Ilionx en QNH fuseren tot IT-bureau met ruim 800 professionals

28 maart 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Investeringsmaatschappij Egeria heeft 100% van de aandelen van QNH Consulting overgenomen. QNH wordt samen met branchegenoot ilionx onderdeel van de IT portefeuille van Egeria. De twee bureaus blijven voorlopig nog zelfstandig opereren – Egeria heeft echter de intentie uitgesproken om ilionx en QNH op termijn te fuseren tot een IT-bureau met ruim 800 medewerkers en meer dan €100 miljoen omzet.

De transactie komt een klein jaar nadat ilionx zelf werd overgenomen door investeringsmaatschappij Egeria. Floris Waage, partner bij de investeerder, legt uit dat de wens om QNH in te lijven toen al bestond: “Al tijdens de acquisitie van ilionx was ons oog gevallen op QNH, waarbij we toen al zagen dat de bedrijven op veel punten complementair zijn. Het is dus logisch dat we als onderdeel van de groeistrategie van ilionx weer bij QNH zijn uitgekomen. We zijn dan ook verheugd dat we met ilionx deze belangrijke stap nu al hebben kunnen zetten.”

“We zullen elkaar zeker versterken op het gebied van Microsoft- en Java-technologie en worden we met zo’n 150 gezamenlijke BI-experts een van de grootste spelers van Nederland”, legt ilionx CEO Wiebe de Boer uit, die naast deze toegevoegde waarde van QNH ook veel overeenkomsten ziet op het gebied van "de bedrijfscultuur, de manier van werken en de focus op kwaliteit.”

Ilionx en QNH fuseren tot IT-bureau

De Boer denkt dat de nieuwgevormde combinatie goed past binnen de huidige Nederlandse markt: “Er is al langer een sterke en groeiende vraag naar ICT-dienstverlening van vooral grotere bedrijven in Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat wij met de kennis, kunde en ervaring die de mensen van QNH hebben nog beter aan deze vraag kunnen voldoen.” 

Dit wordt onderschreven door Hen Snackers, CEO van QNH: “Onze specialisaties vullen elkaar heel goed aan. QNH heeft een belangrijke positie in onder meer telecom, industrie en retail, terwijl ilionx weer meer gespecialiseerd is in bijvoorbeeld de zorgsector. We zijn beiden sterk in de financiële sector, maar ik zie hier juist kansen om als gecombineerde speler een nog groter martaandeel te veroveren.” Hierbij wijst hij ook op voordelen voor de medewerkers van de twee bedrijven: “Ik verwacht dat we dankzij deze stap en de sterke marktpositie van de gecombineerde bedrijven nog mooiere klanten met meer interessante projecten zullen gaan bedienen.” De Boer vult aan: “Met de toevoeging van de vestigingen van QNH hebben we een sterke landelijke dekking. Dat betekent minder reistijd voor onze mensen en nog betere dienstverlening voor onze klanten.”

De overname wordt technisch gezien verricht door Egeria, dat 100% van de aandelen van QNH heeft gekocht. Als onderdeel van de deal heeft het management van QNH – dat tot op heden ook eigenaar was van de ICT-dienstverlener – wel een substantieel minderheidsbelang verworven in de organisatie die is ontstaan door de fusie met ilionx. Binnen de nieuwe combinatie krijgt de Boer de functie van CEO, terwijl Snackers als COO deel uitmaakt van het bestuur, dat verder bestaat uit CFO Erwin van den Bosch, die ook afkomstig is van het management van QNH, en CTO Dolf-Jan Mulder, die al in het bestuur van ilionx zat.

Qua omvang ontlopen de twee samengevoegde organisaties elkaar niet zo gek veel. QNH heeft met zo’n 450 werknemers iets meer personeel op de loonlijst dan ilionx, waar zo’n 380 mensen werken. Tegelijkertijd wist ilionx in 2016 – het laatste jaar waarover op dit moment de financiële cijfers bekend zijn van beide bedrijven – met meer dan €50 miljoen iets meer omzet te behalen dan QNH, dat uitkwam op ruim €48 miljoen. Rond de fusie zelf zijn geen financiële details naar buiten gebracht. 

Naast dat ilionx en QNH de komende tijd nog onder hun eigen naam blijven opereren, behouden ze voorlopig ook hun eigen hoofdkantoor, respectievelijk gevestigd in Utrecht en Amsterdam, zoals De Boer vertelt tegenover Computable: “QNH heeft op dit moment kantoren in Amsterdam, Maastricht, Groningen, Eindhoven en het Belgische Hasselt. Wij hebben vestigingen in Utrecht, Zwolle, Groningen en Eindhoven. Alle kantoren blijven bestaan, al zullen we in de toekomst wellicht de kantoren in Groningen en Eindhoven gaan samenvoegen. Ook willen we mogelijk een nieuwe vestiging openen in de regio Rijnmond/Den Haag. Dit omdat zowel Ilionx als QNH daar al klanten hebben in de industrie en de overheid.” 

Hij voegt tot besluit toe dat er in de nabije toekomst mogelijk nog meer branchegenoten zullen worden ingelijfd: “We willen de toonaangevende middelgrote ICT-dienstleverancier zijn, die zich bevindt tussen partijen als Atos, Capgemini CGI aan de ene kant en nichepartijen aan de andere kant. Op dit moment lopen er gesprekken, maar er is nog niets concreet.”