Nieuw boek helpt zelfstandige interim professionals aan opdrachten
Het aantal zelfstandige professionals groeit hard in Nederland. Volgens het CBS zijn er ongeveer 1,4 miljoen mensen actief als zelfstandig adviseur en/of interim professional. Tegenover de vrijheid staan ook zaken die de professional zelf moet regelen, zoals het verwerven van opdrachten. Interim professionals hebben hierbij veel concurrentie, vooral ook van personeel in dienst van detacheringbedrijven.
Detacheringbedrijven geven hun personeel verschillende trainingen, ook in het voeren van intakegesprekken. “Ben je niet in dienst van een detacheringbedrijf, dan zul je als zelfstandige interim professional er zelf voor moeten zorgen dat je naast je vakinhoudelijke kennis ook over de juiste vaardigheden beschikt om een opdracht te verwerven”, zegt Taren Mohan, een interim manager met meer dan vijftien jaar ervaring in het vak.
De manier waarop zelfstandige professionals zich presenteren, het succesvol kunnen voeren van een intakegesprek en de voorbereiding op een opdracht zijn essentieel voor succesvolle acquisitie. Om interim professionals te helpen bij hun voorbereiding, heeft Mohan het boek ‘Intakegesprekken & Detachering’ uitgebracht. In het managementboek komen de belangrijkste aspecten van het intakegesprek aan de orde. Zo wordt uitgebreid aandacht besteed aan de voorbereiding van intakegesprekken.
“De meeste kandidaten beginnen met het voorbereiden van het intakegesprek als ze feitelijk voor een intakegesprek zijn uitgenodigd,” zegt Mohan. “Wat ze vergeten is dat de voorbereiding al begint bij het inschrijven of ingaan op een aanvraag voor een opdracht.”
Een andere tip van Mohan: “Besteed aandacht aan de manier waarop je jezelf in je CV en op LinkedIn presenteert. Een professioneel CV zorgt ervoor dat de opdrachtgever direct ziet wat jouw toegevoegde waarde is. Ook is het belangrijk om informatie in te winnen over het bedrijf en je gesprekspartner(s). Zorg dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen in je vakgebied.”
De volgende stap is de voorbereiding van het intakegesprek zelf. “Zorg dat je weet waarom de opdracht aansluit bij jouw expertise en vaardigheden. Denk na over jouw sterke en minder sterke kanten en weet hoe je vragen kunt beantwoorden over je CV die minder goed aansluiten bij de opdracht.”
De auteur vervolgt: “Het is belangrijk dat je niet alleen naar het gesprek kijkt vanuit je eigen perspectief, maar ook weet hoe een opdrachtgever denkt”. Vragen die volgens hem van belang zijn: Wat is voor de opdrachtgever belangrijk? Welke gesprekstechnieken worden toegepast? Hoe kun je deze gesprekstechnieken in je voordeel laten werken? Hoe toon je in het intakegesprek je toegevoegde waarde aan de opdrachtgever? “Het zijn allemaal vragen die je als zelfstandige interim-professional helpen goed voorbereid te zijn en ervoor zorgen dat je vol vertrouwen een intakegesprek kunt voeren. Naast antwoorden op bovenstaande vragen staat het boek vol tips hoe je ieder intakegesprek tot een succes maakt.”
In het boek zijn interviews opgenomen met verschillende spelers in de ‘interimketen’, waaronder zelfstandige interim professionals (Michael Kruin en Charles Kersbergen), opdrachtgevers (Aegon, Belastingdienst en ONVZ), een bemiddelaar (Oliver James Associates), detacheerders (Career Control Consultancy en Talent & Pro) en een senior MSP-consultant (Serin Gokhan). “De interviews onderbouwen de inzichten uit het boek en geven concrete handvatten aan de zelfstandige interim professional.”