Symbol helpt Tata Steel met verkrijgen van IATF16949-certificaat

05 december 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Als eerste Europese staalbedrijf heeft Tata Steel IJmuiden het IATF16949-certificaat verkregen, meer dan negen maanden voor de invoering. De staalproducent van Nederlandse bodem werd in de transitie van ISO/TS 16949 naar de opvolger van dit certificaat begeleid en getraind door adviseurs van Symbol. 

Tata Steel in IJmuiden, onderdeel van de Europese activiteiten van staalproducent Tata Steel, biedt werk aan ruim 9.000 professionals. Het bedrijf produceert en levert jaarlijks meer dan zeven miljoen ton hoogwaardig en bekleed staal in de vorm van rollen. Het staal uit IJmuiden wordt met name verwerkt in de automobielindustrie, de bouw en de verpakkingsindustrie. Het materiaal wordt verder toegepast in batterijen, buizen, industriële voertuigen en in witgoed, zoals koelkasten en fornuizen.

Met het oog op de dienstverlening aan het automotivesegment, beschikt Tata Steel over verschillende certificeringen, waaronder het ISO/TS 16949-certificaat: de zogeheten License to Sell. Het certificaat, dat is gebaseerd op de ISO 9001-standaard en internationaal gezien als de meest gebruikte en geaccepteerde norm in de branche geldt, is een technische specificatie voor de automotive sector op het gebied van kwaliteitsmanagement. Het certificaat is er vooral op gericht om continue verbeteringen in de bedrijfsvoering te realiseren, defecten te vermijden en afval in de supply chain te reduceren.

Van ISO/TS 16949 naar IATF16949

Vanaf 14 september 2018 zal de International Automotive Task Force (IATF), een organisatie die de belangen van vrijwel iedere autofabrikant wereldwijd behartigt, het ISO/TS 16949-certificaat overbodig maken – het zal dan worden vervangen door het IATF16949-certificaat. Het grote verschil tussen de twee is dat de eisen verder zijn aangescherpt en er nog meer focus ligt op verbetering. Ook zijn de verschillende audit- en certificatiesystemen binnen de internationale automotiveketen geharmoniseerd. 

Symbol helpt Tata Steel met verkrijgen van IATF16949 certificaatVoor Tata Steel, betekent de overgang van ISO/TS 16949 naar IATF16949 een enorme verandering voor zijn interne auditteam, aangezien processen op de schop zullen moeten en professionals opnieuw getraind moeten worden. “De transitie naar IATF 16949 kan gezien worden als een groot project, waarin op een gecoördineerde manier de proceseigenaren in de organisatie de eisen vertalen naar hun werkprocessen”, zegt Mark Denys, directeur Technical bij Tata Steel.

Om bij de veranderopgave ondersteuning te bieden, besloot Tata Steel de hulp in te schakelen van Symbol. Denys licht toe: “We hebben in een vroeg stadium de noodzaak voor ondersteuning geïdentificeerd. Met name was er behoefte aan een externe blik om te sparren en een gecertificeerde trainingspartner voor het trainen van auditoren en medewerkers die op de hoogte moeten zijn van de veranderingen in de standaard.” De keuze viel op Symbol gezien hun sterke track record in het veld. Het advies- en trainingsbureau uit Enschede heeft eerder diverse bedrijven ondersteund bij het behalen van het ISO/TS 16949-certificaat en kan bouwen op diepe kennis in de audit-automotive markt.

Vanuit Symbol hebben ervaren consultants Sjoerd de Vries en Richard Winter de transitie begeleid en de medewerkers en interne auditoren bij Tata Steel opgeleid. We hebben al snel een praktische en goede manier van samenwerking gevonden, waarin we de nodige discussies hebben gevoerd gedurende het traject om de eisen praktisch in te vullen en voor ons te laten werken. Dit heeft mede bijgedragen aan de succesvolle transitie”, kijkt Denys terug.

Primeur

Voor Tata Steel vormt de certificering een primeur – het mag zich het eerste Europese staalbedrijf noemen dat het certificaat op zak heeft. Hiermee laat Tata Steel volgens directeur Hans van den Berg zien waar het bedrijf voor staat: “De lat hoog leggen, om de verwachtingen van onze klanten te overtreffen. Met dit certificaat laten we zien dat we goede stappen zetten en dat we ook in staat zijn om nog verder te leren en te verbeteren om onze klanten op een steeds hoger niveau te kunnen bedienen.”

Hoewel hij trots is op deze prestatie, geeft Denys aan: “De audit is geen doel op zich”, om daar aan toe te voegen: “Het is juist zaak om die processen die voorwaardelijk zijn voor het certificaat te integreren in ons dagelijkse werk. Alle afdelingen dragen daaraan bij.” Van den Berg is het daarmee eens en vult aan, “We voldoen nu aan de IATF-standaard, maar we zullen ons voortdurend moeten blijven verbeteren en op die manier worden we ook langs de meetlat van IATF gelegd. Zo laten we onze klanten en onze concurrenten zien dat we een sterke speler zijn.”