Mart Vos gestart als Junior Consultant bij UMS Group

29 november 2017 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

UMS Group heeft recent zijn eerste Junior Consultant aangesteld, Mart Vos, die door het consultancybureau wordt omschreven als een professional met een “ondernemende visie” en een “sterke academische achtergrond”. Alvorens Vos zich aansloot bij UMS Group studeerde hij Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij hij tegelijkertijd meerdere kleine bedrijven opzette. Consultancy.nl ging met Vos in gesprek en vroeg hem waarom hij heeft gekozen voor het adviesvak, specifiek voor UMS Group, en hoe hij zijn eerste weken heeft ervaren.

Net als veel afgestudeerden vroeg Mart Vos zich lange tijd af wat hij na zijn studie wilde gaan doen. Vos: “In zo’n proces kijk je naar waar je energie van krijgt en waar je enigszins ervaring mee hebt. In mijn geval was het echter niet zo eenvoudig als 'ik hou van marketing en heb daarin gewerkt, dus ik wordt marketeer'. Mijn interesse en ervaring was simpelweg te breed om op die manier te redeneren.”

Ondernemer

Ruim voor hij tot zijn uiteindelijke keuze voor het consultancydomein kwam, had Vos reeds jarenlange ervaring opgedaan als ondernemer. Al vanaf zijn veertiende levensjaar had hij verschillende kleine ondernemingen opgezet, van waaruit zijn brede interesse in veel facetten van een organisatie voortkwam. Ook in zijn studententijd bleef hij ondernemen en richtte hij een professionele webshop op, die hij na twee jaar verkocht. Vos blikt terug: “Tijdens het runnen van een project als dit kom je op een heel toegankelijk niveau in aanraking met vrijwel alle bedrijfsprocessen. Denk aan contact en contracten met leveranciers, het waarborgen van kwaliteit, maar ook de zorg van een goede aftersale in de vorm van klantenservice. Daarnaast zorg je dat de supply chain zo efficiënt mogelijk loopt, de marketing van een bepaalde standaard is en ga zo maar door.”

Mart Vos, Junior Consultant , UMS GroupTijdens het oriënteren kwam Vos erachter dat de adviesbranche een sector is waar veel verschillende uitdagingen in deze richting samenkomen. Daarop besloot hij zich verder in de branche te verdiepen. “Door middel van verschillende oriëntatiesessies heb ik steeds meer kennis tot mij genomen en raakte ik echt enthousiast! Ik merk dat de afwisseling waarmee je als consultant dagelijks geconfronteerd wordt, lijkt op de manier waarop ik graag werk. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik op deze manier, net als de ervaring mij leert, me kan motiveren om het maximale uit mezelf te halen en hongerig te blijven”, legt Vos uit.

UMS Group

Zijn stap naar consultancy deed Vos recentelijk besluiten om zich aan te sluiten bij UMS Group, een wereldwijd boutique adviesbureau gespecialiseerd in strategisch en commercieel asset management, met een focus op de energie- en nutssector. Vos is aangesteld als Junior Consultant, een rol waarin hij zich breed zal inzetten voor het bureau op het snijvlak van asset management, ITAMS/IDAMS, projectmanagement, marketing en risk management. Gevraagd naar wat de doorslag heeft gegeven om te kiezen voor UMS Group, geeft Vos aan:Ik ben van mening dat in het maken van een keuze voor je eerste baan het extreem belangrijk is om te kiezen voor een bedrijf dat internationale uitstraling heeft, maar niet zo groot is dat dit ten koste gaat van de individuele beweegvrijheid. UMS Group is een bedrijf met heel veel specialisme en ervaring, maar ook bewust van het feit dat de markt verandert en meebewegen een must is.”

De vacature binnen UMS Group eiste een individu met een ‘zelfstandige werkwijze’, ‘ondernemende instelling’ en ‘iemand die niet bang is om te benoemen wanneer iets fout gaat of beter kan’. Vos voelde in eerste instantie dat dat profiel goed bij hem aansloot, iets dat tijdens oriënterende gesprekken werd bevestigd. “Ik merkte dat er veel mogelijk is binnen de groep en dat de input van mijn kant, ondanks mijn gebrek aan ervaring op het gebied van de energiemarkt, op alle lagen binnen het bedrijf gewaardeerd werd.” Dat was iets dat Vos, zo legt hij uit, in gesprekken bij andere bedrijven niet op deze manier had gevoeld: “Ik voelde dat het vertrouwen mij energie gaf om me verder te kunnen ontplooien en UMS Group verder te helpen. Dat ik daarbij de ondersteuning van een enorme hoeveelheid intellectueel eigendom van mijn collega’s had, gaf me extra vertrouwen waardoor de keuze voor UMS Group uiteindelijk snel gemaakt was.”
Quote Mart Vos

Bovendien wijst hij op het feit dat UMS Group een grote speler is in de energiemarkt, een gegeven dat zijn interesse wekte. “Het is een markt waar de laatste jaren vele ontwikkelingen elkaar in een extreem hoog tempo hebben opgevolgd. Waar er vroeger een aantal grote spelers de touwtjes stevig in handen had, is er door de opkomst van zonne- en windenergie ook voor de kleinere spelers meer kans. Daarnaast zijn er door verschillende regulaties betreft CO2 uitstoot verschillende uitdagingen ontstaan voor bedrijven met gas- en kolencentrales. Je ziet dat veel bedrijven in West-Europa inspringen op de veranderingen die er in razend tempo aankomen, of zich actief aan het voorbereiden zijn.”

Vos voegt toe: “Het is dan ook geen gedurfde gok om te beweren dat deze trend zich snel door Europa en de rest van de wereld zal bewegen. Als energieconsultant zorgen al deze veranderingen er natuurlijk voor dat de markt nog aantrekkelijker en internationaler wordt. Wat ik daarbij merk is dat er vraag is ontstaan naar een brug tussen technische kennis en bedrijfskundig inzicht binnen de sector. Duurzaamheid is tegenwoordig in veel gevallen niet alleen een bewuste keuze, maar ook bedrijfskundig gezien de beste keuze.”

Inmiddels werkt Vos zo’n zes weken voor UMS Group en blikt hij enthousiast terug op deze eerste tijd: “Waar de eerste weken vooral op is ingezet is leren door te doen. Zo ga ik vaak mee naar klanten en conferenties en lees ik veel over de industrie, trends en strategieën. Ik leer veel van de ervaring in het team en probeer zelf van toegevoegde waarde te zijn door zo veel mogelijk mijn frisse blik te delen. Asset management en risk management zijn de begrippen waar ik tot nu nog het vaakst mee in aanraking ben gekomen. Tijdens de Asset Management Nederland-conferentie heb ik meer van de markt gezien wat mij een nog beter beeld van de markt heeft gegeven.”

Eerste opdrachten

Gevraagd naar zijn eerste opdrachten binnen UMS Group, zegt Vos: “Ik ben vooral betrokken bij de ITAMS (International Transmission Asset Management Study). In dit project houd ik me veel bezig met het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van het programma en ben ik bezig iets aan de overzichtelijkheid te doen voor de nieuwe run in 2018. Daarnaast loop ik actief met een project mee waar alle grote energieleveranciers van Nederland bij betrokken zijn, maar hier mag ik helaas verder niets over loslaten.”

Tevens heeft Vos een rol gekregen in het verbeteren en professionaliseren van de website en mag hij zich bemoeien met het businessplan. “Hierin is het interessant te merken in hoeverre mijn kennis vanuit de studieboeken overeenkomt met de huidige manier van werken. Ik merk dat ik de groep hier af en toe mee kan helpen en dat ik op mijn beurt veel opsteek over de huidige bedrijfscultuur. Inmiddels doet Vos ook ervaring op buiten de landsgrenzen en zit hij de komende weken voor een project in Abu Dhabi waarin hij een assisterende rol speelt. “Ik kom er steeds meer achter hoe het leven van een Junior Consultant eruit ziet. De toekomst ziet er rooskleurig uit en ik heb er zin in!”, besluit Vos.

UMS Group is in elk geval verheugd over de komst van de kersverse Junior Consultant. “Mart is energiek, continu gedreven door efficiëntie en in staat om kansen te identificeren. Daardoor weet hij problemen in kaart te brengen en daarvoor innovatieve en creatieve oplossingen te ontwikkelen.”