MBCF begeleidt buyout van Big Data Republic, JDriven en JCore

08 maart 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een consortium bestaande uit investeringsmaatschappijen Navitas Capital en Quadrum Capital heeft een management buy-out van Big Data Republic (BDR), JDriven en JCore gefinancierd. De drie IT-bedrijven maakten allen onderdeel uit van de RedGazelle Group. De transactie kwam tot stand met ondersteuning van M&A-bureau MBCF, dat de RedGazelle Group adviseerde.

De management buy-out moet bijdragen aan het realiseren van de groeiambities van de drie technologiebedrijven. Rob Brinkman – de medeoprichter van JDriven die aanblijft als aandeelhouder en directielid –geeft samen met Fred Kroon – die instapt als medeaandeelhouder – toelichting op de deal: “We zijn erg verheugd een partnerschap aan te gaan met nieuwe investeerders om verder te bouwen aan de geweldige platforms van BDR, JDriven en JCore.” Kroon was eerder actief bij onder meer DPA IT Professionals en Het ConsultancyHuis. 

De twee leggen uit dat ze zich met de bedrijven ook zullen gaan richten op het ontplooien van aanvullende initiatieven: “Daarbovenop zullen we nieuwe projecten ontwikkelen, waarbij we onze kracht inzetten op het gebied van het aantrekken en behouden van getalenteerde datascience- en bedrijfssoftwarekampioenen. Over de gehele linie kijken we ernaar uit de top-250 bedrijven in de Benelux te blijven assisteren met hun overgang richting digitale en datagedreven organisaties.”

Ook Rob van Eerden en Frank Kurstjens, de twee aandeelhouders van RedGazelle, reageren enthousiast op de overeenkomst: “Voor RedGazelle benadrukken de investeringen in BDR, JDriven en JCore onze toegevoegde waarde in het succesvol broeden en ondersteunen van snelgroeiende technologiebedrijven.” RedGazelle is een in Nederland gevestigde multidisciplinaire IT-groep die zich specialiseert op het gebied van data-science en de ontwikkeling van bedrijfssoftware.

MBCF begeleidt buyout van Big Data Republic, JDriven en JCore

BDR, JDriven en JCore

Alle drie de verkochte bedrijven zijn gevestigd in Nieuwegein en richten zich op het leveren van gespecialiseerde IT-medewerkers. BDR biedt werk aan hooggeschoolde professionals – doorgaans met een academische opleiding of zelfs een PhD op zak – die zich bezighouden met de ontwikkeling van big data-oplossingen. Dit doen ze door organisaties te helpen gedurende de big data-ontdekkingsfase, het ontwerpen van de big data-architectuur en het ontwikkelen dan wel implementeren van de modellen/algoritmes en het integreren van deze systemen.

JDriven en JCore concentreren zich op de begeleiding van IT-ontwikkelingsprogramma’s door het aanbieden van de diensten van ervaren senior en medior consultants. De adviseurs bieden ondersteuning in alle fases van de softwareontwikkeling-levenscyclus. Hierbij ligt de focus op open source-technologieën, in het bijzonder op Java/JVM. 

Navitas en Quadrum

Voor de financiering van de overname sloegen Navitas Capitale en Quadrum Capital de handen ineen. Navitas Capital is de investeringsmaatschappij van de Zeeman-familie – bekend van de textielketen – en neemt hoofdzakelijk deel in Nederlandse ondernemingen. Het portfolio van de investerder bevat uiteenlopende ondernemingen, waaronder het eerdergenoemde DPA Professionals, Binckbank, Beter Bed, Partou (kinderopvang) en kampeer- en outdoorspecialist Vrijbuiter.

Quadrum Capital is een onafhankelijke investeringsmaatschappij die zich inzet om bedrijven te laten groeien, “niet alleen met geld maar vooral ook met support op strategisch en organisatorisch gebied”. Het kantoor investeert via fondsen en separate structuren in ondernemingen en beheert een aantal directe strategische investeringen waarvan de “kennis binnen het netwerk breed wordt ingezet”. Onder de bedrijven waar Quadrum in deelneemt, bevinden zich onder meer adviesbureau Improven, Wazzup software en lichtproducent Lightwell.

Begeleiding MBCF

De management buy-out kwam mede tot stand dankzij ondersteuning van MBCF. Het M&A bureau – dat adviseert bij fusies en overnames en waarderings- en financieringsvraagstukken en zich daarbij hoofdzakelijk richt op de zakelijke dienstverlening, ICT, industrie, bouw en zorg – werd ingeschakeld door RedGazelle en initieerde de gesprekken en onderhandelingen met een select aantal strategische en financiële partners. Dit leidde uiteindelijk tot de overeenkomst met het consortium van de twee investeerders. 

Van Eerden en Kurstjens geven aan blij te zijn met de begeleiding van het kantoor: “Het MBCF-team heeft ons geholpen het proces te structureren en heeft ons gedurende de transactie ondersteund. Hun focus op IT en goede begrip van ons bedrijf en de dynamiek van de markt waren waardevol. Ze zorgden voor een gestructureerd, efficiënt en succesvol proces.”