NIRV Jaarcongres brengt Register Valuators en waarderingsexperts bijeen

22 maart 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Nederlands Instituut voor Register Valuators (het NIRV), organiseert op 18 april haar Jaarcongres. Dit jaar wordt er ter ere van het vijftienjarig bestaan van de beroepsvereniging groots uitgepakt met verschillende topsprekers. 

Door de aantrekkende M&A-markt is de vraag naar overnameadviseurs de afgelopen periode flink toegenomen. Volgens data van KPMG zijn er in 2017 meer dan 550 deals gesloten in het mid-market en corporate segment. Uit schattingen van M&A-platforms, die data over de fusie- en overnamemarkt bijhouden, komt naar voren dat ook in het mkb-segment er een stijgende lijn is in het aantal deals. Vooral het aantal fusies en overnames in de ICT-markt is explosief gestegen (2017 was een absoluut recordjaar), waarbij de dealactiviteit vooral zeer hoog was in de zakelijke dienstverlening en de industrie.

Een van de belangrijkste stappen in het proces van ‘dealmaking’, is het waarderen van een onderneming. Hierin is een grote rol weggelegd voor vakspecialisten, zoals een Register Valuator (RV), oftewel een financieel deskundige die gespecialiseerd is in de bepaling van de waarde van een organisatie. Niet iedereen mag zich RV noemen – om een RV te worden in ons land moet de specialist een opleiding business valuation volgen en zijn/haar kennis bijhouden door middel van persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen van relevante kennis en expertise, om zo complexe waarderingsvraagstukken uit te kunnen voeren. 

Bij bedrijfswaarderingen worden Register Valuators zowel ingezet aan de verkopers (sell-side) als koperszijde (buy-side). Waar verkopers via een sell-side adviseur een zo hoog mogelijke waardering nastreven, zullen buy-side adviseurs op hun beurt op een zo laag mogelijke waardering inzetten. Naast op basis van specifieke bedrijfsinformatie, kan de waarde van een onderneming ook afhangen van overige aspecten. Zo kan de waarde bijvoorbeeld beïnvloed worden door de sector waarin het bedrijf actief is (kopers betalen het meest voor ICT- en zorgbedrijven, het minst voor retailers), of door de waarde van immateriële activa, maar ook door bijvoorbeeld de kwaliteit van het leiderschap of het innovatievermogen van de onderneming. 

Op 18 april vindt in Groot Kievitsdal het NIRV Jaarcongres plaats

NIRV Jaarcongres

Ieder jaar worden Register Valuators uitgenodigd om het jaarcongres van het Nederlands Instituut voor Register Valuators (het NIRV) bij te wonen. Dit jaar organiseert de beroepsvereniging het evenement op 18 april, op landgoed Groot Kievitsdal in Baarn. Het event kent deze editie opnieuw verschillende sprekers uit het veld, die hun licht zullen werpen op de belangrijkste trends en ontwikkelingen in het vakgebied.

Pablo Fernandez van de IESE Business School University of Navarra zal de aftrap van het congres verzorgen met een lezing over de marktrisicopremie (MRP), een van de meest besproken parameters in de financiële wereld. Hoogleraar business valuation Wim Holterman zal vervolgens in discussie gaan over wat er tijdens een waardering komt kijken bij het evalueren van het werkkapitaal. Een andere vraag die in zijn presentatie wordt behandeld is: ‘Wat is de invloed van het verstrijken van de tijd tussen waarderingsmoment en closing, seizoenbewegingen en de keuze van het closing mechanisme (‘locked box’ versus ‘closing accounts’)?’ 

Verder zal vastgoedprofessor Tom Berkhout een workshop verzorgen, waarin hij zal spreken over de lingo en rekenmethodieken van vastgoedtaxateurs. Zo staan vragen centraal als: ‘Van welke taxatiestandaarden en -begrippen gaat de vastgoedtaxateur uit?’, ‘Hoe werkt een discounted cash flow methode bij vastgoed’ en ‘Wanneer is er overlap bij een bedrijfswaardering en een onroerend goed waardering?’.

Tot slot zal bestsellerauteur en managementspreker Jos Burgers aan het woord komen. Aan de hand van herkenbare praktijkvoorbeelden zal hij uitleggen hoe een bedrijf elke dag weer het verschil kan maken in het contact met de klant. De dag wordt besloten met een diner, waarbij in een ontspannen sfeer zal worden nagepraat en er kan worden genetwerkt.