In gesprek met Marlies Hoefkens, Young Professional bij Magnus Green

15 december 2017 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Marlies is afgestudeerd bioloog, maar is nu werkzaam op een heel ander gebied: consultancy. Sinds een aantal maanden is Marlies als Young Professional actief bij Magnus Green, de tak van Magnus die zich specialiseert in het ontwikkelen van (mobile) IT-applicaties voor klanten. Het willen werken in de praktijk en haar interesse voor programmeren hebben haar uiteindelijk bij Magnus gebracht. Daar waar veel bedrijven Marlies afwezen op haar achtergrond, kreeg ze bij Magnus wel een kans.

Vertel eens wat over jezelf. Wie ben je en waar kom je vandaan?

“Ik ben Marlies en kom uit een klein dorpje in het zuiden van Nederland. Tijdens mijn jeugd was ik erg sportief en deed van alles. Zo moest ik elke dag flink wat kilometers fietsen voor mijn middelbare school. Daarnaast reed ik graag paard en zat ik op dansen. Naast deze sportieve bezigheden begeleidde ik gehandicapte kinderen met paardrijden en leidde ik ruiterkampen. Na het behalen van mijn vwo-diploma ben ik biologie gaan studeren in Wageningen. Inmiddels woon ik in Breda en werk ik voor Magnus Green.”

Wat heb je gestudeerd?

“Ik heb biologie gestudeerd aan de Wageningen University, omdat ik al van jongs af aan geïnteresseerd ben in het menselijk lichaam en de werking daarvan. De specialisatie die ik gedaan heb is ‘health and disease’. Deze specialisatierichting had veel genetische, immunologische, moleculaire en biochemische en -fysische onderdelen, waarbij het verschil tussen gezondheid en ziekte vooral op cellulair niveau centraal stond. Dus echt de achterliggende processen van ziektes wat ik vooral heel leuk vond!”

Je hebt je afstudeeronderzoek in Spanje gedaan. Kun je daar wat over vertellen?

“Ja, dat klopt! Ik wilde graag buitenlandervaring opdoen en via mijn supervisor van mijn bachelorscriptie kreeg ik deze kans. Mijn masterthesis over synthetische plantbiotechnologie heb ik zodoende in Spanje gedaan. Ik deed onderzoek in een klein stadje een uur van Barcelona vandaan. Daar werkte ik in een internationaal laboratorium met mensen van over de hele wereld. Samenwerken met zoveel verschillende mensen vond ik super. Daarbij was dit heel leerzaam, omdat ik in het diepe geworpen werd. Zo moest ik het onderzoek vrijwel geheel op eigen houtje uitvoeren in een voor mij onbekend vakgebied en waren de onderzoeksmiddelen erg primitief. Hoewel ik de onderwerpen van mijn onderzoek erg interessant vond, ben ik er wel achter gekomen dat ik liever geen onderzoeker wilde worden.”

Marlies Hoefkens

Hoe ben je dan de consultancy ingerold?

“Ik wilde iets anders doen dan mijn studie. Biologie vind ik leuk en ik heb de kennis, maar ik wilde niet als onderzoeker aan de slag. In mijn studie vond ik het bouwen van biologische modellen al erg interessant. Veel diepgang in het bouwen van deze modellen was er toen niet, maar de interesse en enige basiskennis waren er wel. Tijdens mijn stageperiode bij TNO Rijswijk werkte ik veel in de praktijk. Zo heb ik daar meegeholpen om een methode te ontwikkelen die pathogenen (ziekmakende deeltjes) in de lucht kan detecteren en vooral kan identificeren. Hierbij werden luchtsamples genomen en vervolgens moesten deze verwerkt en geanalyseerd worden om te kijken of de pathogenen geïdentificeerd konden worden aan de hand van deze methode. Het was een waar ‘trial and error’-proces en daarom enorm leerzaam. Tijdens het hele proces van het ontwikkelen van begin tot eind mocht ik veel zelfstandig doen. Na mijn afstuderen en zoekend naar een baan raadde een vriendin mij ook programmeren aan. Toen dacht ik: “Waarom kan ik dit dan ook niet?”. Toen ben ik begonnen met solliciteren naar een baan in de IT, liefst eentje met programmeren. Dit was moeilijker dan gedacht. Daar waar veel bedrijven mij afwezen, omdat ik te weinig technische kennis had, kreeg ik bij Magnus wel een kans. Inmiddels ben ik vijf maanden werkzaam binnen Magnus Green in de mobile practice.”

Hoe heb je je eerste weken ervaren?

“De eerste weken waren spannend en pittig, omdat ik van veel dingen nog maar weinig afwist. Vanaf mijn eerste werkdag kreeg ik een buddy toegewezen die mij op weg hielp met allerlei praktische dingen. Aan hem kon en mocht ik alles vragen, dit was erg fijn! Verder bestonden de eerste weken vooral uit zelfstudie. Zo bestudeerde ik veel tutorials en keek met collega’s mee hoe zij bepaalde dingen deden. Veel collega’s wisten dat ik niet de kennis had voor specifieke dingen, maar hielpen me graag. Dit zorgde ervoor dat ik niet onzeker was en steeds meer zelfvertrouwen kreeg.”

Wat was jouw rol tijdens je laatste project?

“Relatief snel na mijn start hier, ben ik begonnen aan mijn eerste project, waarbij ik samen met een collega de ‘tablet assistant sales app’ (TAS-app) voor Android aan het ontwikkelen ben. Deze app is bedoeld voor winkelmedewerkers die hiermee op hun tablet allerlei handelingen snel en effectief kunnen uitvoeren en bovenal hun klanten beter van dienst kunnen zijn. Ik heb bij deze app voornamelijk nog de basale dingen gedaan, zoals het bouwen van schermen. Bij de complexere aspecten kijk ik vooral mee, omdat ik de kennis en kunde nog niet optimaal beheers. Door het vele samenwerken en meekijken, zie ik mezelf van dag tot dag groeien. Daarnaast ben ik momenteel ook werkzaam bij een grote uitgever waar ik deel uitmaak van het Online Campaign Systems-team (OCS). Hier houd ik me vooral bezig met day-to-day work omtrent de online campagnes om deze in goede banen te leiden; ik verhelp issues of zoek uit wat er mis gaat.”

Hoe ervaar je de sfeer bij Magnus?

“De sfeer bij Magnus is collegiaal. Het is een platte organisatie, waar iedereen elkaar dingen durft te vragen en waarbij we elkaar helpen. Vooral voor mij is dit erg prettig, omdat ik nog veel dingen moet leren. Hierdoor heb ik veel van mijn collega’s ook goed leren kennen.”

Wat vind je van het Young Professional Programma waar je deel van uitmaakt?

“Dit is een super leerzaam trainingscurriculum. In dit programma wordt er veel aandacht besteed aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Zo stel je een persoonlijk ontwikkelingsplan op en evalueer je dat regelmatig met een mentor. Dit is fijn om te bespreken, omdat ik er zo achter kom of mijn persoonlijke ontwikkeling goed verloopt. Daarbij worden bepaalde trainingen aangeraden die voor mij op dat moment relevant zijn. Naast het samenstellen en evalueren van een persoonlijk ontwikkelingsplan, hebben we een introductiebootcamp waarin veel basic trainingen worden gegeven voor de nieuwelingen onder ons. Tijdens de bootcamp worden bijvoorbeeld trainingen in Excel skills en presentatievaardigheden gegeven. Er wordt dus ook aandacht besteed aan de secundaire ontwikkeling; meer skills dan alleen programmeren. Er wordt ook goed gekeken hoe je jezelf beter kunt ontwikkelen als consultant. Naast de trainingen is er natuurlijk ook ruimte voor gezelligheid om elkaar beter te leren kennen.”

Quote Marlies Hoefkens

Wat vind je tot nu toe het allerleukste aan je werk?

“Het allerleukste vind ik dat ik initiatieven mag nemen en dat er veel aandacht aan mijn ontwikkeling wordt besteed. Ik krijg ruimte om zelf een richting te zoeken in mijn werkzaamheden om te kijken wat ik wel en niet kan. Daarbij spreekt het uitdagende aspect mij erg aan. Ik wil weten hoe het allemaal in elkaar steekt. Hoe het allemaal onder water gaat, is een puzzel die ik probeer uit te zoeken. Dit vond ik ook zo leuk aan biologie. Ik leer beetje bij beetje en er vallen steeds meer kwartjes. Ook zie je meteen resultaat van wat je hebt gedaan. Dit geeft enorm veel voldoening!”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Over het algemeen sport ik graag, het liefst drie keer per week. Ik doe graag aan yoga, groepslessen in de sportschool en, als de gelegenheid er is, ook paardrijden. Sinds kort doe ik ook aan hardlopen, nadat ik door collega’s ben aangespoord om mee te doen aan de jaarlijkse Dam tot Damloop. Naast sporten wandel ik graag door het bos om te genieten van de natuur en om de flora en fauna te determineren, want er schuilt toch echt een bioloog in mij. Daarbij is ook koken een passie. Zo heb ik als studente ongeveer vier jaar een bijbaan gehad in de keuken van mijn studentenvereniging. Soms kookte ik voor zo’n 300 man, dit zorgde af en toe wel voor wat crisismanagement! Maar leuk was het wel, vooral als ik mocht koken voor wat kleinere groepen. Dan kon ik meer liefde en aandacht besteden aan de gerechten.”

Wat zijn jouw tips voor starters?

“Ik denk dat het vooral belangrijk is dat studieachtergrond niet altijd bepalend is voor je verdere carrière. Heb vertrouwen in je eigen kunnen en wees niet te kritisch op jezelf. Als je een masteropleiding hebt afgerond, kun je zeker wat en besef je dat je hoe dan ook aan het begin altijd moet leren. Geef jezelf als je iets graag wilt vooral die kans. Daarbij is het naar mijn mening altijd belangrijk om op je intuïtie af te gaan. Zorg ervoor dat je met veel plezier naar je werk gaat!”

Zie de pagina Magnus | Mensen voor alle interviews met consultants en staf van Magnus.