rol van Marktlink daarin: “In de zoektocht naar het bedrijf ter overname heeft Marktlink samen met Roelof Fokkema vele verschillende ondernemers gesproken om uiteindelijk uit te komen bij ISO Beauty. De klik tussen Gal en Roelof was er vanaf de eerste kennismaking. Dit zorgde voor een erg fijn en vlot traject. Beide heren delen daarbij dezelfde toekomstvisie. De complementaire persoonlijkheden, kwaliteiten en ervaring van de heren versterken elkaar en dragen bij aan realiseren van de beoogde internationale expansie van ISO.” 

Orsatel Telecom

Enkele weken eerder werd de verkoop afgerond van Orsatel Telecom – een specialist op het gebied van bekabelde en draadloze communicatieverbindingen. Tot de klanten behoren onder meer bedrijven als VolkerWessels Telecom, Allinq, KPN, Nokia, Alcatel-Lucent en Stam & Co. Eigenaar Kenan Oran vroeg Marktlink ruim een jaar geleden om te helpen bij de zoektocht naar een koper en het verkoopproces te begeleiden. Dit omdat Oran en zijn vrouw voor een langere periode in het buitenland wilden wonen, onder meer vanwege een studie van de echtgenote aan de universiteit van Istanbul. 

Oran vond het belangrijk dat bij de verkoop de continuïteit gewaarborgd zou zijn en dat de koper waarde hecht aan de normen en waarden van het bedrijf en de manier waarop wordt omgegaan met klanten en de 40 medewerkers. Er werden talrijke gesprekken gevoerd met kandidaten, waarna in maart 2017 branchegenoot Quamba Labs People in beeld kwam, onderdeel van Quamba People, een landelijk opererende personeelsbemiddelaar gericht op field service engineers die groot is geworden binnen de telecomsector. 

Michiel Knubben van Marktlink: “We hebben de telecommarkt geanalyseerd en met ruim vijftien potentiële kopers gesproken. Dit waren strategische partijen, private equity, maar ook een MBI-er. Na diverse gesprekken met geïnteresseerde partijen hebben we een aantal biedingen ontvangen. Uiteindelijk was de beste match met Quamba People (dat werd begeleid door Rembrandt Fusies en Overnames, red.) en dat zagen beide partijen vanaf de eerste kennismaking.” 

Dit wordt duidelijk onderschreven door Oran: “Er was direct een goed gevoel tussen mij en Raymond Verheul en Martin Cramer, de aandeelhouders van Quamba People. Wij constateerden alle drie dat beide bedrijven strategisch erg goed bij elkaar passen. Waar Orsatel Telecom soms moeite heeft om specialisten uit de markt aan te trekken, kan Quamba People monteurs en engineer met een groot landelijk netwerk snel leveren. De onderhandelingen in het proces waren van tijd tot tijd stevig, maar uiteindelijk overwon het vertrouwen en de match tussen beide partijen.”  

Ondanks de buitenlandplannen, zal Oran volgens Marktlink de komende 1 tot 1,5 jaar betrokken blijven bij Orsatel Telecom om gezamenlijk met de nieuwe eigenaren de huidige klanten te bedienen en de onderneming verder te laten groeien: “Het is bijzonder te zien hoe Kenan Oran, ondanks dat we in een verkoopproces zaten, nog volop bezig was zijn prachtige bedrijf verder uit te bouwen, te professionaliseren en marktkansen aan te grijpen. Dat is bijzonder, want bij Marktlink Fusies en Overnames zien wij regelmatig dat een verkopende partij tijdens het verkoopproces al met het hoofd ergens anders zit”, aldus Knubben.  

Noodverlichtingsproducent Famostar is geadviseerd bij de verkoop aan branchegenoot Thorpe

Famostar

Tot slot adviseerde Marktlink noodverlichtingsspecialist Famostar bij de verkoop van het bedrijf aan F W Thorpe, een beursgenoteerde verlichtingsproducent uit de UK. Het in 1956 opgerichte Famostar biedt werk aan 31 mensen en is verantwoordelijk voor meerdere innovaties. Het in Velp gevestigde bedrijf zocht aansluiting bij het grotere Thorpe om zo te kunnen profiteren van de sterke reputatie die dat bedrijf geniet op het gebied van productontwikkeling. Fredrik Jonker van Marktlink geeft aan dat de deal ook Thorpe nieuwe mogelijkheden verschaft: “De overname van Famostar biedt Thorpe een extra footprint op het Europese vasteland en men vergroot hiermee tevens het productportfolio.” 

Net als bij de begeleiding van Fokkema en Orsatel, hielp Marktlink ook Famostar bij het zoeken naar een passend bedrijf, zoals Jonker uitlegt: “Samen met de directie hebben we tijdens het verkoopproces met meerdere partijen gesproken en uiteindelijk was er met Thorpe de beste fit. Zowel Thorpe en Famostar zijn multi-generatie-familiebedrijven. Thorpe begreep heel goed dat het belangrijk is om de legacy van Famostar voort te zetten met behoud van de eigen identiteit.” 

Herold Boertjens, verkopend directeur-eigenaar van Famostar, is dan ook blij met de deal: “Famostar is een gezond en innovatief bedrijf met veel potentieel en ambitie. Met oog op continuïteit en om de groei van de onderneming een extra impuls te geven, zijn we op zoek gegaan naar een sterke partner waarbij wij onze eigen identiteit konden behouden. Die partner hebben we gevonden in Thorpe.” Ook Mike Allcock, CEO van Thorpe, wijst op de kracht van de ontstane combinatie: “Al onze groepsbedrijven zijn sterke, zelfstandige bedrijven met een eigen onderscheidende marktpropositie. De kracht van het collectief zit in de synergievoordelen, die ontstaan door het delen van het sterke technologische platform van de groep. Famostar sluit hier perfect bij aan.”

De Britse producent – die werd opgericht in 1936 en vandaag de dag met ruim 700 medewerkers een jaaromzet van €120 miljoen heeft – bedient de professionele markt en zet daarbij nadrukkelijk in op langetermijn-groei en stabiliteit. In 2015 werd in dit verband ook al het Waalwijkse Lightronics overgenomen. Met de inlijving van Famostar komt het aantal ondernemingen binnen de groep op acht. Elk van deze zelfstandige bedrijven richt zich op een eigen specifiek marktsegment. Marktlink geeft aan dat Famostar dan ook zijn identiteit zal behouden. Deze wordt onder meer gewaarborgd doordat het huidige management aanblijft. Hierbij zal ook intensief worden samengewerkt met het nieuwe zusterbedrijf Lightronics.

In 2017 was Marktlink betrokken bij 52 succesvolle deals met een gemiddelde dealwaarde van zo'n €14 miljoen.

More on: Marktlink
Netherlands
Company profile
Marktlink is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Marktlink is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.