Appbouwer Elastique neemt softwareontwikkelaar Aneto over

22 november 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Elastique, een digitaal en creatief bureau bekend als de ontwikkelaar van grote publieks-apps als Wie is de Mol? en De Slimste Mens, heeft Aneto overgenomen, een software development-bureau uit Bunnik. Met de acquisitie wil Elastique zijn aanbod van technische oplossingen verbreden. Het samenvoegen van de twee softwareontwikkelaars moet organisaties in staat stellen zelf aan het roer te staan van hun digitale transformatie.

Bart Robben, CEO van Elastique, geeft aan dat het bureau zijn opdrachtgevers dankzij de overeenkomst meer te bieden heeft: “Deze overname stelt ons in staat om organisaties te laten innoveren met de snelheid van een startup en concepten door te ontwikkelen op het allerhoogste technische niveau. Hiermee kunnen we organisaties nog effectiever bedienen in hun digitale transformatie." Dit vanwege de expertise die Aneto volgens hem toevoegt aan Elastique: "Aneto brengt veel technische kennis over kritische bedrijfsapplicaties met zich mee, waardoor we sneller en breder nieuwe concepten kunnen ontwikkelen.”

Hij vervolgt: “We zijn een creatief technologiebedrijf met veel ervaring in de mediasector. Soms worden we nog wel de puinruimers van Hilversum genoemd.” Gaandeweg heeft Elastique zijn portfolio echter aangevuld: “Steeds vaker begeven we ons op het terrein van kritische bedrijfsapplicaties op corporate niveau. Onze achtergrond ligt bij PHP en native iOS- en Androidapplicaties maar we kregen vraag naar .NET. Dat gat vullen we op met deze overname.”

Appbouwer Elastique neemt softwareontwikkelaar Aneto over

Noodzakelijke transformatie

Robben vindt dat grote organisaties zich nog te vaak vastklampen aan oude businessmodellen: “Ze staan er nog niet bij stil dat technologie-gedreven bedrijven klaarstaan om hun markt te ontwrichten.” Het is volgens hem dan ook aanhaken of afhaken. Bedrijven die relevant willen blijven, moeten nu aan de slag met hun digitale transformatie: “Als ze dat niet doen, dan worden ze voorbijgestreefd door hun concurrentie. Terwijl een duidelijke innovatiestrategie een ouder businessmodel prima met een nieuw businessmodel kan laten versmelten", aldus de CEO.

Organisaties die wel meegaan in deze digital-trend kunnen volgens hem maar beter zelf betrokken blijven bij de transformatie. De fusie tussen de twee bureaus is erop gericht dit mogelijk maken, daarbij ook geholpen door Wetteloos, het in-house concept development agency van Elastique. De ontstane combinatie moet zorgen dat organisaties die een digitale transformatie willen ondergaan, hierover zelf de controle kunnen uitoefenen.

Op deze manier kunnen bedrijven de digitalisering laten aansluiten op de eigen afzetmarkt. Robben: "Men lijkt er niet bij stil te staan dat een nieuwe app of een mooie website ze niet gaat redden. Bedrijven moeten inspelen op de behoeften van een nieuwe generatie, die steeds dominanter wordt op de markt.” Hij wijst er daarbij op dat deze “digital natives” gewend zijn aan de nieuwste technologieën en zich anders gedragen dan organisaties gewend zijn: “Daarom willen we ze helpen ontdekken welke strategische keuzes ze moeten maken om zelf te innoveren, zodat ze het contact met deze doelgroep niet verliezen."

Quote Bart Robben

Aneto | Elastique

Het overgenomen Aneto geeft op zijn site aan blij te zijn met de deal, die er volgens het bureau voor zorgt dat zijn dienstenportfolio flink wordt aangevuld: “We zijn er trots op aan te kondigen dat we sinds 1 oktober zijn samengegaan met digital-bureau Elastique en dat Aneto onder de nieuwe naam Elastique dezelfde kwaliteit werk en expertise zal blijven leveren. Met de fusie breidt onze expertise zich uit van .NET en Xamarin tot conceptontwikkeling, ontwerp, UX-design, front-end, iOS- en Android-ontwikkeling en PHP.”

Het uit Bunnik afkomstige bureau, dat in het verleden betrokken was bij digitale projecten voor onder meer DSM, Gasunie en Porsche, heeft na de fusie zijn intrek genomen in het pand waarin ook Elastique is gevestigd, de ‘Oude Melkfabriek’ aan de Larenseweg in Hilversum. Hier werkten voorheen zo’n dertig professionals en dat aantal is met de fusie gegroeid tot ongeveer vijftig. Ook is de directie van Aneto toegetreden tot het managementteam van Elastique. Opgeteld komt de omzet van de twee bedrijven over het in september gesloten boekjaar uit op €4,5 miljoen.

Elastique bouwt vanuit Hilversum al enige tijd apps voor diverse bedrijven. Bekende voorbeeld van ontwikkelde apps zijn Wie is de Mol?, De Slimste Mens en apps voor radiostations 3FM, Radio 2 en FunX. Daarnaast maakte het bureau applicaties en websites voor Centraal Beheer Achmea, XS4ALL en 216 accountants. De apps van Elastique zijn in totaal door meer dan tien miljoen mensen gedownload en dagelijks maken ruim drieënhalf miljoen mensen gebruik van de apps en websites die Elastique heeft ontwikkeld.

Elastique, Aneto, Kruger, Q accountants & belastingadviseurs, Daan-Advocatuur-Notariaat

Toekomststrategie

Robben heeft ook een duidelijke visie op de nabije toekomst van de ontstane combinatie, waarbij het bureau zich heel bewust – en in tegenstelling tot belangrijke spelers als Cognizant, Dept en Valtech – niet positioneert als fullservicebureau: “Daar geloven we niet in. We zijn uitdager van die partijen. Hebben niet alles in huis, maar hebben een breed netwerk met daarin alle expertises die je nodig zou kunnen hebben.” Dit zorgt er volgens Robben voor dat het bureau beschikt over “diepe inhoudelijke kennis” in het vakgebied en klanten daardoor écht kan helpen.

Het is Robbens ambitie de komende tijd gecontroleerd door te groeien met twintig procent per jaar: “Niet overdreven. Dat houdt het leuk, behapbaar en zo kunnen we onze klanten blijven helpen”, zegt hij hierover. Een mogelijke uitbreiding voor de toekomst ziet hij op het gebied van strategisch advies: “Op C-level sparren. Ik denk, dat is een ruwe schatting, dat we over drie tot vijf jaar tussen de twintig en dertig procent van de omzet daarmee kunnen realiseren.”

Dealmakers

De overname van Aneto door Elastique, waarbij in aandelen aan de niet nader gespecificeerde overnamesom is voldaan, kwam mede tot stand dankzij de betrokkenheid van drie adviserende partijen. Boutique advieskantoor Kruger leverde corporate finance- en M&A-advies, terwijl het in Nijmegen gevestigde Q Accountants & Belastingadviseurs accountancywerkzaamheden verzorgde. Tot slot verzorgde Daan Advocatuur/Notariaat, een kantoor uit Arnhem, juridisch advies. Voor Kruger is het de tweede deal in korte tijd, onlangs was het bureau ook al betrokken bij de overname van APE door Significant.