Oprichters ACE Regulatory Change over de groei van het advieskantoor

10 april 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

In januari van dit jaar vierde ACE Regulatory Change, een consultancybureau dat klanten in de financiële sector ondersteunt op het gebied van veranderende wet- en regelgeving, zijn tweejarig bestaan. Van een startup is ACE Regulatory Change in slechts twee jaar tijd uitgegroeid naar een team van elf consultants en associates. Reden voor Consultancy.nl om in gesprek te gaan met oprichters en directeuren Arthur Willigenburg en Eric Pieper.

Terug naar begin 2016: hoe kwam de start van ACE Regulatory Change tot stand? 

ACE is ontstaan vanuit de behoefte van onze klanten aan een specialistische partij die zowel verstand heeft van de business van klanten, van wet- en regelgeving en van change management. Het is de combinatie van ‘proces en inhoud’ die zeer wordt gewaardeerd. Om klanten beter te bedienen, hebben wij onze krachten gebundeld.”

Ruim 25 maanden later heeft ACE Regulatory Change zich binnen een niche-adviessegment weten te nestelen. Bovendien heeft ACE een sterke groei doorgemaakt, naar een team van meer dan tien consultants. Wat zijn volgens jullie de succesfactoren geweest?

“De combinatie van proces en inhoud, het feit dat we klantwaarde centraal stellen, de focus op persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en teamontwikkeling. Zo krijgt iedere medewerker een uitgebreid ontwikkelassessment waarin onder andere ieders MBTI- en Enneagram-profiel wordt vastgesteld. Op de vrijdag staat in de ochtend de teamontwikkeling centraal. We leren elkaar beter kennen, we werken samen aan nieuwe proposities, we delen kennis en ervaringen en helpen elkaar bij uitdagende klantcases.” 

Arthur Willigenburg en Eric Pieper

Op wat voor soort opdrachten en klanten richten jullie je vooral?

“We voeren de regie over veranderingen die gedreven worden door nieuwe wetgeving in de financiële sector. Denk hierbij bijvoorbeeld aan privacy (GDPR), MiFID II, BCBS239 of CRR. Daarnaast ondersteunen wij klanten in vraagstukken waarbij toezichthouders on site onderzoek hebben gedaan naar het functioneren van de klantorganisatie. Dit is veelal thematisch gericht, bijvoorbeeld onderzoek naar het functioneren van de beleggingsorganisatie van pensioenfondsen of verzekeraars of uitbestedingsvraagstukken.”

Wat was voor ACE het absolute hoogtepunt van de afgelopen twee jaar? En voor jullie persoonlijk?

“We hebben vele hoogtepunten gehad. Onze zomerborrel met veel van onze klanten en relaties was een groot succes. Onze heidagen met ons team op locaties zoals Artis en de Hermitage. Ons tweede kerstdiner met alle consultants en partners. En persoonlijk: in 2017 zijn we echt als bedrijf gegroeid in alle opzichten. Daar zijn we best een beetje trots op.”  

Aan de golf van veranderingen in wet- en regelgeving binnen de financiële sector lijkt ook de komende jaren geen eind te komen. Met het oog op alle ontwikkelingen, is het verontrustend om te constateren dat veel implementatieprogramma’s rondom wet- en regelgeving falen. Wat zijn volgens jullie de belangrijkste factoren voor het succesvol doorvoeren van compliance?

“Wat wij noemen co-creatie met klanten en partners: niemand heeft alleen de wijsheid in pacht. Focus op business value. IT wordt steeds belangrijker, maar IT moet in onze optiek altijd worden ingezet vanuit een businessperspectief. Betrokkenheid van het hoger management. Het hanteren van meerdere perspectieven, dus niet alleen kijken vanuit een risk-, legal- en complianceperspectief, maar juist ook naar de impact op klanten, op de busines en de concurrentiepositie.

Vooruitkijkend, wat zijn de belangrijkste ambities van ACE voor de komende jaren?

“Toonaangevend worden in onze niche met leuke professionele collega’s en klanten. Co-creatie met technologiepartners. Dit noemen we regtech. Daar willen we voor onze klanten het verschil mee gaan maken!”