Energieconsultant Simon Reitsma over zijn ervaring bij Magnus Red

29 december 2017 Consultancy.nl

Voor zijn Master Internationale Betrekkingen liep Simon Reitsma stage op het Nederlandse Consulaat in Shanghai. Een diplomaat in dop, zo leek het. Toch ging hij bij Magnus Red aan de slag als management consultant in de energiesector. In dit interview vertelt hij waarom hij voor Magnus Red koos en hoe het hem bevalt.

Je leek diplomaat te gaan worden, hoe kwam je erbij om toch de consultancy in te gaan?

“Inderdaad, ik heb Spaans en Internationale Betrekkingen gestudeerd en dacht dat diplomatie helemaal bij mij zou passen. Vandaar dat ik op het Nederlandse Consulaat in Shanghai stage ben gaan lopen. Eenmaal daar kwam ik erachter dat diplomatie vooral heel ceremonieel is. Ik blijk toch behoefte te hebben aan meer dynamiek en impact. In Shanghai kwam ik al in aanraking met consultants en ik vond dat zij veel interessanter werk deden.”

En hoe kwam je dan bij Magnus Red terecht?

“Gewoon, via Google. Ik zocht naar management consultancy vacatures en stuitte op de vacature Consultant Internationale Energiesector. Daarin stond de term ‘business diplomacy’ en dat leek mij perfect passen: diplomatie bedrijven, maar dan in een zakelijke omgeving. Toen ik eenmaal op gesprek kwam in Naarden, zag ik bovendien de voordelen van een kleiner bureau in; je kunt er veel sneller impact maken.”

Quote Simon Reitsma Consultant bij Magnus Red

Dat is nu acht maanden geleden, hoe bevalt je werk nu?

“Ik ga elke dag met heel veel plezier naar kantoor. Ik werk samen met interessante en gemotiveerde collega’s, mensen die echt wat te melden hebben. Het is echt een inspirerende omgeving. Ook het werk zelf is uitdagend. Ik werk aan een project waarin de elektriciteitsmarkten van Ierland, Noord-Ierland en Groot-Brittannië aan elkaar gekoppeld moeten worden. Hierdoor kan er straks meer elektriciteit over grenzen heen verhandeld worden. Dat is behoorlijk complexe materie: elke dag ontdek ik weer een nieuw stukje van de puzzel. Wat uiteindelijk het allerleukst is, het menselijk aspect van het werk. Dat is echt het ‘business diplomacy’ bedrijven, waarnaar ik op zoek was.”

Wat is dat nou, ‘business diplomacy’?

“We werken in onze projecten samen met een groot aantal mensen uit verschillende organisaties uit verschillende landen. Elke partij heeft een eigen, vaak onzichtbaar, belang, en niemand is echt de baas. Dat maakt samenwerken erg complex. Wij zijn de onafhankelijke partij die ervoor moet zorgen dat de gezamenlijke doelen behaald worden. In mijn geval dus dat die markten van Ierland, Noord-Ierland en Groot-Brittannië beter gekoppeld kunnen worden. Aan mij de taak om mensen met conflicterende belangen bij elkaar te brengen en tot oplossingen te komen die voor iedereen acceptabel zijn.”

Dat klinkt heel politiek?

“Ja, het lijkt wel een beetje op een kabinetsformatie, met als verschil dat we met heel concrete oplossingen voor heel concrete problemen moeten komen. Daarvoor heb je ook veel kennis nodig van de energiesector zelf, want alleen dan kun je zo’n complex proces goed begeleiden. Alleen dan kun je snel de juiste mensen vinden en erachter komen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Bovendien kun je dan zelf alternatieve oplossingen aandragen. Dat maakt het zo uitdagend en interessant.”

Hoe is het om internationaal te werken?

“Erg leuk. De energiesector is heel erg internationaal: ik werk nu samen met Ieren, Britten, maar ook met Fransen en Finnen. Ook het reizen zelf vind ik inspirerend, dat verveelt me nooit.”

Hoe ziet jouw dag er ongeveer uit?

“Ik heb eigenlijk twee soorten dagen: een reisdag of een niet-reisdag. Als ik op ons kantoor in Naarden ben, dan bereid ik meetings voor. Ik neem contact op met de verschillende partijen om hun mening te vragen over bepaalde onderwerpen. In ‘mijn’ regio ging het laatst bijvoorbeeld over wisselkoersen: in Ierland heeft men de euro en in Noord-Ierland en Groot-Brittannië heeft men het pond. Als er in de regio gehandeld wordt in elektriciteit, welke wisselkoers houd je dan aan? Ik zet de opties die mensen voordragen op een rijtje: wat zijn de voor- en nadelen en consequenties van elke optie? Soms suggereer ik zelf een alternatief. Door alles zo goed voor te bereiden, kunnen we in de meeting sneller en beter besluiten nemen.”

Quote Simon Reitsma Consultant bij Magnus Red 2

En een reisdag, hoe ziet die eruit?

“Vaak reis ik de avond ervoor alvast naar mijn meeting toe. Ik kom bijvoorbeeld ’s avonds in Dublin aan in mijn hotel en de volgende ochtend loop ik naar de meeting toe. Tijdens de meeting vraag ik opnieuw de meningen uit, laat ik mensen hun voorstel presenteren. Mijn rol is het faciliteren van de discussie en kritische vragen stellen. Totdat we voor alle onderwerpen die spelen een oplossing hebben gevonden – en dat kan zomaar een dag duren. Vaak ga ik na de meeting met een projectlid de stad in om samen een hapje te eten. Dan werk ik ’s avonds laat in het hotel alvast een samenvatting van de dag uit zodat voor alle betrokkenen de besluiten en acties duidelijk zijn. De volgende dag vlieg ik terug en zorg ik dat iedereen aan de slag gaat met de acties ”

Dat klinkt best intensief. Hoeveel reis je?

“Gemiddeld ben ik twee tot drie keer per maand in het buitenland, dus dat valt wel mee. Ik zie de meeste projectgroepen maar een keer per maand, dus dan probeer ik het maximale uit de reisdagen te halen. Op die dagen kun je een fijne sfeer creëren in je groep en een relatie opbouwen met je projectleden. Dan bel je elkaar daarna makkelijker op en is het makkelijker contact houden.”

Hoe zit het met cultuurverschillen?

“Je merkt natuurlijk wel verschillen, bijvoorbeeld tussen de driegangen lunch in Frankrijk en onze broodjeslunch. Maar het is geen China, hoor. Uiteindelijk zijn er meer verschillen tussen mensen, dan tussen culturen. Of iemand verlegen is, of juist heel direct, dat maakt meer uit in de samenwerking.”

Hoe is Magnus als organisatie?

“Als nieuwe medewerker voel je je meteen welkom dankzij Young Red. Er zijn veel jonge collega’s gestart in de afgelopen jaren en we zien elkaar ook vaak buiten kantoor. We organiseren leuke dingen met elkaar, zoals een kookworkshop of bootje varen door Amsterdam, maar we sparren ook met elkaar over moeilijke situaties en volgen samen trainingen.”

Wanneer moet je voor Magnus Red kiezen?

“Het klinkt misschien een beetje als een cliché, maar toch: als je een mensen-mensen-bent. Als je enthousiast wordt van mensen met elkaar verbinden en niet bang bent om diep in de materie te duiken, dan pas je goed bij Magnus Red.”