Stappenplan IATF 16949:2016 invoering voor automotive toeleveranciers

06 februari 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vanaf 14 september 2018 komen alle ISO/TS 16949:2009-certificaten te vervallen en wordt van spelers binnen de automotiveketen verwacht dat ze conform de aangescherpte IATF 16949:2016-norm gaan opereren. 

ISO/TS 16949 is een wereldwijd erkende kwaliteitsmanagement-standaard voor de automotivebranche. De norm, ontwikkeld door de International Automotive Task Force (IATF), heeft als doelstelling om de kwaliteit in de toeleveringsketen op een hoog niveau te houden, en is van toepassing op alle bedrijven die productie- of serviceonderdelen voor de OEM-markt (original equipment manufacturer) produceren. In Nederland zijn er naar schatting zo’n 400 leveranciers die deel uitmaken van de automotiveketen.

The transitie van ISO/TS 16949:2009 naar IATF 16949:2016 zal impact hebben op partijen in de automotivebranche. Dit zal met name gelden voor gevallen waarin er sprake is van non-compliance, zo stelt Henk Broekman, Managing Consultant bij Symbol: “Voor bedrijven die na 14 september 2018 niet compliant zijn aan de nieuwe norm, geldt dat hun certificaat geschorst of zelfs helemaal ingetrokken wordt.” Dit betekent letterlijk dat ze niet meer aan de automotive-industrie mogen leveren. Kortom, non-compliance kan rampzalige gevolgen hebben voor de overlevingskansen van een onderneming. 

Terwijl bedrijven nog altijd ruim een half jaar de tijd hebben om zich voor te bereiden op de nieuwe regelgeving, lopen veel van die ondernemingen volgens Broekman tegen één groot probleem aan: bewustwording. “De kwaliteitsmanagers, maar vooral ook het management zien nog niet altijd de noodzaak in, of onderschatten de transitie naar de nieuwe norm IATF 16949.” Hij voegt toe dat de tijd begint te dringen, want “voor een succesvolle transitie moet zeker een half jaar uitgetrokken worden”.

Stappenplan IATF 16949:2016 invoering voor automotive toeleveranciers

Op basis van zijn jarenlange ervaring in het veld, heeft Broekman een vierstappenplan opgezet voor bedrijven die zich binnen de gestelde termijn willen voorbereiden op de aanstaande transitie:

Stap 1: analyseer

Allereerst moeten ze volgens Broekman een zogenaamde GAP-analyse uitvoeren, zodat ze een goed beeld krijgen van hoe hun bedrijf ervoor staat. Een GAP-analyse is een methode waarmee een vergelijking wordt gemaakt tussen de bestaande en de gewenste situatie. Tijdens de analyse wordt er gekeken naar de aanwezige documentatie – is alles goed op orde, is alles afgedekt – maar ook naar de implementatie – hoe effectief werkt het in de praktijk. Na de GAP-analyse is het tijd voor een contextanalyse, die de organisaties dwingt om de eisen van alle stakeholders (dus niet alleen de klanten) te identificeren. In een risico-/SWOT-analyse worden tot slot de sterke en zwakke punten – de kansen en bedreigingen – op een rijtje gezet.

Stap 2: bedenk een plan van aanpak

Aan de hand van de uitkomsten van de drie analyses moet in de volgende stap een gedegen plan van aanpak worden opgesteld. Waar moet de organisatie de komende tijd op focussen? Wat moet er worden aangepakt om aan de nieuwe norm te kunnen voldoen? “Wij zien hierbij dat bedrijven vaak tegen dezelfde problemen aanlopen. Onderwerpen als functional safety, onderhoud (dat onder de nieuwe norm is aangescherpt), het contingency-plan en software blijken voor velen een struikelblok”, aldus Broekman. 

Stap 3: onderneem actie

In stap drie moeten de ondernemers echt aan de slag. Hierbij gaat het om het opleiden van interne auditors en andere medewerkers, zodat zij precies weten wat er moet gebeuren en waar zij hierbij op moeten letten. Hierbij raadt Broekman bestuurders aan een externe consultant in te schakelen om de benodigde ondersteuning te geven en om iemand te hebben om mee te kunnen sparren. Ook kunnen extra resources worden ingezet, waarbij kan worden gedacht aan een externe specialist die – samen met de eigen medewerkers – met de transitie richting de IATF 16949 aan de slag gaat. 

Stap 4: blijf scherp

Tot slot benadrukt Broekman dat het belangrijk is om scherp te blijven letten op de verdere veranderingen die er nog aan zitten te komen. In mei 2018 komt er bijvoorbeeld alweer een nieuwe wijziging van de FMEA-standaard aan. Hij geeft aan dat het team van Symbol ziet hoe de wijzigingen elkaar in een steeds hoger tempo opvolgen: “Als u niet nu instapt heeft u een grote kans om steeds verder achter te lopen”, besluit hij.

Op 8 maart organiseert Symbol samen met Lloyd’s Register de 2018-editie van de automotive inspiratiedag. Een van de workshops op het programma richt zich op de implementatie van IATF 16949 bij automotive toeleveranciers.